(POGLED IZ PENZIONA) Kdo bo šel v maloro?

”Če smo lahko očistili stranišča, bomo pa še parlament.”

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Raje bi pisala tole kolumno v cvetočem maju. Prvič, ker imam rada pomlad, brstenje, novo življenje, drugič pa, ker bodo takrat parlamentarne volitve že za nami. Napihnjeni egi vseh barv se bodo izpraznili kot preluknjani baloni. Fffff … Kot bi rekel gotoffffffff … O svoji pomembnosti prepričan mož v današnji politiki je izjavil: "Politični krč, ki je prisoten pred volitvami, škodi gospodarstvu in državljanom, zato je odgovornost vseh tistih, ki se čutimo poklicane, da kreiramo prihodnost politike v Sloveniji ..." Ojej, čutijo se poklicane. Ne odpoklicane. Pa je enkrat že bil gotofff …

Aktualne za ta predvolilni čas so "rekli so" nekaterih res pomembnih mož. Če so jih res izrekli, ne vem. Truman naj bi bil rekel, da potrebuješ za zmago na volitvah glasove neumnih, ker je to večina v vsakem narodu (Grozno, ne, tole o večini neumnih?), Einsteinu pa pripisujejo izjavo, da sveta ne bodo uničili tisti, ki delajo zlo, ampak tisti, ki to opazujejo in ničesar ne ukrenejo. Ki molčijo in ne gredo na volitve. Torej izvolijo slabo vlado dobri ljudje, ki ne gredo na volitve.

Mi, ki zremo iz varne penzije in niti malo ne zavidamo tistim, ki jih v današnjih razmerah čaka prebijanje do penzije, imamo še nekaj zgodovinskega spomina na domači "rekli so". Kar še vedno črno na porumenelem leži nekje v mapah. Odpihnila sem prah z ene in v njej prebrala: "Moj problem je, da pozabim šteti svoja leta. Kot bi še vedno nosil fračo v žepu. Če naredim kaj navihanega, se sprašujem, če sem še v puberteti." Čigave so besede iz intervjuja, ki sem ga opravila pri njegovih 30 letih? Aktualnega predsednika države. Z njim sem opravila štiri intervjuje in moram reči, da je bil prijeten sogovornik. Znal je z besedami in še zna, nadgradil jih je pa z vilami, s fenanjem ... Tista o frači mi je zelo všeč, je pa v mapi nekaj še vedno aktualnih, ob katerih se vprašujem, ali bi se jim danes odrekel. O modrosti v politiki ni imel dobrega mnenja: "Če jo srečate, ji omenite, da jo v slovenski politiki vztrajno iščemo. Nekako je ni na sceni. Namesto da bi politični koncepti tekmovali med seboj glede življenjskih vprašanj ljudi, se čustva segrevajo z aferami in škandali." A da je bilo tako že tedaj? Kdo je lahko bil po njegovem vodja? "Nekdo, ki se ne boji prevzeti krmila barke v nevihti, v lahnem vetrcu pa posadko pripravlja na naslednjo nevihto. Vmes neopazno leži v senci jadra, srka pivo ter posluša zgodbe o neustrašnosti svojih mornarjev."

Za svojo stranko ZL (danes SD) je dejal, da se v nacionalnem in socialnem smislu opira na dediščino OF, da so tam njene korenine. "Zame je to izredno pomembna moralna pozicija. Primorec sem, pripadnost moje družine Komunistični partiji in Zvezi komunistov se je generirala iz domoljubja. Tajna organizacija TIGR je na Primorskem organizirala odpor proti fašizmu. To je dajalo moralno kredibilnost partiji."

Pa še to: "Vsaka stranka skrbi za svojo promocijo, od tega navsezadnje politično živi, a bi morala biti pri tem zmerna. Če ljudje ocenijo, da se lotevate večine akcij samo zaradi lastne promocije, vas pošljejo v maloro ..."

P. S. Se spomnite akcije čiščenja javnih stranišč v osemdesetih letih, katere pobudnica je bila turistična delavka Sonja Černčič? Sram jo je bilo, da je vsak tujec, ki je prestopil jugoslovansko mejo in se šel olajšat, naletel na umazana stranišča. To je bil njegov prvi vtis o naši državi. Njena ideja "očistimo stranišča" je postala dejanje, lotili so se dela in (vsaj začasno) očistili stranišča. S Sonjo na čelu. Pred dnevi mi je napisala: "Če smo lahko očistili stranišča, bomo pa še parlament." Zanimiva asociacija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta