Monsantu dve milijardi dolarjev odškodnine, Bayer že napovedal pritožbo

ZUR
14.05.2019 16:15

Namesto da bi ameriški agrokemični gigant Monsanto, zdaj je v lasti nemškega Bayerja, vlagal v znanost, je milijone raje uporabili za napade na znanost, ki je ogrozila njegove poslovne načrte

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Monsantov herbicid Roundup ubija rastline in tudi ljudi.
Benoit Tessier

Porota v Oaklandu je v ponedeljek razsodila, da je Monsanto, ki je v lasti nemškega farmacevtskega koncerna Bayer, odgovoren za nastanek raka, to je Nehodgkinovega limfoma (NHL), pri Alvu in Alberti Pilliod, ki sta več let uporabljala sredstvo za uničevanje plevela Roundup. Družba mora vsakemu od njiju plačati milijardo dolarjev (890 milijonov evrov) odškodnine in skupaj več kot 55 milijonov dolarjev (49 milijonov evrov) nadomestila za škodo.
Agrokemičnega in biotehnološkega velikana sta pred tem že uspešno tožila nekdanji vrtnar v šoli Dewayne Johnson, ki je prejel 289 milijonov dolarjev (257 milijonov evrov), in Edwin Hardeman, ki je herbicid Roundup uporabljal doma in mu je zvezno sodišče dosodilo 80 milijonov dolarjev (71 milijonov evrov) odškodnine. Odškodnina za Pilliodova pa je daleč največja doslej in bo zagotovo še povečala pritisk na Bayer, kateremu je zaradi sodb padla vrednost delnic, grozi pa mu več tisoč podobnih tožb, ki so jih vložili bolniki z rakom NHL in družine ljudi, ki so umrli za rakom limfatičnega sistema. Po mnenju porote naj bi bil herbicid Roundup nevaren, podjetje pa naj bi bilo ravnalo malomarno, saj potrošnikov ni opozorilo na tveganja, povezana z njegovo uporabo. V postopku so razkrili tudi interne dokumente Monsanta, ki po navedbah odvetnikov prikazujejo, kako je podjetje več let ustrahovalo znanstvenike in pomagalo pisati raziskave, ki so zagovarjale varnost glifosata, glavne sestavine herbicida Roundup.
Družba Bayer je po poročanju britanskega časnika Guardian nad odločitvijo razočarana in je že napovedala pritožbo. V podjetju se sklicujejo na dejstvo, da je ameriška agencija za zaščito okolja (EPA) večkrat odobrila uporabo glifosata, in trdijo, da se vodilni svetovni zdravstveni regulatorji na podlagi 40 let znanstvenega raziskovanja strinjajo, da ta kemikalija ni rakotvorna. "Monsantu ni bilo nikoli v interesu, da bi ugotovil, ali je roundup varen," pa je poudaril Brent Wisner, eden od odvetnikov para. "Namesto da bi vlagali v znanost, so milijone raje uporabili za napade na znanost, ki je ogrozila njihove poslovne načrte." Zakonca Pilliod, ki sta stara nekaj čez 70 let, sta omenjeni herbicid več kot 30 let uporabljala za urejanje okolice svojega doma in drugih hiš. Alvu so leta 2011 diagnosticirali NHL na kosteh, ki se je nato razširil na medenico in hrbtenico, Alberti pa leta 2015 NHL na možganih. Čeprav sta zdaj oba v remisiji, je bolezen pri obeh pustila trajne posledice. Drugi odvetnik para Michael Miller je izpostavil, da je sodnik na tem sojenju ekipi tožnikov dovolil, da so predstavili precej več pomembnih dokazov kot v prejšnjih primerih. "Končno smo lahko poroti pokazali goro dokazov, da je Monsanto za doseganje svojih ciljev manipuliral z znanostjo, mediji in regulativnimi agencijami, kljub temu da roundup resno škoduje živalim in človeštvu," je dejal.
Val tožb, ki jih je po ocenah odvetnikov okoli 13.400, se je začel po letu 2015, ko je Svetovna zdravstvena organizacija glifosat uvrstila na seznam snovi, ki "verjetno povzročajo raka". (zur)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta