Zbori kljub covidu peli v Potrni

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
20.09.2020 04:40

Susanne Weitlaner: "Veseli smo, da lahko po omejitvah zavoljo korone spet muziciramo. In to na prostem, kar je ne le bolj zdravo, ampak tudi bolj prijetno."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skupni nastop zborov na tradicionalnem srečanju v Potrni
Boris Jaušovec

Pred Pavlovo hišo, sedežem Kulturnega društva sedmi člen za Slovence na avstrijskem Štajerskem, so v Potrni ta mesec kljub pandemiji novega koronavirusa pripravili tradicionalno srečanje pevskih zborov. Mešani pevski zbor Pavlove hiše, ki ga vodi zborovodja Matija Horvat, je na prireditvi gostil še Mešani pevski zbor upokojencev iz Beltincev in instrumentalno skupino iz avstrijske Radgone Festtagsmusi.


V nagovoru je predsednica društva Susanne Weitlaner pred blizu sto poslušalci, kar je spričo pandemije skrajna meja udeležencev javnih prireditev ta hip v Avstriji, dejala: "Veseli smo, da lahko po omejitvah zavoljo korone spet muziciramo. In to na prostem, kar je ne le bolj zdravo, ampak tudi bolj prijetno." Imajo pa pevci zbora Pavlove hiše zategadelj že nemalo težav. Meja med Slovenijo in Avstrijo, ko je bila pandemija na višku, je bila do junija zaprta in za člane zbora s slovenske strani neprestopna. Zato zbor ni imel dovolj vaj. Weitlanerjava povzema posledice: "Zaradi covida-19 so odpadla naša predvidena gostovanja na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini. Pod vprašajem je še izid cedeja našega zbora do konca leta."


Zbor Pavlove hiše, ustanovljen leta 2004, je na koncertu pel slovenske in avstrijske ljudske pesmi. Zbor iz Beltincev je imel na repertoarju klasično slovensko zborovsko literaturo, ki pa izhaja predvsem iz stare prekmurske pesmi. Marsikomu je na vrtu pred Pavlovo hišo padlo v oči in ušesa, da je zbor zapel tudi pesem borca za severno mejo, generala Rudolfa Maistra, z naslovom Rožmarin.

Poslušalci so zaradi novega koronavirusa sedeli narazen, a ne čisto vsi.
Boris Jaušovec


Orkester Festtagsmusi, ki ga sestavljajo učitelji glasbene šole v avstrijski Radgoni, pa je igral na novo aranžirano starinsko glasbo, ki korenini v kulturni raznolikosti jugovzhodne avstrijske Štajerske.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta