Niko Vrabl, prvi mož mariborske kaznilnice: Pravičen in nepristranski izvrševalec pravice

Vid Kmetič
28.01.2023 06:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kaznilnica je veljala za eno izmed najmodernejših moških kaznilnic avstoogrske monarhije (aeroposnetek iz balona, 1912). 
Kaznilnica je veljala za eno izmed najmodernejših moških kaznilnic avstoogrske monarhije (aeroposnetek iz balona, 1912). 
Pokrajinski Arhiv Maribor
Po Maistrovem prevratu so, podobno kot v drugih jetnišnicah v Sloveniji, tudi v mariborski kaznilnici še nekaj let veljali avstrijski predpisi. Vse takratno uradništvo je bilo rekrutirano iz bivših častnikov in vse do 21. februarja 1924 je kaznilnico vodil bivši oficir Julius Fischer. Šele ko so ga premestili v Staro Gradiško, je ministrstvo za pravosodje tudi za mariborsko kaznilnico odločilo, da sodi na njeno čelo nekdo s sodniškimi kvalifikacijami – podobno je to že nekaj časa veljalo za druge velike kaznilnice v državi.

Na razpis se je prijavilo šest sodnikov, 21. oktobra 1924 pa je ministrski svet imenoval za začasnega vodjo Nika Ivana Vrabla. Začasno vodenje (neke vrste vedejevstvo) so mu podaljšali še dvakrat, za višjega ravnatelja mariborske kaznilnice pa je bil imenovan 4. julija 1926.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta