(INTERVJU) Miro Cerar: Nočemo pristati na začetek konca EU

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
20.04.2019 06:31

S slovenskim zunanjim ministrom o Natu, Evropski komisiji, arbitraži, evropskih volitvah in o bolj uravnoteženi slovenski zunanji politiki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Nedavno ste se vrnili iz Washingtona, kjer ste bili na slovesnosti ob 70-letnici vojaškega pakta Nato. Tam smo slišali tudi kritike ZDA na Turčijo pa Nemčijo, kjer so omenjali, ne le da bo s Severnim tokom dve še bolj odvisna od ruskega plina, ampak da daje premalo denarja za obrambo, kar pa je tudi očitek Sloveniji. Kako je bilo?
"Nato je najmočnejša in najuspešnejša obrambna zveza, njeno čvrstost dokazuje 70-letnica. Slovenija je v dobri družbi. Članice si delimo obrambni interes, kar je za nas kot majhno državo izrednega pomena, smo pa zavezane tudi istim vrednotam, kot so vladavina prava, spoštovanje mednarodnega prava in demokracija. Nato ni samo obrambna zveza, definitivno ima tudi močne politične učinke. Za nas predstavlja tudi načelo in vrednoto solidarnosti. Če bi bila katerakoli članica ogrožena ali napadena, bi ostale delale tako, da bi ji pomagale. Zelo pomembno je biti vključen v takšen kompleksen obrambni ščit, kajti sami nismo sposobni zagotoviti tolikšne stopnje obrambe in varnosti, po drugi strani pa je to na koncu za nas ceneje. Tako nam recimo zračno obrambo v veliki meri zagotavljajo zaveznice.
Prav je, da smo med seboj odkriti. Kakorkoli že smo kritični do predsednika ZDA - tudi ker se na nekaterih področjih odmika od multilateralizma, ker enostransko posega v nekatere dogovore, kakršen je z Iranom -, je zahteva po izpolnjevanju zavez iz Walesa, da pridemo do obljubljenega finančnega dela podpore Natu, torej do dveh odstotkov BDP, utemeljena. To zavezo je sprejela tudi Slovenija. Pomembna je dinamika, kako priti do dokončne izpolnitve. Tega seveda ne moremo storiti čez noč. Slovenija je tu še med državami, ki to zavezo izpolnjujejo v manjši meri, smo pa po drugi strani med vodilnimi državami v Natu, ki izpolnjujejo svoje zaveze na misijah, denimo v Afganistanu, na Kosovu, tudi v Latviji.
Kritiko glede finančnih obveznosti jemljemo kot utemeljeno in v veliki meri tudi smiselno. Dejstvo je, da se je Slovenija v preteklih letih zapeljala v globoko krizo in je izgubljala na vseh področjih. Tako so se razmere poslabševale tudi na obrambnem področju. Že v prejšnjem vladnem mandatu smo začeli stanje izboljševati. Je pa to še zelo zahteven proces. Z Natom si zagotavljamo varnost, ki je predpostavka razvoja, normalne družbe in blaginje. Kjer varnosti ni, so države v ekonomskih, socialnih in drugačnih stiskah, da ne govorimo o posameznikih. Naše članstvo v Natu je naša zavarovalna polica.
Podobno učinkuje tudi Evropska unija (EU). V njej smo pod skupnim dežnikom načel in pravil, ki so izraz razvoja naše civilizacije po drugi svetovni vojni, se pravi strpnosti, človekovih pravic in vladavine prava. V Natu in EU sedimo za isto mizo z največjimi. V Washingtonu sem tako sedel za mizo z 29 drugimi zunanjimi ministri mnogih najpomembnejših držav sveta na treh pomembnih posvetih o terorizmu, Rusiji in o Natu samem. Slovenci smo enakopravni sogovorniki, naš glas se sliši, dajemo svoje predloge in soustvarjamo politiko obrambne zveze. Na takih srečanjih se lahko ob robu bilateralno pogovarjaš še o marsičem drugem, kar kot minister zmeraj izkoristim."

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta