Na sejmu CES 60 odstotkov podjetij iz lestvice Fortune 500. Umetna inteligenca, metavesolje, digitalno zdravje

14.01.2023 04:00

Med korporacijami, ki veliko vlagajo v raziskave in razvoj velja izpostaviti Amazon, Bosch, BMW, Canon, Lenovo, Delta, Google, Hisense, John Deere, LG Electronics, Microsoft, Qualcomm, Panasonic, Samsung, Sony.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S pomočjo očal za navidezno resničnost so lahko obiskovalci sejma CES izkusili metavesolje. 
EPA

V Las Vegasu se je 8. januarja zaključil tehnološki sejem CES (Consumer Electronics Show), ki velja za najpomembnejši dogodek s področja tehnologije na svetu in na katerem je letos sodelovalo okoli 3200 razstavljavcev, med njimi kakšnih tisoč zagonskih podjetij. Organizator je pojasnil, da so bile letos predstavljene novosti s področja umetne inteligence, robotike, okolja, metavesolja, digitalnega zdravja, video iger in napredne mobilnosti ter številnih drugih področij. Da so tovrstni sejmi magnet za obiskovalce, še posebej po pandemiji koronavirusa, kaže podatek, da se je CES 2023 udeležilo več kot 115.000 obiskovalcev. Rekordno število.

ADAM je multifunkcijski robot z dvema rokama, ki je na sejmu CES kuhal kavo na razstavnem prostoru Richtech Robotics. 
EPA

Po besedah Keničira Jošide, predsednika in izvršnega direktorja podjetja Sony Group Corporation, bodo Sonyjeve tehnologije za ustvarjanje in interakcijo omogočile ponujanje doživetij v živo v virtualnem svetu ter vznemirljivo povezavo teh doživetij s fizičnim svetom. Dejavnosti na sejmu so potekale pod sloganom “Napredek za ljudi”, Star Sphere pa je projekt, ki želi približati vesolje vsem ljudem. Tretjega januarja letos so izstrelili daljinsko upravljani nanosatelit Eye, opremljen s fotoaparatom, ki lahko snema iz vesolja. V sodelovanju z nogometnim klubom Manchester City bodo navijačem omogočili, da bodo v virtualnem svetu lahko realistično doživeli Etihad Stadium, domači stadion kluba.

Kanadski startup Gluxkind's je na CES predstavil avtonomni otroški voziček Ella. 
Reuters
Dorian Koulbanis s podjetja Skyted si je nadel masko, ki absorbira zvok uporabnika in mu omogoča zasebne pogovore tudi v prostorih, kjer je sicer veliko ljudi. Masko so zasnovali za poslovno uporabo pa tudi za igričarje. 
Reuters

Samsung je predstavil novo generacijo zaslonske tehnologije, nove modele monitorjev Odyssey, ViewFinity in Smart Monitor, nad katerimi bodo navdušeni predvsem igričarji. V sodelovanju s podjetjem Patagonia, vodilnim svetovnim proizvajalcem oblačil za prosti čas, pa sta družbi napovedali boj proti mikroplastiki. Razvili sta novo tehnologijo pranja, imenovano Less Microfiber Cycle, ki je vključena v Samsungove pralne stroje in lahko zmanjša sproščanje mikroplastike med pranjem za 54 odstotkov. SmartThings Station pa pomeni velik korak k večji dostopnosti pametnih domov širšemu krogu uporabnikov, saj je postaja cenovno dostopno pametno domače vozlišče.

Dan Ngyen Gia udriha po pametni boksarski vreči I-Percut, ki informacije o udarcih in analizo le-teh prenaša na pametni mobilnik. 
Reuters

Novi mobilnik Lenovo ThinkPhone by Motorola je poslovni pametni telefon z dodatnimi varnostnimi elementi. Telefonu je tako med drugim priložena aplikacija Moto Secure, ki služi kot središče za vse, kar je povezano z varnostjo in zasebnostjo. Moto KeySafe, pa je namenski procesor, ki deluje v okolju Android in dodaja dodatno varnostno plast za boljšo zaščito najobčutljivejših podatkov v pametnem telefonu tako, da izolira kode PIN, gesla in kriptografske ključe ter jih hrani v okolju, ki je odporno na vdore, obljublja proizvajalec.

Bodyfriendov masažni stol Phanton.
EPA

Na sejmu ni manjkalo konceptov električnih vozil, tudi električnih snežnih sani, veliko zanimanja pa so vzbujali zložljiv in prenosljiv električni motocikel Tatamel bike, električni rolerji Atmos Gear ter samovozeči otroški voziček Ella, ki so ga zasnovali pri kanadskemu startupu Gluxkind’s.

Družba Icoma je zasnovala Tatamel, električni motor, ki ga je mogoče zložiti in je enostavno prenosljiv. 
EPA

Na stojnici Richtech Robotics je multifunkcijski robot z dvema rokama ADAM kuhal kavo, podjetje CEA-Leti je predstavilo intracerebralno optično napravo, namenjeno upočasnitvi Parkinsonove bolezni. Pri Skyted so razvili masko, ki absorbira zvok in tako delavcem v nagneteni pisarni zagotavlja zasebnost, Yukai Engineering pa je predstavil robotsko blazino Fufuly, ki s pomočjo tehnologije globokega dihanja zmanjšuje tesnobo. Pri BirdBuddy so nadgradili ptičjo hišico, ki je zdaj povezana in s pomočjo kamere in fotoaparata identificira vrsto ptice, kuhinjski robot GE Appliances pa samodejno prepoznava spremembe v teksturi testa in samodejno preneha mešanje, ko je to gotovo.

Kyle Buzzard, soustanovitelj podjetja Birdbuddy, je predstavil povezano ptičjo hišico, ki s pomočjo fotografij in videoposnetkov ptic prepozna, za katero vrsto gre. 
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta