Z defenderjem po svilni poti, prevozila sta 18 držav

Vida Božičko
16.08.2020 04:15

Nina Jazbec in Darjo Vuk, popotnika, ki sta deset mesecev preživela v avtu, sta prevozila 27.000 kilometrov cest po Balkanu, Turčiji, Iranu in vse tja do srednje Azije, kjer sta svoj potujoči dom parkirala. Korona jima je prekrižala načrte in njuna glavna skrb je zdaj avto, ki ga skušata spraviti domov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vožnja po Pamirski cesti na 4000 metrih nadmorske višine
Osebni arhiv

Na potovanje svojega življenja sta se odpravila marca lani. Na začetku nista vedela, kam bosta šla in kako dolgo bosta na poti. "Ideja je bila zelo spontana. Avto Land Rover Defender sva kupila že leto pred tem in na začetku nisva vedela, kaj sploh bi z njim. Začela sva ga opremljati, ideja je rasla z avtom in naenkrat je bilo jasno, da lahko s takim vozilom greva kamorkoli. Prvi cilj je bil Iran, naslednje destinacije pa sva iskala sproti," se začetkov dogodivščine spominja Nina Jazbec.

Prevozila 18 držav

Njuno potovanje se je nato lepo razvijalo. Kot pravita, sta se iz meseca v mesec vse bolj spoznavala z avtom in načinom življenja v njem. Postala sta tudi bolj samozavestna, več sta si upala in začela sta uživati. "Zame se je pot zares začela v Turčiji. Tam se je svet začel spreminjati, tam sva bila že daleč od doma in tam do takrat še nisem bil. Takrat so se začela prave avanture," pravi Darjo Vuk.
Kot sta povedala, ni države, ki bi jima bila bolj všeč kot druge. Zanju je bila izjemna cela pot in prav nič ne bi izpustila, če bi se odpravila še enkrat. V Turčiji jima je bila tako najbolj všeč hrana, v Iranu sta srečala najbolj prijazne ljudi, najbolj pa ju je navdušila ena najvišje ležečih cest na svetu - Pamirska cesta. "Ko si tako dolgo na poti, to postane način življenja, vmes se znajdeš v različnih fazah. Pridejo trenutki, ko si navdušen in je super, pridejo pa tudi trenutki, ko ti ni do ničesar. To niti ni odvisno od države, v kateri trenutno si," je prepričana Nina.

Nina Jazbec in Darjo Vuk v letečem stanju
Osebni arhiv

Avto je parkiran v Kirgiziji

Po desetih mesecih sta avto parkirala v Kirgiziji in pot nadaljeval z letalom in nahrbtnikom na rami. "Približevala se je zima in odločila sva se, da bova odšla v toplejše kraje. Najprej sva odpotovala na Maldive, nato na Šrilanko in nazadnje še v Indijo. Od tam sva se za božič vrnila domov in plan je bil, da se na pomlad vrneva po avto." Potem se je v zgodbo vključila korona, ki zaplete v zvezi s transportom avta povzroča še danes. "Sprva sva najin plan le prestavila. Upala sva, da bova namesto spomladi pot nadaljevala poleti, a z vse več okužbami po svetu je tudi to postajalo vedno manj realno. Na neki točki sva sprejela odločitev, da po avto ne bova šla čez nekaj mesecev, niti ne čez eno leto, ampak ga bova poskušala transportirati domov," je povedal Darjo.
Pri prevozu je sicer veliko tveganj in organizacije. Transportna podjetja so ju zavračata ves čas, podobno tudi zavarovalnice. S takimi primeri se namreč ne ukvarjajo vsak dan, zato se jih ne želijo lotiti. "K sreči sva našla še enega Slovenca, ki prav tako išče transport za avto iz Kirgizije. Povezali smo se in skupaj iščemo rešitev. Trenutno je v igri mednarodni prevoznik, ki ima s takšnimi transporti nekaj izkušenj," razlaga Darjo in dodaja, da sicer še vedno ne vesta, ali bo tak prevoz varen in kdo jima bo avto naložil na tovornjak. V šali tudi povesta, da bi od kjerkoli drugod avto domov prišel lažje: "Prevoz z ladijskimi kontejnerji je veliko enostavnejši in bolj utečen. Tu te možnosti ni, saj dostopa do morja ta država nima."

Na koncu sveta?
Osebni arhiv

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta