Uničevalka bakterij na telefonih

Reuters
15.12.2019 03:42

Ultravijolična svetloba bi lahko v bolnišnicah uničila večino bakterij na prenosnih telefonih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vse pogosteje zdravnikov pripomoček
Profimedia

Naprave z ultravijolično svetlobo bi lahko bile nameščene po bolnišnici, da bi preprečevale širjenje bakterij na prenosne naprave zaposlenih, na primer na mobilne telefone, predlaga manjša kanadska študija. Raziskovalci iz Britanske Kolumbije so prosili osebje treh bolnišnic, da je vsak dan dvakrat razkužilo svoje telefone, in ugotovili močno zmanjšanje rasti bakterij na teh napravah, je zapisano v njihovem poročilu. "Čiščenje in razkuževanje teh naprav sta zelo pomembna za preprečevanje širjenja bakterij in virusov v bolnišnicah in med pacienti," je za Reuters povedal dr. Clare Rock iz Johns Hopkins University School of Medicine, ki v študijo sicer ni bil vključen. Pametni telefoni in druge prenosne naprave so postali sredstvo za komunikacijo zdravnikov z drugim osebjem in pacienti, je Stephanie Huffman iz Island Health and the University of British Columbia v Vancouvru skupaj s svojimi sodelavci zapisala v ameriški strokovni reviji Journal of Infection Control.
Infekcije se lahko širijo s kontakti, če nimamo čistih rok, in z medicinsko opremo, na primer z dihalnimi napravami, a večina bolnišnic ima stroga higienska pravila in sistemsko urejeno redno razkuževanje medicinske opreme in pripomočkov. Rutine in skrbnega čiščenja mobilnih telefonov in drugih prenosnih naprav, kot je na primer brezžični pozivnik, še niso temeljito raziskali, so zapisali avtorji študije. Čiščenje z alkoholnimi robčki pa vsi proizvajalci mobilnih telefonov odsvetujejo.

Preprosti UV-čistilniki

Da bi ugotovili, ali naprave z ultravijolično svetlobo lahko vplivajo na količino bakterij na mobilnih telefonih in drugih prenosnih napravah, ki jih uporabljajo zdravstveni delavci v bolnišnicah, so raziskovalci prosili 153 prostovoljcev, med njimi tudi zdravnike, medicinske sestre in farmacevte, za sodelovanje v raziskavi, ki je potekala približno tri mesece. Raziskovalci so vzeli bris s skupaj 209 naprav, vključno z mobilnimi telefoni, pametnimi urami in podobnimi tehnološkimi napravami, preden so sodelujoče seznanili s protokolom UV-čiščenja.
Na začetku je 68 odstotkov sodelujočih izjavilo, da običajno očistijo svoje naprave s krpami, ki jih zagotovi bolnišnica, na primer z alkoholnimi čistilnimi robčki, 25 odstotkov pa jih je priznalo, da svojih mobilnih naprav nikoli ne očistijo. Rezultati odvzetih brisov so pokazali, da je bilo na 21 odstotkih vseh pregledanih naprav mogoče najti patogene bakterije.

Kaj pa ovitki pametnih telefonov?

Dr. Michael David iz University of Pennsylvania's Perelman School of Medicine v Philadelphii, ki sicer ni sodeloval pri raziskavi, je zapisal, da bi za priporočanje UV-čistilnikov potrebovali več podatkov. "Tudi če imaš bakterije na svojem pametnem telefonu, se je treba vprašati, kako pogosto se prenašajo z naprave na pacienta. In na to vprašanje ne poznamo odgovora," je povedal David. "Ugotovitev je zanimiva in študija je bila dobro opravljena, a pomen vseh ugotovitev še ni viden."
Ena od omejitev pri poteku študije je, da niso preverili, koliko bakterij je na ovitkih pametnih telefonov, so zapisali njeni avtorji, in prav tam je lahko gojišče bakterij, ki pa ni izpostavljeno UV-svetlobi. Ekipa raziskovalcev je našla bakterije tudi na identifikacijskih značkah, v 23 odstotkih, in na 14 odstotkih pregledanih pametnih ur - preden so bili ti predmeti izpostavljeni UV-svetlobi. Visoki higienski standardi pogosto ne priporočajo nošenja pametnih ur, a z učinkovitimi metodami čiščenja bi jih lahko nosili tudi klinični zdravniki, so poudarili avtorji študije. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta