Evrovizijska sezona 2021: Čudni časi, čudna Ema

Denis Živčec
27.02.2021 04:25
Priznamo, bila so leta, ko smo slovenski evrovizijski predizbor pričakovali z več vznemirjenja. Tudi zato, ker smo na njem slišali več kot eno skladbo, pri končni odločitvi pa smo gledalci celo imeli nekaj besede, a nemogoči in vse bolj duhamorni kužni časi pač terjajo krizne odločitve.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ana Soklič
Miha Fras

Če poskušamo kozarec videti napol poln, ne napol prazen, smo lahko celo srečni. Srečni, ker se svet počasi vendarle sestavlja in je v njem spet prostora za nekaj tako življenjsko nepomembnega, kot je Evrovizija. In, vsemu navkljub, zadovoljni že s tem, da TV Slovenija največje svetovno glasbeno tekmovanje in ljubezen slovenskih gledalcev do njega ceni tako zelo, da je Emo, kljub neštetim omejitvam, vendarle pripravila. Lahko bi novo skladbo Ane Soklič zgolj poslala na svetovni splet ali jo premierno predvajala v, recimo, Vikend paketu. Če so nas z interno izbrano skladbo že postavili pred dejstvo, je lepo, da vse skupaj spremlja vsaj nekaj šova.

Nocoj ob 20. uri na prvem programu bomo Slovenci tako tudi uradno stopili v evrovizijsko sezono 2021. Na "covid safe" način. Ana Soklič bo predstavila zgolj eno skladbo, s katero nas bo zastopala v Rotterdamu. Šov bo posvečen pripravam Ane na Emo in Pesem Evrovizije, v njem pa se bodo spomnili 60-letnice sodelovanja Slovenije.

Anina skladba je bila izbrana izmed 191 prispelimi na javno vabilo in na vabilo avtorjem od naše predstavnice. Vse prispele skladbe sta ocenjevali dve strokovni komisiji. V prvem krogu so bili člani komisije dvakratna udeleženka Pesmi Evrovizije, izredna profesorica Univerze v Ljubljani Darja Švajger, avtor zmagovalke Pesmi Evrovizije 2007 Molitva Vladimir Graić in Ana Soklič, ki so o odločali do izteka roka, predpisanega v javnem vabilu. V drugem krogu pa je komisija v sestavi Darja Švajger, vodja službe ZKP RTV Slovenija Mojca Menart ter glasbenik, avtor glasbe, besedil in pevec Matevž Šalehar - Hamo odločala med tremi skladbami, ki jih je nato zapela Ana. Kot je kratko povzel eden od članov strokovne komisije: "Pesem, ki je izbrana - to je Ana!" Sokličeva je z razpletom internega izbora očitno zadovoljna. "Iskreno se zahvaljujem vsem, ki so prispevali svoja avtorska dela, težko smo izbirali in izbrali. Dejstvo je, da skladba lahko zveni odlično v interpretaciji drugega pevca, a v moji vokalni izvedbi zveni povsem drugače. Z izbrano skladbo sem zelo zadovoljna, upam, da boste tudi vsi vi. Dobro smo uporabili tudi edinstveno priložnost s posnetimi spremljevalnimi vokali, ki jo zaradi vseh ukrepov dovoljujejo letošnja evrovizijska pravila. Komaj čakam, da bom pesem lahko delila z vami. In, ne, ni balada," pravi.

Voditelja Eme: Nejc Šmit in Lea Sirk
Adrijan Pregelj

​Enigma Charlie Manson, naš stari znanec

​Skladba je v angleščini, v ekipi pa je tudi avtor mnogih uspešnic. Sodeloval je na primer tudi z Miley Cyrus, njegova skladba pa je že zmagala na Evroviziji v zadnjem desetletju.

Uganka ni prav težka. Že nekaj raziskovanja razkrije, da je to najverjetneje Charlie Manson, ki je leta 2010 za Miley Cyrus soustvaril uspešnico z naslovom Kiss It Goodbye, takrat je bila še bolj znana kot Hannah Montana, leta 2014 pa je bil eden od avtorjev skladbe Rise Like A Pheonix, s katero je avstrijska predstavnica Conchita Wurst slavila v Köbenhavnu. Več kot obetavno torej. Američan Manson ima s slovensko glasbeno sceno opraviti več, kot si mislite. Je soavtor slovenske evrovizijske uspešnice Here For You, s katero sta na Dunaju blestela Maraaya, je pa tudi soavtor Maraayinih skladb Lovin' me in It's Complicated. Za BQL je soustvaril skladbo Promise, leta 2019 pa je pri skladbi Fridays sodeloval z Ulo Ložar. Zagotovo poznate tudi njegovo skladbo My Way Is My Decision, ki jo je leta 2012 napisal za Tino Maze. Med evropskimi glasbenimi zvezdami, s katerimi sodeluje, so Eric Saade, Robin Beck, Sergey Lazarev, Sarah Connor, Monrose, Sanna Nielsen in Danny Saucedo. Za zdaj je napisal štiri evrovizijske komade. Ob Here For You, s katerim sta Maraaya zasedla 14. mesto in zmagovalni Rise Like Phoenix tudi pesem Beauty Never Lies, s katero je Srbkinja Bojana Stamenov leta 2015 bila deseta, in skladbo L’amore è Femmina, ki so ji mnogi leta 2012 napovedovali zmago, na koncu pa je Italijanka Nina Zilli z njo bila deveta.

Emo 2021 bosta iz studia 1 TV Slovenija vodila Lea Sirk in Nejc Šmit. "Moja želja, da bi vodila Emo, je bila v bistvu precej večja od tiste, da bi na Emi in Evroviziji tekmovala. Veseli me, da bo Ema tokrat drugačna, netekmovalna, saj se kot oboževalka Evrovizije z veseljem vračam k dobrim zimzelenim skladbam. Ema bo torej za mlajše tudi poučna, za starejše pa zagotovo večer lepih spominov. Želela sem si tudi voditi Emo z visokim, postavnim, šarmantnim voditeljem. In dobila sem Nejca Šmita!" pravi naša evrovizijska predstavnica iz Lizbone. Nejc pa dodaja: "Izredno se veselim vodenja letošnje Eme. To bo moja druga in ne moreta si biti bolj različni. Zmagovalka je letos uradno znana že pred začetkom, tekmovalnosti ne bo, telefonskega glasovanja ne bo. Ampak brez skrbi, bomo že našli kakšno temo za čivke na twitterju, saj Emo vodim z Leo Sirk."

Tudi za idejo, da bo majska Evrovizija takšna kot običajno, se lahko obrišemo pod nosom. Načrt B, ki je trenutno aktualen, je eden od štirih možnih scenarijev. Izvajalci bodo lahko še vedno nastopili v dvorani Ahoy v Rotterdamu, vendar pred manj številnim občinstvom. Prav tako bodo zmanjšane druge dejavnosti, kot so uradno odprtje in novinarsko središče. Vsi izvajalci bodo morali strogo slediti vsem protikoronskim ukrepom, zahtevani bodo varnostna razdalja, nošenje mask, pogosto testiranje članov vseh delegacij ter gibanje zgolj v hotelskih namestitvah ali v dvorani. Po tem vzoru so tudi na RTV Slovenija število prisotnih na Emi zmanjšali na najmanjšo možno mero.

Začelo se je pred 60 leti v Malem Lošinju

Čaka nas torej ena nova skladba in veliko nostalgije, saj se bodo spomnili 60. obletnice prvega nastopa nekdanje skupne države na Pesmi Evrovizije, ki je bil tudi slovenski. V iskanju "usodnega" prvega stika Slovenca z Eurosongom se moramo odpraviti v daljno leto 1961, v Mali Lošinj. Evrovizijski izbor še ni dopolnil niti petih let, na romantični terasi Vile Karoline pa je pela bolj ali manj prikupna novosadska pevka Ljiljana Petrović, ki takrat o Evroviziji niti ni kaj veliko razmišljala. Njene poletne popevčice so raznežile takratnega direktorja založbe Jugoton, ki ji je ponudil snemanje albuma. Prikimala je, kakopak. Ploščo Sastanak u 6 je začela snemati v studiu Radia Ljubljana, kjer je njenemu petju pred vrati prisluškoval nepričakovani in nad njenim talentom povsem navdušeni poslušalec - danes legendarni slovenski skladatelj Jože Privšek, ki si je prav v tistih dneh belil glavo, kdo bi lahko zapel njegovo skladbo Neke davne zvezde, napisano posebej za prvi jugoslovanski evrovizijski predizbor. Ljiljana je zlahka pometla s težko konkurenco Lole Novaković in Iva Robića ter kasneje kot evrovizijska debitantka v Cannesu zasedla osmo mesto. Kasneje je kariero brez posebnih presežkov nadaljevala, a sčasoma je tudi sama postala neka davna zvezda. Bistveno bolj produktivno in odmevno je ustvarjanje nadaljeval Privšek, ki je spisal glasbo tudi za drugo jugoslovansko evrovizijsko popevčico Ne pali svetla u sumrak, s katero je Lola Novaković v Luksemburgu osvojila četrto mesto. Čisto pravi slovenski paket pa je Jugoslavija na izbor poslala leta 1966. Črnolasa in času primerno simpatično nesproščena Berta Ambrož je odpela Brez besed, skladbo, ki sta jo ustvarila Mojmir Sepe in Elza Budau, ter v Luksemburgu treščila na sedmo mesto. Takrat je na največjem evropskem odru prvič zazvenela slovenščina. Naš jezik smo v evrovizijskem okolju nazadnje slišali na zadnji izvedeni Evroviziji, ko sta nas v Tel Avivu 2019 zastopala Zala Kralj in Gašper Šantl s skladbo Sebi. Lani zaradi pandemije Evrovizije ni bilo, je pa Ana bila del nadomestne oddaje Evropa, prižgimo luči! iz Hilversuma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta