(INTERVJU) Andreja Katič: Sem za model "ja je ja", ne pa za "ne je ne"

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
12.10.2019 06:33
Pri definiciji posilstva se, če pogledamo model ne je ne, smatra, da je ženska vedno pripravljena na spolni odnos, pravi ministrica za pravosodje. Ne moremo izhajati iz tega, da je pripravljena kadarkoli kjerkoli s komerkoli, ampak iz tega, da mora izrecno privoliti – z besedami ali obnašanjem.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen
Nedavno je z ministrstva romal predlog reorganizacije sodne mreže. Vztrajate pri tem, kar je hotel spremeniti vaš predhodnik, Goran Klemenčič, pa obupal. Pri ideji o enovitem sodniku, pa preoblikovanju okrajnih sodišč v oddelke okrožnih. Zakaj menite, da boste zdaj z idejo o reorganizaciji uspešni?
Toda v predlogu oddelek ostaja, kjer je najmanj pet sodnikov. Trdite, da sodišč ne boste ukinjali, a če bo to uzakonjeno, se s tem odprejo vrata za prihodnjo oblast. Prvi odzivi so že precej burni.
Kdaj bi lahko bil predlog tako pripravljen, da z njim pridete v parlament?
Slika načrta sodne palače ima že skoraj umetniško vrednost. Ministri, ki pridejo v pisarno, se že desetletja srečujejo z njo. Ostaja ideja o enotni sodni plačali v Ljubljani tudi v vašem mandatu?
Med vašimi predlogi je tudi ta, da parlament ne bi več potrjeval vrhovnih sodnikov.
To je ena izmed zadnjih še neuresničenih zavez, ki so posledica priporočil Greca.
Omenili sva sodni svet. S spremembami zakonodaje se je nanj prelagalo vse več odgovornosti ...
A več ko ima orodij v rokah sodni svet, bolj kritiziran je.
Kot ministrica v posamezne konkretne primere ne smete poseči …
Toda kaj lahko kot ministrica naredite, da se primeri Omerzu (gre za predsednika mariborskega delovnega sodišča, ki so ga obsodili zaradi zalezovanja) pa Radonjić (sodnik, ki je oprostil Noviča in zatrjuje, da ves čas doživlja pritiske na svoje delo) in tožilec Pušnik (mariborski tožilec, ki je hotel vrniti togo, saj naj bi se mu nezakonito prisluškovalo, nato pa si je premislil) ne bi zgodili, saj niso najbolj v ponos pravosodju?
Da spoštujete neodvisnost sodstva, ste dejali. Pa ga tudi ostala politika? Imeli smo izredno sejo o domnevnih zlorabah v sodstvu, zdaj je že ustanovljena parlamentarna preiskovalna komisija zaradi postopkov zoper nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja.
Dejstvo je, da bo kazenski zakonik doživel spremembo, povod za to je redefinicija posilstva. Kaj je še predvideno za spremembe?
Omenili ste stečaje in prisilne poravnave. Bi bilo treba zaradi aktualnih dogodkov prenoviti tudi insolvenčno zakonodajo?
Kaj pa je s spremembo zakona o kazenskem postopku? Je ukinitev sodne preiskave še aktualna?
Veliko vaše pozornosti je bilo namenjene tudi sovražnemu govoru.
Kmalu za tem, ko ste sedli na stol ministrice za pravosodje, se je zgodil pobeg iz koprskih zaporov, po katerem so pravosodni policisti opozorili na nevzdržne razmere in grozili s stavko. Zamenjali ste generalnega direktorja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS).
So razmere zdaj boljše?
Kaj je z največjima investicijama: obnovo ženskega zapora na Igu in gradnjo novega zapora v Dobrunjah?
Zdaj sta ceni kakšni?
Kdaj se bo začelo delati?
Vlada je "mlada" eno leto. Kako ste zadovoljni z opravljenim? Vašega ministrstva in vlade v celoti?
Kaj pa vlade?
Ampak v razrezih proračunov za 2020 in 2021 ministrstvo nekaj denarja izgublja. To daje vtis, da pravosodje ni med političnimi prioritetami te vlade.
Kje je vlada najšibkejša?
Kakšen šef je Marjan Šarec?
V kakšni kondiciji je SD, novembra ima kongres, resda programski, statutarni? Nekaj je glasov v stranki, ki menijo, da bi morali razmišljati o menjavah na vrhu, tudi na mestu predsednika.
Je Dejan Židan kot predsednik dovolj viden, prodoren? Ker je slišati, da stranka z njim preboja ne bo dosegla.
Z Levico se dajete za volivce leve sredine. A SD-jev problem pri nagovarjanju te baze je, da se za socialdemokratskimi temami velikokrat skrivajo kapitalski interesi, na stranko so vezane razne strukture, ki imajo povsem antisocialdemokratske vzgibe.
Od Levice ste odvisni v manjšinski vladi, z njimi pa ste velikokrat navzkriž. Kako vidite odnos z Levico?
Boste podprli ukinitev oziroma prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, trenutno najbolj vroče teme?
Je v tej sestavi DZ po vašem možna tudi kakšna drugačna koalicija?
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta