Z Big Foot mama z veliko nogo v novo leto

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
29.12.2019 05:08

Zadnji letošnji večer bo Mariborčane zabavala skupina Big Foot Mama.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Primož Lukežič

Big Foot Mama (BFM) je eden od slovenskih bendov, ki jih imajo organizatorji koncertov radi, ker z veliko verjetnostjo zagotovijo, da bo na koncert prišlo veliko ljudi in da bo publika plesala in pela. V treh desetletjih se je prijelo toliko njihovih hitov, da jih je že za ves nastop. Led s severa, Črn tulipan, Vrn’ se k men’, Tattoo, Nism več s tabo, Oklep in mnoge druge so se zapisale ljudem v spomin, seveda tudi zato, ker jih radijske postaje vrtijo in dobro skrbijo za video predstavitev svoje glasbe. Ob petnajstlenici so na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani glasbeni kolegi izvajali njihove pesmi, pred štirimi leti je se je na njihovem koncertu v Stožicah zbralo osem tisoč ljudi.
BFM sodijo v slovenski glasbeni mainstream, čeprav izvajajo trdi kitarski rock. Ta ima seveda veliko konkurenco v drugih zvrsteh. "V resnici je v teh komercializiranih časih zelo malo rockerskih bendov, ki še navdušujejo širše množice," pritrdi tudi Alen Steržaj, basist BFM. "Tudi v svetu je tako, spremembe v glasbeni industriji po internetizaciji sveta so rock izrinile iz mainstreama na rob. Paradoks pa je, da danes nastaja več rockerske glasbe kot kadarkoli doslej, le da se ne more prebiti v mainstream, razen če se prilagaja trendom, komercializira, mehča, kompromitira, pa še to je kratkega roka. Najbolj popularne so še vedno stare rockerske legende, ki so ali smo si kariero ustvarile pred internetizacijo."

Iti do konca

Prvi koncert so odigrali 14. septembra 1990. Pravijo, da so tri desetletja hitro minila, da pa so doživeli in preživeli mnogo zanimivih zgodb. "Osem studijskih albumov, 20 videospotov, dokumentarni film, predvsem pa ogromna in še rastoča baza fanov in poslušalcev, ki zdaj šteje že tri generacije, to so stvari, na katere smo najbolj ponosni in za njih hvaležni."
Zgodovina banda je na momente divja, drugič počasna, ampak nikoli zares predvidljiva, so sami o sebi zapisali na svoji spletni strani. "Če želimo poiskati stalnici, ki povezujeta celotno zgodbo, sta to prej ko slej ljubezen do rock'n'rolla in brezkompromisna pripravljenost iti do konca."

Železni repertoar

Pred dvema desetletjema so prvič delovno preživljali zadnjo noč v letu. "Potem sem in tja, večinoma v Ljubljani." Niso pa navdušeni, da bi vsako novo leto pričakati na mrazu. Poleg tega, da je mrzlo, se te zabave od koncertov razlikujejo. "Glasbeniki se moramo zavedati, da ljudje na silvestrovo večinoma ne pridejo na trg posebej zaradi njih, ampak pridejo na novoletno zabavo, pri kateri je glasbeni program samo dodana vrednost." Torej bomo imeli priložnost prisluhniti hitu za hitom. "Seveda, naš železni repertoar poznajo že tri generacije, med hite pa bomo gotovo umestili tudi kakšno z zadnjega albuma Plameni v raju, ki se med našimi fani še vedno veselo vrti."

Primož Lukežič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta