Smučarska patrulja: Italijani znajo z umetnim

Srečko Klapš Srečko Klapš
17.02.2019 01:39

Preizkusili smo najboljše smučarske proge v Italiji in smučali na treh metrih naravnega snega v avstrijskem Obertauernu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razkošen pogled na Dolomite
Srečko Klapš

Potem ko smo v smučarski patrulji preverili stanje smučarskih prog in obsmučarsko ponudbo na Mariborskem Pohorju, smo se podali še na tri tuja smučišča. Najprej v italijanske Dolomite v Tre Cime oziroma Tri Cime, v Obertauern na smuko po naravnem snegu in nato še v Bad Kleinkirchheim, o katerem bomo pisali v prihodnji številki.
Takrat ko smo se na Svete tri kralje odpravili proti mestecu San Candido v italijanskih Dolomitih na Južnem Tirolskem smo poslušali novice o več metrov debeli snežni odeji v Avstriji, a kaj kmalu ugotovili, da so ciklon zadržali vršaci, in opazovali rdeče obarvano nebo ob sončnem zahodu. V 1250 let starem San Candidu smo še ujeli božični sejem, se pogreli s kuhanim vinom in vročim punčem, in si ogledali romansko cerkev, ki je bila nekdaj del samostana, tega so Bavarci ustanovili leta 769 za pokristjanjevanje Karantancev.

Na krožno pot Giro delle Cime

Zbudili smo se v sončno jutro in se odločili za krožno pot Giro delle Cime. Glede na to, da na progah ni bilo niti centimetra naravnega snega, so bile te vzorno urejene. Ko so nam povedali, da so že desetletje na prvem mestu po urejenosti smučarski prog v Italiji, smo se že po prvih zavojih prepričali, zakaj. In Italijani res znajo tudi z umetnim snegom pripraviti dobre proge, ob čemer ob našem obisku čez dan ni proizvajal snega noben snežni top na smučišču. Krajša različica krožne poti Giro delle Cime se začne v kraju Versciaco in se obrne nazaj v Sestu ob Rotwandu. Daljša pot vodi vse do smučarskega območja Val Comelico. Ob vrhovih Dolomitov je mogoče videti tudi Tre Cime, najbolj znane gorske sestre Dolomitov, po katerih se ta smučarski center tudi imenuje.

San Candido, 1250 let staro mestece
Srečko Klapš

Prosti pad v teptalniku

Da znajo turistom na tujih smučiščih ponuditi tudi izkušnjo v teptalniku, smo se prepričali na izzivu, imenovanem Free Fall Ride. Voznik mogočnega teptalnega stroja nas je prijazno povabil v kabino in nas popeljal na pripravo proge Holzriese. Ta je z 72-odstotnim naklonom najbolj strma smučarska proga v Italiji, ki se lahko primerja z avstrijskim Kitzbühlom in švicarskim Wengnom. Priznati moram, da nam je še pred prostim padom, ko se je voznik teptalnika priključil na vitel, brez pomoči katerega bi najbrž zgrmel v dolino, srce začelo utripati hitreje.

Plattenkarbahn s snežno idilo
Srečko Klapš

Z legendarno Mario Höfl-Riesch

V avstrijski Obertauern pa smo se podali deset dni po največjih snežnih padavinah v zadnjih desetletjih. Pričakalo nas je sonce in kar tri metre naravnega snega. Glede na to da na Pohorju smučamo v glavnem po umetnem snegu, smo se ga morali kar malo navaditi. Še posebno, ko smo popoldne zavoljo visoke snežne odeje presmučali tudi nekaj kucljev, za katere novodobne smuči niso narejene. Pohvaliti velja tudi krajšo veleslalomsko in smukaško progo, kjer si je mogoče s prijatelji meriti čas in ugotoviti, kdo je res najhitrejši. V okviru ponudbe First Track je v Obertauernu mogoče narediti prve zavoje v smučino skupaj s slovito nemško smučarko Mario Höfl-Riesch.

Pogled na Obertauern, pokrit z debelo snežno odejo
Srečko Klapš

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta