(INTERVJU) Timothy Litzenburg: “Do zdaj so vse porote razumele, za kaj gre”

Kristina Božič
20.07.2019 06:32

Odvetnik, ki je sodeloval pri odmevni zmagi v prelomni sodbi proti Monsantu zaradi škodljivosti izdelkov z glifosatom, o moči resnice, jeziku, ki ga govorijo korporacije, in o tem, da je cilj spremeniti svet.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Timothy Litzenburg je partner v odvetniški pisarni Kincheloe, Litzenburg & Pendleton, kjer so vodili prvo uspešno tožbo proti Monsantu zaradi izdelkov, ki vsebujejo glifosat. Odvetniška ekipa je za svojo zmago v primeru Dewayne Johnson proti Monsantu prejela letošnjo priznanje za najboljšo odvetniško ekipo ameriškega nacionalnega združenja odvetnikov.
Ste član odvetniške ekipe, ki je septembra lani dosegla prvo zmago obolelega zaradi rabe izdelkov, ki vsebujejo glifosat. Vaša stranka je bil šolski hišnik Dewayne Johnson, ki je zbolel za rakom po letih uporabe Monsantovega Roundupa na delovnem mestu. S tem se je sprožil plaz tožb po celem svetu in nove pobude po regulaciji izdelkov z glifosatom.
"Mnogi deli sveta so daleč pred Ameriko, ko pride do regulacije farmacevtskih podjetij zaradi tveganj, ki jih predstavljajo človeškemu zdravju.​ ​Ameriški pravni sistem pa omogoča ljudem, ki so bili zaradi kemikalij poškodovani ali je uničeno njihovo zdravje, da zahtevajo finančne odškodnine od podjetij, če niso bili opozorjeni o tveganjih in so zaradi rabe njihovih izdelkov zboleli, denimo za rakom. V Kanadi in Avstraliji je vloženih več kolektivnih tožb. V Franciji so se začeli določeni postopki in vsekakor upam, da bo tožb še več. Gre za spremembe, ki prihajajo s terena, zahteve prihajajo od ljudi, ki so bili prizadeti. Monsanto je glavni proizvajalec izdelkov z glifosatom, a kot veste v Sloveniji, ni edini. Monsanto je ta herbicid odkril (njihov kemik John E. Franz leta 1970, op. p.), zanj pridobil potrebne licence in potrdila in je glavni akter, ki vodi kampanje zagovorništva ter promocije o varnosti in nespornosti glifosata. Druga podjetja bolj ali manj sledijo Monsantovemu zgledu in praksam. Sredstva in z njimi svoj vpliv širijo skozi pisarne uradnih institucij, a tudi na fakultetah, v raziskovalnih centrih in industrijskih združenjih po celem svetu. Pri tem so zelo uspešni. Od vzhodne do zahodne poloble se je Monsantu uspelo infiltrirati v vladne urade na vseh ravneh. Njihova prepletenost z odločevalci je velika. Zato so oblasti in državni organi močno zadržani, da bi šli zoper njihove interese ali sprejeli ukrepe zoper industrijo. Ljudje, ki so zboleli za rakom, takih zadržkov nimajo. Njihovi glasovi so vse glasnejši in ogorčenje je vse večje – v Ameriki in drugod. Ljudje hočejo, da nadzorni organi natančneje in nepristransko preverijo kemikalije ter strožje regulirajo njihovo rabo - z jasno prioriteto varnosti ljudi."

Dewayne Johnson med sojenjem julija lani. Nekdanji šolski hišnik je prvi človek, ki je uspel v tožbi zoper Monsanto zaradi izdelkov Roundup, ki vsebujejo glifosat. Dewayne Johnson ima raka ne-Hodgkinovega limfoma, Bayer pa se je na lansko sodbo pritožil.
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta