Zakaj je dobro jesti jagode

NR
10.04.2022 04:25

Jagode (Fragaria ananassa) izvirajo iz Evrope, kjer so jih začeli gojiti v 18. stoletju. So hibrid dveh vrst gozdnih jagod iz Severne Amerike in Čila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Canstockphoto

Svetlo rdeče, sočne in sladke jagode so odličen vir vitamina C in mangana ter vsebujejo tudi primerne količine folata (vitamina B9) in kalija. Jagode so zelo bogate tudi z antioksidanti in rastlinskimi spojinami, ki so odlične za zdravo delovanje srca in nadzor krvnega sladkorja. Jagode, ki jih običajno uživamo surove in sveže, lahko uporabimo tudi v marmeladah, želejih in sladicah.

Sveže jagode imajo zelo veliko vode, zato je vsebnost ogljikovih hidratov zelo nizka - manj kot osem gramov ogljikovih hidratov na 100 gramov. Zato ne povzročajo velikih skokov ravni sladkorja v krvi in ​​jih lahko uživajo tudi ljudje s sladkorno boleznijo. Sto gramov jagod zagotavlja dva grama vlaknin - tako topnih kot netopnih. Prehranske vlaknine so pomembne za hranjenje prijaznih bakterij v črevesju in izboljšanje prebave. Koristne so tudi za hujšanje in lahko pomagajo preprečiti številne bolezni.

Jagode so odličen vir vitamina C, antioksidanta, ki je potreben za imunski sistem in zdravo kožo. Vsebujejo mangan, ki ga pogosto najdemo v velikih količinah v polnozrnatih žitih, stročnicah, sadju in zelenjavi, je pomemben za številne procese v telesu. Folat v jagodah (vitamin B9) je pomemben za normalno rast tkiva in delovanje celic, zlasti za nosečnice in starejše ljudi. Kalij v jagodah sodeluje pri številnih pomembnih telesnih funkcijah, kot je uravnavanje krvnega tlaka. V manjši meri jagode zagotavljajo tudi železo, baker, magnezij, fosfor in vitamine B6, K in E.

Tadej Regent

Jagode imajo veliko antioksidantov in koristnih rastlinskih spojin. V jagodah je več kot 25 različnih antocianinov, največ pelargonidina. Jagode dosledno uvrščamo med najboljše vire fenolnih antioksidantov z ravnmi, ki so dva- do enajstkrat višje kot pri drugih vrstah sadja. Elagitanini in elaginska kislina vsebujejo velik del teh antioksidantov v jagodah, ki so zelo koristni za zdravje - tudi v boju proti bakterijam in za zmanjšano tveganje za nastanek raka. Glavni elagitanin v jagodah je sanguiin H-6.

Uživanje jagod je povezano z zmanjšanim tveganjem za številne kronične bolezni. Jagode lahko izboljšajo zdravje srca, znižajo raven sladkorja v krvi in ​​pomagajo pri preprečevanju nastanka raka. Jagode lahko tudi izboljšajo antioksidativni status krvi, zmanjšajo oksidativni stres, zmanjšajo vnetje, izboljšajo delovanje žil in zmanjšajo škodljivo oksidacijo holesterola LDL (slabega).

Kaj pa morebitni neželeni učinki? Jagode ljudje običajno dobro prenašamo, vendar je alergija na jagode precej pogosta, zlasti pri otrocih. Jagode namreč vsebujejo beljakovino, ki lahko povzroči simptome pri ljudeh, ki so občutljivi za cvetni prah breze ali jablan - imajo alergijo na cvetni prah. Pogosti simptomi so srbenje ali mravljinčenje v ustih, koprivnica, glavobol in otekanje ustnic, obraza, jezika ali grla, v hudih primerih pa tudi težave z dihanjem. Beljakovina, ki povzroča alergije, je povezana z antocianini jagod. Brezbarvne, bele jagode običajno dobro prenašajo tudi ljudje, alergični na jagode. Jagode pa vsebujejo tudi goitrogene, ki lahko motijo ​​delovanje ščitnice pri ljudeh, ki že imajo težave s ščitnico.

Nasploh pa so jagode nizkokalorične, okusne in zdrave, so dober vir vitaminov, mineralov in rastlinskih spojin, od katerih imajo nekatere močne koristi za zdravje - za znižanje holesterola, krvnega tlaka, vnetja in oksidativnega stresa. Poleg tega jagode pomagajo preprečiti velike skoke ravni sladkorja v krvi in inzulina. Jagode so torej odličen dodatek k zdravi prehrani. (Healthline)

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta