Smučanje za začetnike: Padli boste, utrujeni boste in sneg boste imeli v hlačah

NR
05.12.2021 04:25

Vsi smo to doživeli. Toda ena najboljših stvari pri smučanju je, da je vedno nekaj novega, česar se lahko naučimo, vadimo in izpopolnimo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Smučarski tečaj na Pohorju

Andrej Petelinšek

Prva izkušnja s smučanjem je lahko zelo naporna. Pravzaprav vsi smučarji začnejo kot začetniki, noge se jim tresejo, padajo v sneg ter zavijajo levo in desno, da ne bi izgubili ravnotežja ali trčili. Ne glede na to, ali ste prvič na pobočju ali po več letih brišete prah s smuči, vam bodo nasveti za smučarje začetnike pomagali, da se postavite na smuči in poženete po strminah. Povzemamo jih po spletni strani urbanoutdoors.com.

Potrebujete topla in nepremočljiva oblačila

Izziv se začne, še preden si pripnete smuči, z izbiro oblačil. Izjemno pomembno je, da imate debela, nepremočljiva vrhnja oblačila (hlače in bundo) ter termo spodnje perilo in volnene nogavice. Vrhnja oblačila bodo varovala pred vodo in snegom, termalna plast pa bo odvajala znoj in vas dodatno grela. Za vrhnja oblačila močno priporočamo nakup visokokakovostnih oblačil. Dober smučarski komplet je vodoodporen in izoliran ter ima veliko žepov za shranjevanje. Topla oblačila so na voljo v številnih tkaninah in krojih, vendar ni boljše tkanine, ki odvaja znoj, kot je merino volna. Topla in suha, a lahka in udobna vrhnja oblačila iz merino volne so popolna izbira.

Nosite očala in čelado

Ne potrebujete le primernih oblačil, za varnost in zaščito so nujni očala in čelada. Očala vas bodo ščitila pred drobci snega, kar je lahko še posebej pomembno, ko sneži ali naletava umetni sneg. Poleg tega so številni kompleti smučarskih očal odporni tudi proti UV-žarkom in ščitijo oči. Čelada je pomemben del opreme, a je ni treba takoj kupiti. Na mnogih smučiščih si jo lahko izposodite skupaj z drugo opremo.

Izberite začetnikom prijazno smučišče

Čeprav ima večina smučišč proge tudi za začetnike, niso vsa enako primerna, a najdete jih lahko po vsem svetu. Določene značilnosti smučišča lahko pripomorejo k dobrem učnem okolju za manj izkušene smučarje. Začetnikom prijazno smučišče mora ponujati vsaj naslednje: najem smučarske opreme, tečaj smučanja (skupinsko ali zasebno), začetnikom prijazne proge.

Najem opreme

Morda vas mika, da bi za svoje smuči in smučarske čevlje zapravili veliko denarja, vendar vam priporočamo, da tega ne storite, dokler ne pridobite nekaj smučarskih veščin. Ne le, da je prevoz smučarske opreme zelo zahteven, njen nakup je tudi zelo drag. Smuči lahko za sprejemljivo ceno običajno najamete na smučišču in tako dobite občutek za smuči in nasvet strokovnjaka, katere izbrati. Na skoraj vsakem smučišču vas lahko izmerijo in na podlagi tega izberejo ustrezno smučarsko opremo. Ko boste bolj izkušeni, lahko razmislite o nakupu svojih smuči, vendar za prvo smuko priporočamo, da prihranite nekaj denarja in si celotno opremo najamete.

Začetni tečaj smučanja

Skupinski ali individualni tečaj smučanja je odličen način za učenje osnov smučanja. Inštruktorji smučanja so usposobljeni za poučevanje začetnikov in vam bodo pomagali pri učenju gibov in tehnik, potrebnih, da postanete bolj spretni na smučeh. Na srečo večina smučišč ponuja tečaje tako za začetnike kot za izkušenejše smučarje. Če še nikoli niste smučali ali je minilo od tega več let, je skupinski tečaj dobra in cenovno ustrezna izbira.

Priporočamo, da poiščete smučišče, kjer ponujajo različne stopnje tečajev posebej za otroke in odrasle. Če ste na smučišču nekaj dni, bi bilo dobro, da opravite nekaj tečajev in izostrite svoje veščine ter pridobite strokovno pomoč za učenje tehnike smučanja.

Pozabite na palice (za zdaj)

Verjetno ste že videli smučarje, ki se s smučarskimi palicami spuščajo po strminah. Vendar pa na začetku verjetno ne boste potrebovali palic. Zakaj? Ker vas bodo med učenjem smučanja na začetku motile. Seveda upoštevajte priporočilo svojega učitelja smučanja ali izposojevalca opreme, vendar vam bo večina inštruktorjev smučanja v začetniških tečajih svetovala, da palic ne potrebujete.

Odločite se za paket vse v enem

Nasvet: če ste novi v športih na snegu, lahko prihranite nekaj denarja. Za začetnike ponujajo številna smučišča pakete s popusti, vključujejo pa najem smuči, tečaj in vozovnice za žičniške naprave. Pogosto so takšni paketi celo cenejši, če jih kupite za več dni zapored, prihranite pa lahko 25 do 50 odstotkov pri ceni najema, vozovnic in tečaja. Če načrtujete smučarski vikend, raziščite ponudbo in poiščite smučišče, ki ponuja popuste za začetnike.

Smučarski tečaj leta 1956 za Kalvarijo Foto: Arhiv Večera

Arhiv Večera

Upognite kolena

Ko prvič smučate, je povsem naravno, da postanete živčni in otrdeli. Vendar to običajno povzroči, da izgubite ravnotežje. Namesto tega naj bodo pri smučanju po strminah kolena upognjena in prožna, da se boste lahko premikali čez neravnine in ovinke z več lahkotnosti. Bolj ko se bodo kolena upogibala, lažje se boste premikali po snegu (in manj verjetno je, da boste padli).

Položaj "pica"

Ko se boste učili, se boste verjetno naučili položaja "pica" (pluženja) za poravnavo smuči. Izkušeni smučarji, ki jih vidite na televiziji ali na pobočjih, imajo smuči postavljene vzporedno, a ko boste prvič na smučeh, boste želeli, da so prsti na nogah rahlo obrnjeni navznoter, da ne bi smučali prehitro ali brez nadzora. To pa ni samo način za nadzor hitrosti, ampak je tudi način, da se popolnoma ustavite. Naučiti se ustaviti na smučeh je bistvena veščina, ki jo morate obvladati, saj vam ustavljanje daje nadzor nad vašo hitrostjo in gibi. Vadba in obvladovanje položaja "pica", tako med premikanjem kot ustavljanjem, je pomembna veščina, ki jo boste uporabljali pri smučanju.

Pogled naprej

To se morda zdi samoumevno, a ko ste na smučarskih progah, se lahko hitro zalomi. Med smučanjem po strminah pazite, da bodo oči usmerjene navzgor in ne na noge. Naj bo vaš pogled usmerjen navzdol po hribu do cilja in naprej, sicer lahko zlahka izgubite ravnotežje ali se zaletite v smučarja pred seboj. Pogled naprej pa ni pomemben le za ravnotežje, ampak tudi za vašo varnost in zaščito.

Začnite na gladkih, lahkih pobočjih

Ko imate nekaj voženj že za seboj, se verjetno počutite pripravljeni, da zapeljete na težke proge, namenjene izkušenim smučarjem. Naš predlog je, da se prvih nekaj dni držite lahkih smučišč (zeleno označene proge), da boste lahko vadili tehniko, kot sta zavijanje in ustavljanje. Z veliko vaje na lahkih smučiščih boste bolj samozavestni pri skokih, padcih in ovirah na poti. Ko začnete smučati, je varneje, da izbirate lažja pobočja. Ko boste popolnoma prepričani o svojih sposobnostih (po večdnevnem smučanju), lahko preizkusite nekaj modrih poti naslednje težavnostne stopnje. Ne skrbite, počakale vas bodo.

Ne ustrašite se padca

Nedvomno boste med učenjem smučanja tudi padli. To je neizogibno. Lahko padete na bok in se zapletete na vse nemogoče načine. Morda sploh ne boste vedeli, kako ste padli. Vendar je najpomembnejše, da se poberete in ostanete samozavestni, ko se še naprej učite in vadite veščine smučanja. Zakaj? Ker vsi padejo, ko se učijo smučati. Ne ustrašite se padca.

Vzemite si veliko odmorov in pijte

Po štirih urah, ko ste se kot profesionalec spuščali po strminah, ste izčrpani. Ne pozabite si privoščiti odmorov za počitek in, kar je najpomembnejše, še naprej dovolj pijte. Ker je mraz in sneži, hitro lahko pozabite na počitek in vodo, vendar je to pri takšni vadbi, kot je smučanje, nujno. Med smučanjem morate imeti vedno pri roki vodo, med odmori pa si lahko privoščite tudi čaj ali drugo brezalkoholno pijačo. Nikakor pa ne pozabite na počitek in vnos tekočine.

Naučite se nadzorovati svojo hitrost

Ko se učimo smučati, je enostavneje smučati hitro. Poleg smučanja po strmini z največjo hitrostjo pa si vzemite čas tudi za vadbo nadzora hitrosti. Vaš inštruktor bi vas moral naučiti nekaj strategij, kot sta smučanje v ovinkih in pluženje, saj je uporaba teh veščin na velikih pobočjih edini način za izboljšanje nadzora na smučeh. Občutek hitrosti in mehanizmov za nadzor hitrosti je pomemben in zelo dobro je, da te veščine ohranite tudi pri prehodu od začetnika do izkušenega smučarja.

Vaja in še enkrat vaja

Padli boste, utrujeni boste in sneg boste imeli v hlačah. Vsi smo to doživeli. Toda ena najboljših stvari pri smučanju je, da je vedno nekaj novega, česar se lahko naučimo, vadimo in izpopolnimo. Ne glede na to, kako izkušeni ste, vas izzivamo, da se naučite novih veščin. Vzemite si čas za vadbo. In še naprej uživajte v svojem najljubšem zimskem športu. Za začetnike je na voljo ogromno virov o smučanju, toda edini način, da se dobro naučite, je, da pridete na smučišče, si pripnete smuči in se spustite po strmini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta