zadnje objavljene

pogledi

več
Tej Gonza, direktor Inštituta za ekonomsko demokracijo in mladi raziskovalec Univerze v Ljubljani

mnenje

več

V SOBOTO

Križi in težave pomočnic vzgojiteljic, ki za minimalno plačo varujejo otroke v najobčutljivejšem obdobju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Pomočnice vzgojiteljic že vrsto let vztrajajo v vrtcih ob minimalni plači, - pri začetnicah je ta celo nižja in jim občina razliko do minimalne plače doplača - čeprav so se razlike v delu med pomočnicami in vzgojiteljicami zmanjšale. "Pomočnice vzgojiteljic so najboljša ilustracija, kako dramatično narobe je, da se spodnji del plačne lestvice vedno bolj stiska. Vedno več je delovnih mest, na katerih zaposleni opravljajo zahtevnejša in odgovornejša dela, utapljajo pa se v minimalni plači," pravi o njihovem plačilu glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) Branimir Štrukelj. In dodaja, da je plačilo za njihovo delo popolnoma nesprejemljivo. "Dogaja se nam, da pomočnice vzgojiteljic raje odhajajo delat v Hofer, ker je odgovornost tam precej manjša. V civilizirani državi ni mogoče pristati na to, da je njihovo delo tako zelo slabo plačano. To nepravičnost je treba odpraviti in njihovo delo ustrezno ovrednotiti," je odločen sindikalist.

Pridobitev naziva prvega decembra

Najprej bo treba razčistiti nedorečenosti lanskoletne "nepremišljene spremembe", da pomočnice vzgojiteljic lahko napredujejo po nazivih svetovalec in mentor. Sviz je že pred meseci vložil predlog, da se ovrednoti nazive za pomočnice vzgojiteljic. Vloge za napredovanje v nazivih namreč že lahko vlagajo, a ti še niso finančno ovrednoteni.

V sredo bi se bili morali predstavniki Sviza in ministrstva za izobraževanje sestati na to temo, a je bil sestanek prestavljen za teden dni. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pojasnjujejo, da se bo za predloge napredovanj, ki bodo na ministrstvo vloženi do konca tega meseca, "z odločbo določilo pridobitev naziva" s 1. decembrom. "Pravica do plače v skladu s pridobljenim nazivom pa bo pridobljena z uvrstitvijo delovnega mesta vzgojitelj predšolskih otrok – pomočnik vzgojitelja mentor/svetovalec v tarifni del kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja in določitvijo izhodiščnega plačnega razreda za to delovno mesto," so zapisali. Ne pa tudi, kdaj naj bi prišlo do uresničitve vsega potrebnega za možnost napredovanja.

"Ob tem se pojavlja še dodaten problem, ker vzgojiteljice z zakonom dobivajo četrti naziv in se bo razlika med pomočnicami in vzgojiteljicami spet povečala," poudarja Štrukelj nove okoliščine, zato bo ob ureditvi izboljšanja vrednotenja dela pomočnic vzgojiteljic potrebno uvrstiti tudi četrti naziv v tarifni del kolektivne pogodbe. Rešiti je torej treba vprašanje razmerja med pomočnicami vzgojiteljic in vzgojiteljicami, razliko je treba zmanjševati in ne povečevati, kar še dodatno izvaja pritisk na zvišanja plač pomočnic vzgojiteljic, pravi.

Sašo Bizjak

Najprej je treba zvišati izhodiščno plačo

In kdaj lahko najslabše plačani zaposlene v vzgoji in izobraževanju pričakujejo zvišanje izhodiščnega plačnega razreda? Gre za del spomladanskih stavkovnih zahtev sindikata Sviz, izpostavlja sogovornik. "Naš predlog, ki je že bil posredovan vladi, je, da se izhodišče za pomočnico vzgojiteljice zviša. Zvišanje izhodiščnega plačnega razreda je del stavkovnih zahtev in bo del sporazuma, kjer bo pisalo, koliko je vredno delo pomočnic vzgojiteljic. Nato pa je treba opredeliti še vrednosti nazivov," o nujni sočasnosti obeh ukrepov razlaga Štrukelj. Na očitke, da se šele zdaj ureja nezavidljiv položaj pomočnic vzgojiteljic, Štrukelj odgovarja, da so v zadnji veliki stavki leta 2018 dosegli zmanjšanje razlike med pomočnicami in vzgojiteljicami za en plačni razred in napovedali, da bo treba razliko še zmanjševati. "Potem je prišlo do nekomunikacije v času Janševe vlade," dodaja in ponovi, da je ena od pomembnih točk stavkovnega sporazuma prav ureditev položaja pomočnic vzgojiteljic.

Pogajalskih izhodišč ministrstvo, pričakovano, ne razkriva. Odgovarjajo le, da se bodo s sindikati še pogajali. Tudi na vprašanje, ali obstaja nevarnost, da pomočnic vzgojiteljic kmalu ne bo več dovolj, niso odgovorili jasno, pa čeprav v vrtcih že bijejo plat zvona zaradi pomanjkanja tovrstnega kadra, zlasti ustrezno usposobljenega, na kar opozarjajo v vrtcih, ko se srečajo s prekvalificiranim kadrom.

Sašo Bizjak

Treba bo promovirati poklic

"Glede pomanjkanja kadrov za zdaj ne bi špekulirali," se glasi skop odgovor ministrstva, medtem ko na Zavodu za šolstvo priznavajo, da pomanjkanje tovrstnega kadra obstaja in da bo zadeve treba urediti na državni ravni ter poleg promocije tovrstnih poklicev v vzgoji in izobraževanju postaviti določene pogoje za opravljanje poklica pomočnik vzgojitelja - na način, da se omejijo možnosti prekvalifikacije za ta poklic. Kajti na Zavodu, čeprav niso pristojni za izvajanje prekvalifikacij, priznavajo, da je njihova kakovost vprašljiva. "Ugotavljamo, da številni pomočniki vzgojiteljev, ki so prekvalificirani, nimajo ustreznih znanj. Ko pripravimo usposabljanja oziroma izobraževanja zanje, jih označijo za prezahtevna, pretežka," kar po njihovem kaže na to, da tisti, ki omogočajo prekvalifikacije, podcenjujejo pomen vzgojno-izobraževalnega dela na področju predšolske vzgoje.

Ob tem zaposlene v predšolski vzgoji vedno pogosteje nadomeščajo študenti. "Študent je lahko strokovnemu delavcu v oddelku le v pomoč, samostojno pa ga ne more nadomeščati," pravijo na ministrstvu. Medtem pa Štrukelj opozarja, da, podobno kot pri učiteljih, tudi v vrtcih zaradi vedno več študentskega dela lahko govorimo o "krizi izobraževalnega sistema v Sloveniji. Ta pa pomeni padec kakovosti javnih vrtcev in javnih šol - in če bi se to nadaljevalo, bi se lahko začela problematizirati kakovost javnih vzgojno-izobraževalnih ustanov. Na koncu se bodo pojavile skupine, najprej v političnih in ekonomskih elitah, ki bodo ugotovile, da izobraževanje pri nas ni več kakovostno, in bodo začeli rožljati z ustanavljanjem zasebnih vrtcev," tako Štrukelj.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?