Zakaj hudobe niso mogle priti v nebesa

Dvestoletni hrast v Panovcu je eno najstarejših in najmogočnejših dreves na Goriškem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gozd Panovec
novagorica-turizem.com

Hudobe so vprašale Boga, kdaj jih bo vzel v nebesa. Stvarnik se jim je izmikal in jim ni odgovoril. Ni minil dan in že so bili Vragi zopet pri njem z vprašanjem: "Kdaj nas vzameš zopet v nebesa?" Tudi tokrat jih je odpravil z nedoločnim odgovorom. Ko so ga s tem tretjič nadlegovali, je rekel: "Ko bo vse listje z dreves odpadlo, pa pridite zopet vprašat!"
Vragi so dan za dnem ogledovali drevje, kdaj bo izgubilo listje. Jeseni je listje počasi izgubljalo zeleno barvo in Vragi so že poskakovali od veselega pričakovanja: sedaj pa bo, vsak čas bo naše pričakovanje izpolnjeno. Ko je listje porumenelo in prešlo v lepo rdečo barvo, je res pričelo odpadati. Le s hrasta ni hotelo odpasti. Peklenščki so bili tako neučakani, da so zlezli na hrast in hoteli tiste liste spraskati z drevesa. Zaradi tega je še sedaj hrastovo listje jeseni tako razcefrano. Vendar pa se jim nakana ni posrečila, ker so imeli nerodne kremplje. Nekaj listja je še vedno ostalo na hrastu in Hudobe niso prišle v nebesa.

V gozdnih nebesih

Če hudobe niso uspele priti v nebesa, pa se bo morda nam ob obisku gozda na Goriškem zazdelo, da smo v "gozdnih nebesih". Malokje lahko na tako kratki razdalji srečamo toliko različnih drevesnih vrst. Vseh je blizu sto, gozdna učna pot pa nam jih predstavi 35. Na začetku stoji dvestoletni hrast. Je eno najstarejših in najmogočnejših dreves v Panovcu. Njegov obseg je meter in pol, višina 28 metrov, krošnja pa v širino meri 30 metrov. Če boste pozorno opazovali, boste videli, da s hrasta - pa ne samo s panovškega - listje zares nikoli popolnoma ne odpade, kar je botrovalo nastanku zgodbe o hudobah, ki želijo v nebesa.

Izhodišče izleta in opis poti

Panovec. Začetek gozdne učne poti je tik ob cesti Rožna Dolina-Ajdovščina, pri stavbi Zavoda za gozdove Slovenije (območna enota Tolmin, krajevna enota Nova Gorica). Začetek poti je označen s tablo ob cesti. Parkiramo na majhnem parkirišču pred zapornico. Poti po Panovcu je več, po njem se vijejo številne tekaške in sprehajalne poti. Gozdna učna pot je dobro označena s tablami in markacijami, ki ponazarjajo stilizirano bodiko.

Grad in park Kromberk
Arhiv Večera

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta