(POGLED IZ PENZIONA) Na mala vrata

Več evrov za manj vsebine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V penziji se mi ne ljubi ukvarjati z velikimi političnimi temami. Kaj koga briga, kaj si mislim o Putinu in vojni v Ukrajini, genocidu, ki ga izvaja Izrael, vrli Ursuli kakosežepiše, zaradi katere je spet skregane pol Slovenije. Zato svoje mnenje zadržim zase in se raje ukvarjam z vsakdanjimi malenkostmi, ki nas zadevajo skoraj vse.

Podražitve, ki prihajajo skozi mala vrata. Sama sicer nisem niti opazila, a veliko berem pa včasih zastrižem z ušesi, kako neki je pri nas. Na primer podražitve, ki jih na prvi pogled niti ne opazimo, nas pa malce udarijo po žepu. Ne ravno močno naenkrat, ampak po nekaj deset centov. In ko potem za določeno obdobje pogledamo nazaj, ugotovimo, koliko evrčkov več plačujemo za nekatere izdelke.

Primer? Vitaminski napitek, ki ga je bilo prej v vrečkah raznih barv in okusov po 1 kg za pet do šest evrov, zdaj stane skoraj sedem evrov (no, nekaj centov manj), a ga je v vrečki le še 90 dag. Tuba neke paste iz paprike stane nekaj deset centov več kot pred nekaj meseci, a med stiskanjem ugotavljam, da je v njej precej praznega prostora. Žal mi je, da nimam kakšne stare tube, da bi pogledala, koliko gramov je bilo prej in koliko jih je zdaj. Pa riž, na primer, pakiran v Sloveniji, stane skoraj 2,8 evra, kar je nekaj deset centov več kot prej, ko ga je bilo v vrečki en kilogram. In je kdo opazil, da je vse več testenin pakiranih po 480 g in ne več po pol kilograma? Cena pa malce višja kot včasih za 50 dag. In vse bolj tekoči mehčalci na primer.

In še ena taka podražitev skozi mala vrata se nam obeta. Električna energija. Natančno sem prebrala letak, s katerim nas obveščajo o novem obračunavanju porabe. Pozorna sem postala na leporečje, s katerimi nas prepričujejo, kako bomo z novim obračunom prispevali k varčevanju z energijo, bolj smotrni porabi itd., kako bomo lahko celo prihranili. A ko sem si natančno predstavljala, kako bomo lahko pri nas doma ravnali, mi je bilo jasno, da je bilo leporečje namenjeno zgolj pomirjanju odjemalcev. Ker je časovnica, ko bo cena energije višja, nastavljena tako, da se bo višji ceni sila težko izogniti. Zmanjkuje prostora za natančnejšo razlago, zakaj takšno prepričanje, zato si še enkrat pozorno preberite letak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta