Kolumna Marka Radmiloviča: Kako sem preprečil ukrajinsko-rusko vojno na svojem dvorišču

Marko Radmilovič
21.10.2023 06:10
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Natalija Jurše
Ta kolumna je mislila biti čisto nekaj drugega. Nato se je spremenila v to, kar je. Se pravi v kolumno o vojni. V teh časih pisati o čemerkoli drugem bi bilo smešno. Seveda pisati o vojni ni smešno. Sploh zdaj, ko je je vse polno.

Vojne me spremljajo vse življenje. Najprej so bili vseprisotni partizani in Nemci - in ko smo nazadnje gazili ob potokih s kurirčkovo torbico ter se izmikali nacistom, je bila vojna nazadnje zabavna. Od tam naprej so pa grozne. Vse do nedavnega, ko sem ugotovil, da se več ne sekiram zaradi vojn v bližnji in daljni okolici. Niti zaradi vojn v vesolju ne preveč, sploh odkar so Star Wars tako nepopravljivo pokvarili.

Ker človek z zrelostjo, da ne zapišem s starostjo, postane počasi imun. Vzeti si k srcu vse človeško trpljenje postane počasi nemogoče; sploh če je bilo srce že kdaj prej zademfano in je moral kirurg potiskati sondo po žilah, da ga spravi k sebi. Hočem reči, da je moj odnos do vojn - kljub trpečim, krvavečim, mrtvim otrokom, jokajočim materam, bolečini in raketam, mladim fantom, čez dolgih sedem let se bova vid'la spet – postal bolj sproščen. Lahko me zaradi tega črtite, lahko me imenujete za bedaka, brezsrčneža, ignoranta, ampak tako čutim. In če v imenu razsvetljenske tolerance filozofom v Frankfurtu dovolijo svobodo govora, si jaz jemljem svobodo občutenja.

Mimogrede; knjižni sejem, na katerem skoraj ne govorijo o literaturi, zato pa toliko več o politiki, mora biti zabavna reč. Tam se nahaja tudi moj majčkeni doprinos, ampak mi ni padlo na kraj pameti, da bi se osebno udeležil velike maše evropskega literarnega malomeščanstva.

A z vojno je hudič; tudi če jo po malem ignoriraš, te najde. Najbrž prav zaradi tega.

Gre pa tako ...
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta