Vzemite si čas za telovadbo: Tri odlične vaje za lepe noge

Manuela Pendl Manuela Pendl
18.10.2020 04:45

Za učinkovito izgubljanje kilogramov sta nujni uravnotežena prehrana in redna zmerno intenzivna vadba.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prva vaja: izpadni korak
Tadej Regent

Marsikdo med vami, ki zdaj bere ta članek, bi najraje videl, da bi zamahnila s čarobno palico, in postava bi bila sama od sebe taka, kot si jo sami najbolj želite. A je žal nimam. Tudi nihče drug je nima. Imate pa jo vi sami. Samo vi lahko poskrbite za to, da boste spet imeli postavo, kot si jo želite.

Če je vaš prvi korak iskanje informacij, kako začeti vadbo, katere vaje izvajati, kako se prehranjevati, je to super. Naj bo naslednji še udejanjanje vsaj enega od najdenih priporočil in usmeritev. In potem še naslednjega in naslednjega ... Tako korak za korakom po poti, dokler ne dosežete svojega cilja.

Na obliko postave, na kopičenje odvečnih kilogramov in maščob v telesu vpliva marsikaj. Seveda ni namen tega in vseh drugih mojih člankov, da na dolgo in široko pišem o vsem tem, a dejstvo je, da želeno postavo lahko dosežete brez stradanja, odrekanja, mučenja in trpljenja. Seveda, če si to resnično in iskreno želite. Hkrati pa bodite pri udejanjanju dobljenih usmeritev vztrajni in dosledni.

S hojo ne boste shujšali

Preden z vami delim tri vaje za lepe noge, naj vam razkrijem eno od zahrbtnih pasti, v katero ste se morda tudi sami že kdaj ujeti. In ki vam je morebiti že tolikokrat prekrižala načrte pri doseganju oziroma ohranjanju želene postave. "Saj grem vsak dan na sprehod, zakaj ne morem shujšati?" Vsakodnevne telesne dejavnosti, med katere sodi tudi hoja, koristijo zdravju, vendar z njimi ne boste hujšali.

Vse več govorimo o tem, kako običajne dnevne telesne dejavnosti izkoristiti za ohranjanje zdravja in telesne pripravljenosti: parkirajte avto nekaj sto metrov od službe in preostalo razdaljo prehodite; pozabite na dvigalo in se povzpnite po stopnicah; tudi neprestano tekanje za vašim dveletnikom ali nošenje štirimesečnega otroka iz sobe v sobo ugodno vpliva na zdravje. Kljub temu da sta tek za otrokom in hoja do tržnice boljša kot sedenje, z njima ne boste porabili dovolj kalorij, da bi shujšali.

Če imate 20, 30 ali še več odvečnih kilogramov, vam bo na začetku sicer morda res zadoščala že vsakodnevna zmerno hitra hoja. Ko boste začeli izgubljati prve kilograme, ko se boste bolje počutili, postali bolj lahkotni, pa vsekakor nujno dodajte vaje z namenom krepitve mišic in oblikovanja postave.

Za učinkovito izgubljanje kilogramov so nujni uravnotežena prehrana, redna zmerno intenzivna vadba, učinkovito obvladovanje stresa, kakovosten spanec in počitek pa tudi na uspeh naravnana miselnost.

​Vrstni red vaj

Vaje izvajajte natančno v predstavljenem vrstnem redu ali pa jih samo dodajajte v svoj vadbeni program. Glede na svojo trenutno telesno pripravljenost izvedite prvi dve vaji v osmih do 16 ponovitvah v dveh ali treh serijah.

Vsako ponovitev izvajajte s pravilno tehniko. Nobena vaja vam ne sme povzročati nelagodja ali bolečine; če se to vseeno zgodi, se o pravilnem izvajanju vaje posvetujte z osebnim trenerjem oziroma inštruktorjem fitnesa, ki bo preveril tehniko izvedbe oziroma vam predlagal kako drugo različico.

Ogrevanje

Preden začnete telesne vaje in povečani napor, se vedno dobro ogrejte. Najbolje je začeti z lahkotno hojo, to pa sčasoma - če vam dopuščata zdravstveno stanje in telesna pripravljenost - stopnjujte do teka, pri čemer kolena dvigujte vedno više.

Dodajte gibanje rok, kot so kroženje z rameni, dvigi in spusti ramen pa tudi gibanje rok v celoti.

Če vaje izvajate v fitnes centru, lahko ogrevanju namenite približno deset do 15 minut časa na kardionapravah, kot so tekalna proga, kolo, steper …

Druga vaja: lastovka
Tadej Regent
Tretja vaja: razteg sede na tleh
Tadej Regent

Ohlajanje

Ob koncu vadbe vedno namenite nekaj minut sproščanju. Ker je za dobro telesno pripravljenost pomembna tudi gibljivost, je priporočljivo, da se ob koncu vadbe posvetite še raztezanju.

Vsak razteg zadržite približno 15 do 30 sekund in v njem vztrajajte brez zibanja, tako da čutite v raztezani mišici le blago napetost in ne bolečine. Nato za trenutek sprostite in razteg ponovite še enkrat. Najbolje, da raztege izvajate sede ali leže na tleh in tako poskrbite še za dodatno sprostitev po vadbi.

Ne pozabite!

Vnos in poraba kalorij pri (pre)oblikovanju postave imata res pomembno vlogo, ampak izrednega pomena so tudi samopodoba, vključno z vsemi mislimi, ki vam rojijo po glavi, počitek in kakovosten spanec. Zatorej je treba pri (pre)oblikovanju postave zmeraj upoštevati celoten življenjski slog, ne samo tega, ali vadite oziroma koliko in kako telovadite.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta