Visoka greda: Vsako pobrano rastlino takoj zamenjamo z novo

Miša Pušenjak Miša Pušenjak
05.05.2019 02:41

Visoka greda in visoka gomila za manjše vrtne površine in kakšna je razlika med njima. Primerni sta za vse, torej za bolj in manj izkušene vrtnarje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zelišča so na visoki gredi obvezna.
Aljoša Stojič

Mnogi Slovenci so v svojih srcih spet našli željo po vrtnarjenju. Vendar nekatere muči zdravje, nekaterim nagaja hrbtenica, drugi imajo na razpolago zelo malo prostora, a bi radi pridelali več. Nekateri pa bi se radi lotili nekoliko drugačnega vrtnarjenja. Za vse te je rešitev visoka greda, za tiste z manjšimi površinami pa visoka gomila.
Mnogi se boste vprašali, zakaj gomila in ne nenavaden vrt. Gomila pomeni na isti talni kvadraturi skoraj dvakrat večjo površino za pridelovanje vrtnin. Za gomilo pravzaprav nanosimo nov material, ki s podlago nima zveze - tudi če je ta težka, poteptana, uničena, gomila postane rodovitna. Zaradi nepreperele organske plasti se spomladi ves čas ogreva in lahko na njej zelo zgodaj pridelujemo vrtnine.

Material in delo

Za postavitev je najbolj primerna jesen, saj imamo na razpolago večino potrebnega materiala, a se lahko dela lotimo tudi spomladi. Prostor, kjer se bomo lotili dela, naj bo sončen, kajti praktično vse vrtnine potrebujejo veliko sonca. Ker so plasti narejene tako, da voda hitreje odteka, grede pa so vedno na sončnih mestih, se hitreje izsušujejo. V bližini zato potrebujemo vodo za namakanje.

Ko poberemo solato, na njeno mesto takoj posadimo novo sadiko.
Aljoša Stojič
Visoke gomile so lahko polne domišljije.
Arhiv Večera

Kaj lahko pridelujemo

Na teh gomilah lahko pridelujemo praktično vse, tako vrtnine kakor zelišča in cvetlice.
Na vrhu gomile naj rastejo vrtnine, ki potrebujejo oporo, to so kumare, paradižnik, visoki fižol. Ob njih posadimo papriko, jajčevec, skratka visoke vrtnine. Upoštevamo dobre sosede, pazimo, da visoke rastline ne senčijo nižjih. Čim več delamo s sadikami, saj je površina še bolj dragocena in omejena kakor na vrtu. Sadika močno skrajša čas, ko je posamezna vrtnina na gomili, tako na enem mestu pridelamo več. Med rastline z dolgo rastno dobo posadimo tiste s krajšo, tako je prostor bolje izkoriščen.
Nekaj primerov: med brstični, listnati ohrovt ali zelje posadimo nizki stročji fižol, med sadike paradižnika in paprike pa sadike solate. Por posadimo kar med peteršilj ali korenček. Med kumare, bučke, ob paradižnik posadimo baziliko. Med solato posejemo redkvico, azijske listnate rastline ali rukolo. Če naredimo več gomil, jih je smiselno delati postopoma. Prvi dve leti je hranil za rastline na njih več, zato nanje sadimo požrešnejše vrtnine, morda v prvem letu kapusnice, naslednje leto plodovke, nato pa korenovke in gomoljnice ter nazadnje solatnice, čebulnice in stročnice. Med kapusnice kljub temu vključimo tudi nizki stročji fižol, morda grah, posejemo kamilico, posadimo listno, stebelno ali gomoljno zeleno. Prav tako kombiniramo paradižnik in solato spomladi, jeseni pa špinačo in motovilec. Za vse ugodne kombinacije je na tem mestu malo prostora.
Visoke grede/gomile so namenjene izkušenejšim vrtnarjem, čeprav se jih lahko lotijo tudi novi. Poiščite tabele o dobrih in slabih sosedih v literaturi, malo razmislite, kako rastline rastejo, uspevajo, in zagotovo boste tudi sami znali poiskati ustrezne kombinacije. Včasih je smiselno, da na primer špinačo zamenjamo z blitvo, saj ta na manjšem prostoru da več listne mase. Vedno vsako pobrano rastlino takoj zamenjamo z novo sadiko.
Vsekakor pa naj tako na gredi kakor na gomili rastejo tudi cvetlice in vaša najljubša zelišča. Razlika med sajenjem na gredah in gomilah je le v tem, da ob robu visokih gred posadimo povešujoče vrtnine, kot so kumare, buče ali cvetlice, denimo kapucinke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta