Ženske se zlahka starajo s kavča

NR
10.02.2019 03:27

Ali boste nekoč dočakali zavidljivih 90 let ali ne, je odvisno od vaše telesne teže in višine, od tega, koliko ste fizično aktivni in katerega spola ste.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Canstockphoto

T o je po poročanju spletnega portala CNN razkrila nova raziskava, objavljena v medicinski reviji BMJ. Pokazala je, da so ženske, ki živijo vsaj 90 let, v povprečju višje in se od dvajsetega leta naprej zredijo manj od drugih. Čeprav raziskovalci niso opazili podobne povezave pri moških, se je pri njih bolj poznal pozitiven učinek fizične aktivnosti kot pri ženskah.

Preučevali 7000 Norvežanov

Leta 1986 so več kot sedem tisoč Norvežanov, tako moških kot žensk, starih od 55 do 69 let, v okviru raziskave vprašali, kako visoki so, koliko tehtajo in koliko so tehtali, ko so bili stari 20 let. Udeleženci so raziskovalcem zaupali tudi podrobnosti o svoji fizični aktivnosti; med drugim so navedli, da sprehajajo psa, vrtnarijo, delajo okoli hiše, hodijo in kolesarijo do službe ter se ukvarjajo s športom. Sodelujoče so nato razvrstili v skupine glede na to, koliko časa so bili dnevno fizično dejavni: manj kot 30 minut, od 30 do 60 minut ali 90 minut in več.
Skupine so spremljali do smrti oziroma do dopolnjenega 90. leta. Od 7807 udeleženih v raziskavi je takšno starost dočakalo 433 moških in 994 žensk. Znanstveniki so upoštevali tudi druge dejavnike, ki bi lahko vplivali na dolžino življenja, na primer kajenje in pitje alkohola.

Richard Overton je zaslovel s svojo starostjo.
Epa

Daljšanje življenjskih dob se upočasnjuje

Pričakovana življenjska doba se po večini sveta daljša, toda nedavne raziskave so pokazale, da se ta trend v nekaterih razvitih državah upočasnjuje. V Združenih državah Amerike se je v zadnjih letih povprečna življenjska doba celo skrajšala. Po podatkih Centra za nadzor in preprečevanje bolezni v ZDA so za padec krive predvsem smrti zaradi prevelikih odmerkov drog, glavni vzroki smrti pa ostajajo nespremenjeni: srčno-žilne bolezni, rakava obolenja in možganske kapi so trije izmed najpogostejših vzrokov smrti in ravno na pojav teh bolezni občutno vplivata prevelika telesna teža in pomanjkanje gibanja.
"Sedaj vemo, da prekomerna telesna teža in sedeč življenjski slog škodita zdravju," opozarja Carslake. "Raziskave, kot je ta, ki proučujejo takšne povezave in preverjajo, do katere mere veljajo za različne skupine, bodo čedalje bolj pomembne." 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta