V steklenički mleka je več sladkorja kot v gaziranih pijačah

NR
08.03.2020 04:59

Več kot polovica adaptiranih mlečnih formul vsebuje preveč sladkorja. To za otroke ni dobro, saj utegne uživanje velikih količin dodanih sladkorjev pri njih povzročiti zobno gnilobo, diabetes in debelost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mlečne formule za dojenčke vsebujejo dodatne sladkorje, denimo koruzni sirup, ki jih v materinem mleku ni.
Profimedia

Porcija adaptiranega mleka ali mlečne formule za dojenčke vsebuje včasih več sladkorja kot kozarec gazirane brezalkoholne pijače. To so izsledki globalne študije, v okviru katere so raziskovalci preučili, koliko sladkorja pravzaprav vsebujejo začetne in nadaljevalne mlečne formule za dojenčke in majhne otroke, da bodo lahko s tem seznanili potrošnike.
Vsi imamo radi sladkor. Toda preveč sladkorja lahko povzroči debelost, diabetes tipa 2 ter bolezni zob in dlesni. Naša želja po sladki hrani izvira od naših primitivnih prednikov, ki so bili nabiralci in so dajali prednost sladki hrani, ker jih je ta oskrbovala z energijo. Toda čeprav smo že zasnovani tako, da imamo radi sladko hrano, se lahko naša želja po njej še poveča, če že kot dojenčki zaužijemo preveč sladkorja. Hkrati se lahko zaradi tega poveča tveganje, da se pri nas pozneje v življenju razvijejo razne bolezni.

Sestava materinega mleka se sproti prilagaja potrebam rastočega otroka.
Canstockphoto

Preveč sladkorja

Znanstveniki so preverili, koliko sladkorja vsebuje 212 mlečnih formul za otroke, mlajše od treh let, ki jih je mogoče kupiti v trgovinah v enajstih državah. Zbrali so podatke o vsebnosti sladkorja, ki so navedeni na embalaži proizvodov, ter jih primerjali s povprečno sestavo materinega mleka in splošnimi smernicami glede vsebnosti sladkorja. Raziskovalci so bili ob tem pozorni tudi na jasnost podatkov o hranilni vrednosti, navedenih na embalaži izdelkov, ter na marketinške strategije, katerih del je uporaba privlačne embalaže.
Izkazalo se je, da več kot polovica proizvodov vsebuje več kot pet gramov sladkorja na sto mililitrov. Veliko jih vsebuje tudi več kot 7,5 grama sladkorja na sto mililitrov, kar presega priporočene vrednosti za dojenčke, ki jih je določil Evropski parlament. Sto mililitrov nekega mleka v prahu za dojenčke, mlajše od sedem mesecev, ki ga prodajajo v Franciji, je vsebovalo kar 8,2 grama sladkorja. Sto mililitrov druge, že pripravljene mlečne formule za otroke, mlajše od dvanajst mesecev, ki je na prodaj v Veliki Britaniji, pa je vsebovalo 8,1 grama sladkorja.
Raziskovalci so študijo izvedli ravno v trenutku, ko v mnogih državah uvajajo dodaten davek za brezalkoholne pijače z dodanim sladkorjem. Namen tega ukrepa je zmanjšati vsebnost sladkorja v teh pijačah zaradi njegovega negativnega vpliva na zdravje. Študija je pokazala, da mnoge mlečne formule vsebujejo skoraj dvakrat več sladkorja kot na primer priljubljena brezalkoholna gazirana pijača Fanta.

Privlačna embalaža in nejasni podatki o hranilni vrednosti

Na etiketah je velikokrat zelo težko prebrati podatke o hranilni vrednosti proizvodov, saj so zapisani z zelo majhnimi črkami, hkrati pa so v vsaki državi navedeni na drugačen način. Tako je bila v nekaterih državah na etiketah navedena vsebnost sladkorja na sto gramov proizvoda, v drugih pa glede na kalorično vrednost, čeprav obstajajo skoraj povsod jasne smernice, da morajo biti vrednosti izražene v kilodžulih ali kilokalorijah (kJ/kcal) na sto mililitrov proizvoda.
Obstaja tudi kodeks za omejevanja trženja mlečnih formul za dojenčke, saj te niso najboljši način hranjenja rastočega in razvijajočega se otroka. Toda večinoma gre za prostovoljne kodekse ravnanja, ki za proizvajalce niso obvezujoči.
Proizvajalci pa pogosto obidejo tudi z zakonom določene smernice, zlasti zaradi pravnih vrzeli in pomanjkljivega nadzora nad spoštovanjem teh pravil. V nekaterih primerih so proizvajalci celo vplivali na oblikovanje teh smernic. Nedavno je bilo razkrito, da je industrija otroške hrane financirala raziskave o zdravju dojenčkov in je zdravnikom brezplačno razdeljevala svoje proizvode. Na tak način velikokrat zagotovijo, da te smernice ne vplivajo preveč na prodajo njihovih izdelkov. Povsem mogoče je, da je to razlog za povečanje prodaje mlečnih formul za dojenčke po vsem svetu.

Priporočila strokovnjakov

Vse te ugotovitve so zelo skrb vzbujajoče, enako velja za morebitne negativne posledice visoke vsebnosti sladkorja na zdravje majhnih otrok. Raziskovalci zato starše in skrbnike pozivajo, naj otroke, če je le mogoče, hranijo z materinim mlekom. Da bi pomagali mamicam, ki iz kateregakoli razloga ne morejo dojiti svojega otroka, raziskovalci oblikovalcem politik svetujejo: nujno naj regulirajo vsebnost in vrsto sladkorja v mlečnih formulah ter spodbudijo proizvajalce, da bodo svoje proizvode zasnovali tako, da bodo čim bolj podobni materinemu mleku. Take regulacije bi lahko izvedli na podoben način, kot je uvedba dodatnega davka na sladke brezalkoholne pijače.

Na etiketah je velikokrat zelo težko prebrati podatke o hranilni vrednosti proizvodov, saj so zapisani z zelo majhnimi črkami.
Reuters

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta