V SOBOTO

(POGLED IZ PENZIONA) Za kužke smo poskrbeli ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janko Rath

Saj mi sploh ni treba iti iz hiše, da bi vsak dan vsaj nekajkrat skozi okno videla isti prizor. Kuža na sprehodu in z njim na drugem koncu vrvice njegov ponosni, čemerni, brezbrižni, tudi tečni lastnik. Različni so ti gospodarji kosmatincev, prav tako kot so različni njihovi človekovi štirinožni najboljši prijatelji. Ja, drži, da so običajno res nadvse podobni svojim lastnikom. Ne le po vedenju, tudi po zunanji podobi. To je res nadvse zanimivo opazovati. Pa sem zadnjič gledala in videla, spoznala: ne le ljudje, ki imajo pse, tudi psi so se kar nekako navadili na to, da njihovi gospodarji za njimi poberejo kakce. Kužki potem, ko se olajšajo, lepo stopijo malo vstran od kupčka in počakajo, da "gazda" vzame v roke vrečko in kupček spravi vanjo. Seveda pa to še zdaleč ne velja za vse človeško-pasje dvojice. Še vedno namreč drži, da je pasje vedenje pač odvisno od človeka. Dodajam: nekateri lastniki psov se še vedno delajo neumne in slepe, ko kuža kaka in ko bi bilo treba za njim pospraviti.

Zdaj se namreč vsaj nekateri, ki to berete, sprašujete, le kaj želim danes povedati po takem uvodu.

Ja, blagor psom, ki se lahko tudi v mestu skorajda kjerkoli zunaj doma olajšajo. No, lulajo tako skoraj povsod, s kakci pač "razveseljujejo" ali razveseljujejo lastnike tako na pločnikih, zelenicah, v parkih, na otroških igriščih ... Bo treba pač pospraviti za njimi. A zdaj se vprašam: kaj pa mi, ljudje? Ob tem še posebej mislim na bolnike in invalide, ki v mestu nujno potrebujejo javna stranišča, čeprav jih tudi zdravim mimogrede lahko zagodeta mehur ali zdravo črevesje kar sredi mesta.

Nedolgo tega je bil na koledarju svetovni dan stranišč. V Sloveniji so spet ocenjevali javna stranišča. Letos je z najbolj urejenimi zmagala Murska Sobota, v Novi Gorici, na primer, pa so lani postavili kar devet novih javnih stranišč.

Kaj pa pri nas, v našem ljubljenem Mariboru? Ne morem pozabiti pred časom objavljene fotografije, na kateri je tudi invalid na vozičku, ki ne upa v mesto, ker bi se lahko zgodilo, da ne bi nikjer mogel tja, kamor moramo vsak dan vsaj nekajkrat vsi, tudi ljudje in ne le naši kužki. Na omenjeni sliki je moral skupaj z drugimi protestirati, ker so se oglasili in protestno zbrali občani, ki postavitve javnega stranišča "tam" pač ne dovolijo. Ko bi vsaj bila hudobna! Če bi bilo tako, bi jim zelo privoščila, da jih čim prej kje v mestu doleti kakšna "ta hitra", pa bi jim vse skupaj ušlo v hlače, ker sredi mesta pač ni koruzne njive, da bi lahko zdirjali tja in se izognili sramoti. Sicer pa, četudi bi takšna njiva bila, bi se je lahko veselili le nekaj mesecev v letu.

Kaj bomo torej naredili? Skrbno sem prav zato pregledala vsa reklamna sporočila, s katerimi so nas nagovarjali kandidati za župane in obljubljali nebesa v našem mestu, v vseh mestnih četrtih in krajevnih skupnostih. Javno stranišče je bilo obljubljeno le na enem papirju.

To, koliko imamo javnih stranišč v Mariboru, je tema za poseben prispevek v časopisu ali na radiu. Vem, koliko jih je in da je njihovo število skoraj pri ničli. Za invalide na vozičkih so pa prav zares nula!

Res si ne morem kaj, da se ne bi vedno bolj jezno spraševala, le komu bo moralo uiti v hlače, da bomo pomislili, kako zelo potrebujemo v našem mestu tudi stranišča, primerna za vse - za staro, mlado in predvsem za bolnike in invalide.

Oh, še en kuža čaka tam spodaj na zelenici, da bo "gospodar" vzel vrečko v roke! Če bi bil ta kosmatinček iz kakšne pravljice, bi se zdaj ljudem lahko na ves pasji gobec smejal …

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?