Suzana Kozel, voditeljica jutranjega programa: Odkar sem mama, me premik ure ne zmoti več

Saša Britovšek Saša Britovšek
25.03.2023 01:05
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jutranjka Suzana Kozel obožuje pomladne popoldneve.
Blaz Vatovec

Spet je tukaj zadnji vikend v marcu, ko že štirideset let v Sloveniji prehajamo iz zimskega časa v poletnega. V nedeljo bomo spali eno uro manj. In tega se bomo morali navajati tudi v prihodnjih tednih, ko bo naš bioritem počasi prevzemal poletni čas. V nedeljo bo sončni zahod zato eno uro kasneje - in sicer nekaj pred pol osmo. Poletni čas bo trajal do zadnje nedelje v oktobru, ko se bo ponovno vrnil zimski. Čeprav je Evropska komisija že pred štirimi leti predlagala ukinitev premikanja ure, države članice EU o tem še vedno niso dosegle dogovora. Če bi se v Sloveniji takrat odločili za ukinitev premikanja, bi po predlogu stroke obveljal stalni zimski čas. Znanstveniki namreč trdijo, da bi stalni poletni čas lahko imel negativne posledice na naše zdravje. In za oris - pozimi bi morali zjutraj v službo ali šolo v trdi temi, saj bi sonce lep čas vzhajalo šele okoli pol devetih. Tudi sicer naj bi bili ljudje v prvih dneh po premiku ure bolj nemirni, razdražljivi in manj zbrani.

Profimedia

V ponedeljek bo tako treba v službo eno uro prej kot doslej. Ali to povzroča dodatno skrb najzgodnejšim med nami? Morda televizijski voditeljici jutranjega programa na Planet TV? Suzana Kozel skupaj z Igorjem Krmeljem in Manjo Stevič vodi oddajo Jutro na Planetu. "Hvala, da ste me opozorili, ker sem, iskreno, pozabila, da se ura na poletni čas prestavi že ta vikend," je priznala rojena Ptujčanka in mamica dveh simpatičnih malčkov. "Kaj bi se zgodilo, če bi zamudila v ponedeljek v službo? Moj sovoditelj Igor bi mi navil ušesa. Šalo na stran. Odkar sem mama, me premik ure ne zmoti več, tudi otroka nista občutljiva na časovne spremembe, zato mislim, da naslednji teden ne bo težav z vstajanjem za odhod v vrtec. Večkrat rečem, da spita kot volkova, zaznata vsak, še tako majhen in tih premik v stanovanju, tako budilke niti ne potrebujemo."

Suzana Kotel je ena tistih, ki nad premikanjem ure niso najbolj navdušeni. Prav tako pa ni naklonjena predlogu znanstvenikov, da bi se ob prenehanju premikanja ustavili na zimskem času. "Bližje mi je poletni čas. Predvsem pozimi se, vsaj zame, dan prehitro konča, popoldnevi so kratki, res pa je, da nas to vsaj malo prisili, da se umirimo, več časa preživimo doma in tudi počivamo." Voditeljica v teh dneh že polno uživa v sončnih pomladnih popoldnevih, ki so vsak dan daljši. S svojo družino je zelo rada in veliko na svežem zraku, zato je vsaka dodatna minuta dobrodošla. "Moja navihančka, štiriletnik in dvoletnica, gresta relativno hitro v posteljo, tako da bomo, ne glede na premik ure, obdržali klasično večerno rutino, ki se začne z večerjo ob sedmi uri in konča s pravljico v postelji ob pol devetih zvečer. Zadovoljna sem, če gresta zgodaj spat, ker to pomeni, da se tudi zame tako dan počasi zaključuje. Z leti vedno bolj ugotavljam, kako prav je imela moja babica, ki je vedno govorila, da se telo res spočije, če greš v posteljo pred deseto uro zvečer."

Letošnja zima je bila pravšnja po Suzaninih merilih, saj obožuje sneg - in letos je bilo tega precej tudi v nižinah. "Tokrat nam na srečo z družino zimskih užitkov ni bilo treba iskati v visokogorju. Zelo pa se veselim pomladi in z radostjo opazujem prebujanje narave, drevesa že cvetijo in brstijo, zdi se mi tudi, da smo ljudje v nekem veselem pričakovanju. To je tudi poseben čas zame in mojega partnerja, saj sva se spoznala pred leti - ravno na pomlad. Morda tudi zaradi tega še posebej obožujem ta letni čas," nam je še zaupala Suzana Kozel.

Pred 107 leti, v času prve svetovne vojne, so prvi začeli premikati uro v Nemčiji in Avstriji, da bi bolje izkoristili dnevno svetlobo. Dve leti pozneje so sledili še v ZDA. V Sloveniji pa smo v poletni čas prvič vstopili leta 1983. Premik ure s poletnega na zimski čas in obratno pozna 70 držav.

Jutranji par na Hitradiju Center. 
Hitradio Center
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta