V SOBOTO

Ima italijanska mafija zdaj priložnost za mutacijo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Karabinjerji pred skrivališčem mafijskega šefa
EPA

Matteo Messina Denaro, eden od vodij sicilijanske mafije Cosa Nostra, je bil po 30 letih bega končno pridržan. Približno sto policistov je obkolilo zasebno kliniko Maddalena v Palermu, kjer se zdravi. Že nekaj tednov so se širile govorice, da je Denaro bolan in da ima kemoterapijo – vendar je bilo za javnost presenečenje, da se najbolj iskan mož v Italiji zdravi v kliniki v Palermu skupaj z običajnimi državljani. Bil je v čakalni vrsti za preiskave, ko je do njega pristopil policist in ga vprašal, kdo je. Sodelavec, ki je stal z njim, je pobegnil, mafijec pa je stopil naprej in preprosto odgovoril: "Jaz sem Matteo Messina Denaro". Preiskovalci so na tiskovni konferenci pojasnili, da jim je prav njegova potreba po zdravstveni oskrbi končno omogočila, da so ga identificirali in mu postavili zasedo.

Denarova aretacija 16. januarja je prišla natanko 30 let in en dan po aretaciji njegovega mentorja, šefa, Tota "Zveri" Riine. Zdi se pomenljivo, da ga je po treh desetletjih bega tokrat država končno uspela dohiteti. Morda nakazuje, da se notranja dinamika Cosa Nostre spreminja in da se mu je nekdo odločil odreči, ker ni bil več "uporaben". Denaro je zadnji šef, ki pozna vse skrivnosti v zvezi s terorističnimi napadi Cosa Nostre na zvezno državo v zgodnjih devetdesetih. Če bi spregovoril, bi lahko zagotovil bistvene koščke povojne mafijske sestavljanke. Vendar je to zelo malo verjetno, zato bo vsakdo, ki upa na zaključek ali resnico, najverjetneje razočaran.

A njegova aretacija je tudi zaskrbljujoč opomin za oblasti o trenutnem stanju. Je zadnji znani obraz vodstva Cosa Nostre. Preiskovalci vedo manj o tem, kako so videti sedanji voditelji, in zdaj se bodo pravzaprav borili z eno roko, zvezano na hrbtu, ko bodo iskali druge mafijske osumljence.

Most med staro in novo šolo

Matteo Messina Denaro
Reuters

Denaro je bil zadnji mafijskih šefov stare generacije. Predstavlja zadnjo vez med bojevito in odkrito Cosa Nostro iz zgodnjih devetdesetih let in tiho, poslovno mafijo 21. stoletja. Rodil se je v mafijski družini in je bil znan po nasilju, vendar se je tudi gibal v "pravih" krogih za napredovanje v karieri. Je zadnji mafijski šef, ki se je povezal z generacijo Corleone, skupino mafijcev (pod vodstvom Salvatora Riine in Bernarda Provenzana), ki je v zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega stoletja v bistvu izvedla vojno proti italijanski državi. Konflikt je povzročil številne nasilne smrti, na primer sodnikov Giovannija Falconeja, Paola Borsellina in Giuseppeja Di Mattea, 12-letnega sina spreobrnjenca, ki so ga ugrabili, zadavili in raztopili v kislini, da bi očeta prisilili k odstopu od sodelovanja z državo.

Denaro, ki je veljal za manj konservativnega od tradicionalnih in starejših voditeljev, je bil sodobnejši. Cosa Nostro je vodil od leta 2007 do svoje aretacije tako, da se je infiltriral v zakonito gospodarstvo prek navideznih podjetij. Medtem ko je Riino zavzel teroristično strategijo do države, Denarova mafijska znamka sodi v 21. stoletje: temelji na mešanici nasilja, nezakonitih dejavnosti, družbene solidarnosti (zagotavljanje delovnih mest in pravice lokalnim skupnostim), tišine in anonimnosti. Trdni poslovni in politični stiki so prav tako ključni, zlasti sposobnost ponovnega vlaganja "umazanega denarja" v zakonito gospodarstvo.

V zadnjih letih se je celo namigovalo, da je Denaro vlagal v inovativna in v prihodnost usmerjena podjetja (kot so podjetja za vetrno in sončno energijo). Vse to podpira velika mreža tihih pospeševalcev, ki so ščitili Denaro zadnjih 30 let. Pogosto so to ljudje brez lastne kazenske evidence, zato jih organi težko izsledijo.

Obstoj takšnih zaupanja vrednih podpornih mrež znotraj Denarove mafije je ključno vprašanje za oblasti. Še vedno kaže na obstoj plasti omertà – tišine –, ki ga je ščitila. Ta aretacija je čista zmaga za italijansko državo, vendar se je treba vprašati, zakaj je trajalo tako dolgo, da so našli Denara na Siciliji. Njegov zaščitni krog je bilo očitno težko razbiti.

Policiji je počasi uspelo odstraniti te plasti sokrivcev, zaradi katerih je bil ranljiv – vendar je bil potreben čas. Italijanska policija se je pri preiskovanju mafijskih omrežij začela zanašati tako na tradicionalno spremljanje kot na sodobnejše digitalne in telefonske prisluhe. Ti so se na koncu izkazali za uspešni.

Konec Cosa Nostre – ali novo obdobje?

Denarova aretacija bi lahko povzročila vakuum moči, ki bi Coso Nostro pahnil v krizo – vendar to še ni konec mafije. Padec Denara bi lahko celo ustvaril priložnost, da ponovno mutira, se spremeni in prilagodi novim poslovnim priložnostim - kot kača menja kožo. Lahko, da Denaro ni bil več pomemben ali potreben. Morda je celo preživel svojo uporabnost. Nova generacija bo že vodila Coso Nostro.

Mnogi ljudje zdaj lahko razglasijo Cosa Nostro za mrtvo. Jasno je, da ni tako zdrava kot druge glavne italijanske organizirane kriminalne združbe – kalabrijska 'Ndrangheta in neapeljska Camorra, ki obe uspevata – vendar še zdaleč ni izgubljen primer.

Tudi po propadu Denara Cosa Nostra še naprej deluje in prežema italijansko gospodarstvo in gospodarstva številnih drugih evropskih držav. Zato morajo Italija in evropske države neusmiljeno nadaljevati boj proti mafiji in organiziranim kriminalnim združbam ter jim nikoli ne popuščati.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?