Vse najboljše, legendarna La Lollo, za 95. rojstni dan!

Denis Živčec Denis Živčec
10.07.2022 04:40

Nepozabna in neuničljiva Gina Lollobrigida je praznovala 95. rojstni dan. Družinski spor zadnja leta kali njen spokoj, a originalna zvezdnica ostaja trmasta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Strastna, zapeljiva, božanska. Gina Lollobrigida v Kraljici iz Sabe leta 1959
Profimedia

Njen priimek vsebuje toliko ljev, da ga je nemogoče ne izgovoriti na seksi način. Kar zdrsne preko ustnic in zazveni v vsem svojem italijanskem seksapilu. 4. julija je praznovala že 95 let. Gino Lollobrigido so imenovali tudi Mona Liza 20. stoletja. Italijanska lepotica je kariero začela na lepotnem tekmovanju za mis Italije, kjer je zasedla le tretje mesto - a ni ostala neopažena. V naslednjih letih je v Italiji in ZDA zaslovela s filmi Trapez, Notredamski zvonar, Hotel Paradiž, Salomon in Saba ... Igrala je z najboljšimi igralci tistega časa. Ob njej so bili Humphrey Bogart, Burt Lancaster, Frank Sinatra, Rock Hudson, Yul Brynner ... Njena filmska slava ni trajala dolgo, kar 22 let pa je trajal njen zakon s slovenskim zdravnikom Mirkom Škofičem.

Gina Lollobrigida je nekoč veljala za najlepšo žensko na svetu. Pred kamero je stala v družbi z največjimi hollywoodskimi zvezdami. Uspešna ni bila samo kot igralka, pač pa tudi kot fotografinja in kiparka. Danes njeno zasebno življenje močno kroji družinski spor.

Kdo je ne bi hotel poljubiti? Leta 1959 se je v Kraljici iz Sabe tako predajala strastem s postavnim Yulom Brynnerjem.
Profimedia

Prsate lepotice so za vedno zaznamovale italijanski film in precejšen del svetovnega. To so poleg Sophie Loren in Gine Lollobrigide še Claudia Cardinale in Silvana Mangano ter sodobna inačica vseh - Monica Belucci. Vendar je Gina Lollobrigida še vedno Gina Nazionale ali La Lollo. Tudi danes, na pragu stotih let, vzbuja pozornost, čeprav živi povsem sama. Večino časa namreč preživi v svojem ateljeju, kjer ustvarja poleg slik tudi skulpture.

Mariborčanova nevesta in ločenka

Gina se je rodila v slikovitem mestecu Subiaco v Italiji kot hči tovarnarja pohištva. Že kot triletna deklica je tekmovala in zmagala na izboru najlepšega otroka Italije. Starša sta vzpodbujala njeno umetniško nagnjenje. Gina je leta 1946 začela študirati kiparstvo in slikarstvo, poleg tega se je dodatno izobraževala za operno pevko. Družina se je namreč po drugi svetovni vojni preselila v Rim. Uspeh pa je prišel zaradi njenega telesa in lepote. Kot zmagovalko številnih lepotnih tekmovanj so jo opazili tudi filmski ustvarjalci. Leta 1947 je na tekmovanju za mis Italije osvojila tretje mesto in takrat je za seboj že imela prvo filmsko vlogo. Istega leta jo je v Ameriko povabil milijarder Howard Hughes, vendar je pogodbo z njim zavrnila.

Leta 1949 se je poročila s slovenskim zdravnikom Milkom Škofičem, po rodu iz Maribora. Zgodnja poroka 22-letne Gine je bila zanjo velika sreča, saj je bil njen mož sočasno tudi njen menedžer. Iz La Lollo je postala Gina Nazionale. V začetku petdesetih let je Gina Lollobrigida snemala v Franciji. Leta 1951 je posnela film Fanfan huzar, v katerem je kot ciganka in vedeževalka vzbudila izjemno pozornost. Sledili so filmi Lepotica noči, Ljubezen, kruh in fantazija, leta 1956 je posnela cirkuški film Trapez in istega leta enega svojih boljših ali celo najboljši film - v Notredamskem zvonarju z Anthonyjem Quinnom je zaigrala v vlogi lepe ciganke Esmeralde.

Gina Lollobrigida z možem Milkom Skofićem leta 1960
Profimedia

Leta 1957 je rodila sina. Leto pozneje je spet začela snemati. Ob Humphreyju Bogartu je zaigrala v filmu Kjer veje vroč veter. Sredi šestdesetih let je znova snemala v Italiji. Skupaj z velikimi moškimi igralskimi imeni, kot so Sean Connery, Alec Guinness, Horst Buchholz, Jean Luis Trintignant, Bob Hope in Lee Van Cleef, je posnela vrsto filmov. Še leta 1971 vestern Matalo, skupno je posnela več kot 60 filmov.

Leta 1968 se je ločila od moža Milka Škofiča. Že takrat je govorila, da bo prenehala snemati filme in se bo posvetila svojima velikima ljubeznima, fotografiranju in slikarstvu. Leta 1972 se je poslovila od filmskih platen. Čas prsatih lepotic je bil namreč mimo in Gina Lollobrigida je to pravočasno spoznala. Leta 1994 in 1997 se je še pojavila v nekaj filmskih vlogah, nato pa se je posvetila svojim hobijem.

Profimedia

Živi s poročenim parom in se toži s sinom

Kot fotografinja je dobila veliko nagrad. Nato se je posvetila slikarstvu in kiparstvu. V intervjuju, ko je bila stara 77 let, je povedala, da je slava ne zanima več. "Preveč let sem bila v središču slave," je dejala. Danes živi v slikoviti vasici v Toskani. Še pred nekaj leti je veljalo, da živi sama, hodi sama po nakupih, sama si kuha, najraje ostane pri solati in sadju.

Številni menijo, da si velika Gina Lollobrigida na starost ni zaslužila takšnega življenja, ko ne sme več sama odločati o svojem premoženju. Sodišče ji je namreč po letih družinskih sporov dodelilo skrbnika. "Pravico imam živeti v miru pa tudi umreti v miru," je dejala v solzah na italijanski televiziji novembra lani.

V zasebnem življenju in ljubezni je imela po lastnih besedah "manj sreče kot drugi". V zakonu s Škoficem se ji je rodil sin Andrea Milko mlajši. Prav on je dosegel, da je njegova mati zaradi svojega duševnega stanja dobila finančnega skrbnika. V sporu s sinom in vnukom ne gre za dobro počutje dive, temveč za denar, je zadeve komentiral igralkin odvetnik Antonio Ingroia, ki je bil nekoč protimafijski tožilec.

Gina Lollobrigida, Milko Škofič in sin Milko Škofič mlajši.
Profimedia

Zgolj bogastvo je imel v mislih tudi goljuf iz Španije, s katerim se je Gina Lollobrigida leta 2006 skorajda poročila. A tudi v sedanjem sporu s sinom je v ospredju mladenič, uradno njen pomočnik, in po besedah Lollobrigide njena "velika sreča". Moški z ženo in otrokom živi pri igralki in po trditvah njenega sina manipulira z Gino Lollobrigido.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta