Superge za milijon dolarjev: Športni copati so očitno postali vino in parfum nove dobe

Denis Živčec Denis Živčec
25.04.2021 04:15
Starejši ko so in bolj ko so nošeni, višja je na dražbah njihova cena. A le, če so jih nosili zvezdniki.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lil Nas X je navdih za svoje nove superge našel v satanizmu. Nike ogorčeno sporoča, da s tem nima nič. Foto: Profimedia
Profimedia

Ko že misliš, da si videl in doživel vse, se zgodi dražba rabljenih športnih copatov še živega zvezdnika. In številke poletijo v nebo. Tokrat je svoj parček na dražbo dal moški, od katerega se v teh dneh ločuje ameriška starleta Kim Kardashian. Podal se je tudi v ameriško predvolilno predsedniško bitko, tam izpadel kot izjemen čudak, njegovi nesmiselni javni nastopi pa so razkrili, da trpi za bipolarno motnjo. Da nekaj ni v redu, je bilo jasno tudi, ko je svojo ženo in njene sorodnice označil za hude rasistke, pri čemer so bolj ali manj vse v zvezi z Afroameričani. A oboževalci ga še vedno imajo radi in bodo denarnice odprli na široko.

Prototip superg Nike Air Yeezy 1, ki jih je glasbenik Kanye West nosil na podelitvi grammyjev leta 2008, bo ponujen na dražbi avkcijske hiše Sotheby's. Pričakovana vrednost od prodaje na dražbi je milijon ameriških dolarjev, kar bi lahko bil najvišji znesek, ki bi ga na dražbi iztržili za par športnih copat. V zadnjih letih so med predmeti na dražbah superge pridobile status vina ali nakita. Pri avkcijski hiši Sotheby's so prvo dražbo, ki je bila v celoti posvečena tej obutvi, pripravili leta 2019.

Čevlji, v katerih je Kanye jokal

Vodja oddelka za poulično modo in sodobne zbirateljske predmete pri hiši Sotheby's Brahm Wachter je dejal, da so superge Kanyeja Westa, ki jih bodo ponudili na dražbi, ključne za razvoj franšize Yeezy, ki je postala ena najpomembnejših znamk superg v zgodovini. Na voljo bodo na zasebni dražbi, kar pomeni, da kupec in cena, za katero bodo čevlji na koncu prodani, ne bosta znana, z izjemo, če bo informacije razkril kupec sam.

Za čevlje Kanyeja Westa bi lahko na dražbi iztržili milijon dolarjev. Pa so tudi videti toliko vredne? Foto: Profimedia
Profimedia

Model Nike Air Yeezy 1 so v podjetju Nike razvili med letoma 2007 in 2009, ko so se prvič odločili sodelovati z osebnostjo, ki ni iz atletskih krogov. Kanye West je superge nosil med čustvenim nastopom na podelitvi grammyjev leta 2008, kjer je le nekaj mesecev po smrti matere zapel skladbi Stronger in Hey Mama. Nato so pri podjetju Nike na trg poslali omejeno izdajo modela Nike Air Yeezy 1, ki jim je leta 2012 sledil še model Air Yeezy 2. A Kanye West se je leta 2013 odločil prekiniti sodelovanje, ker naj bi bil njegov dobiček od prodaje prenizek. Leto kasneje je združil moči z Adidasom, kar se je izkazalo za odlično potezo, saj je poslovno sodelovanje med glasbenikom in priznanim podjetjem športne opreme po navedbah Forbesa prineslo 1,7 milijarde dolarjev dobička. Doslej so na dražbi za par tenisk iztržili največ 615.000 dolarjev, in to za model Nike Air Jordan 1s iz leta 1985. Ni znano, ali je zanje kdo odštel še več v zasebni prodaji. Za najdražje izdelane superge velja par Bicion and Mache Custom Kicks iz leta 2016, ki je bil okrašen z diamanti in safirji in je bil ocenjen na štiri milijone dolarjev, še navaja BBC.

Naprodaj okultnih 666 parov

Ni pa samovšečni in ekscentrični Kanye edini, ki s svojimi supergami te dni dviga prah. Konec marca je ameriški reper Lil Nas X izdal kontroverzne satanske čevlje, na katerih je bronasti pentagram, obrnjen križ, izdelane pa so tudi iz prave človeške krvi. Iz kolekcije Nike Air Max 97s je predelanih 666 parov čevljev. Priljubljena znamka športnih oblačil se je že distancirala od oblikovalca. Obuvalo je polno znamenj, ki jih povezujejo s satanizmom, kar sproža številne odzive in polemike. Poleg rdečega črnila podplat vsebuje tudi kapljico prave človeške krvi, ki so jo priskrbeli člani umetniškega kolektiva MSCHF.

Satanistične superge, ki si jih je zamislil Lil Nas X, ob rdečem črnilu vsebujejo tudi kapljico človeške krvi. Foto: Profimedia
Profimedia

"Radi se žrtvujemo za svojo umetnost," je dejal tiskovni predstavnik njihovega podjetja. Potrdil je tudi, da Nike ni oblikoval ali izdal superg. Satanski čevlji stanejo dobrih 860 evrov. V odgovor na kritike je Lil Nas X na omrežju YouTube objavil video z naslovom Lil Nas X se opravičuje za satanske čevlje, ki ima že več milijonov ogledov. Njegovo opravičilo je po nekaj sekundah prešlo k prizoru iz raperjevega novega glasbenega videoposnetka Montero (Call Me By Your Name), v katerem najprej pleše s hudičem, nato pa mu vzame krono in si jo posadi na glavo.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta