Slovenska polka in valček 2022: Zmagovalca sta S.O.S. kvintet in Cik-Cak kvintet

Saša Britovšek Saša Britovšek
09.09.2022 05:00

Festival Slovenska polka in valček že četrt stoletja povezuje generacije in razveseljuje slovensko dušo. Letošnji zmagovalec med vački je pesem Drobno srce, med polkami pa skladba Jeziček

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najboljši Slovenski valček 2022 je postala pesem Drobno srce ansambla S.O.S. kvintet.
Marko Vavpotič

Da bi se nam le uspelo uvrstiti na festival Slovenska polka in valček! To je bila velika želja slovenskih narodnozabavnih zasedb v preteklih mesecih. V zadnjem tednu avgusta pa je bilo vprašanje dokončno razrešeno, ko so na RTV Slovenija razglasili celoten ducat ansamblov, ki se lestos potegujejo za dve nagradi - za najboljšo polko in najboljši valček. Med tekmovalnimi skladbami je vsakih po šest: šest valčkov, ki so primerni za romantiko in stiskanje, in šest polk, za katere potrebuješ nekaj kondicije, saj so bolj na poskok, kot jih opisuje voditeljica festivala Darja Gajšek. Jubilejni 25. festival Slovenska polka in valček gosti, kot že zadnjih deset let, tudi Andrej Hofer, ki je hkrati urednik festivala.

Ljubitelji narodnozabavne glasbe že petindvajset let lahko uživajo in se zabavajo ob festivalu, ki je slovenski duši pisan na kožo in ima v glasbeni zvrsti prav poseben pomen. Tudi zaradi vsakoletnega izbora, druženja in pozdrava vsej Sloveniji se ansambli radi potegujejo za sodelovanje in se vedno znova trudijo ustvariti rime, ki jih bomo še dolgo peli, in melodije, ob katerih bomo plesali.

Najboljša Slovenska polka 2022 je pesem Jeziček zasedbe Cik-Cak kvintet.
Marko Vavpotič

"Vsak festival, ne samo naš, je odraz časa in dela glasbenikov in glasbenic ter avtorjev, ki imajo pomembno vlogo. Festival Slovenska polka in valček je svojo pot začel leta 1995 v Vinski Gori, bil na obisku v Bohinju, Podčetrtku, Velenju, na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, največkrat pa smo ga pripravili v Studiu 1 Televizije Slovenija, kjer smo tudi letos," o začetkih festivala razmišlja urednik in voditelj Andrej Hofer. "Idejna zasnova je nastala pod taktirko takratnega urednika Jožeta Galiča in nekdanjega urednika razvedrilnega programa Mita Trefalta. Vsa leta je festival ohranil svojo formo in kondicijo, na začetku je bilo podeljenih več nagrad: za besedilo, izvedbo, interpretacijo. Danes okronamo samo najboljšo polko in najboljši valček. O tem odločajo komisija glasbenikov, komisija radijskih postaj ter gledalke in gledalci s televotingom."

Darja Gajšek in Andrej Hofer že sedem let skupaj vodita festival.
Nik Neubauer/TVS

Zanimanja za nastop na festivalu je vsako leto veliko, na razpis običajno prispe med sedemdeset in devetdeset pesmi, pravi Hofer in še dodaja, da vedno iščejo drugačnost, posebnost, unikatnost v besedilih in izvedbi. V glasbeni oddaji Zimski pozdrav so se januarja in februarja pesmi potegovale za nastop na festivalu z valčki, v juliju in avgustu pa so se v Poletnem pozdravu predstavljale vesele polke. Za valčke so bili izbrani Srčni muzikanti, S.O.S. kvintet, Špas z Evo, Krjavlji in Zdomarji, za polke pa Akordi, Cik-Cak kvintet, Topliška pomlad, ansambel Tomaža Rota in Chicas. Razvedrilni program Televizije Slovenija je v finale neposredno povabil Nove spomine in Polkaholike.

Med tistimi, ki bodo na festivalu prvič, so tudi Srčni muzikanti. Pred nastopom so povedali: "Glede končne uvrstitve se ne obremenjujemo, radi bi, da ljudje naš lep valček Za vedno skupaj dobro sprejmejo, da ga bodo radi poslušali tudi po festivalu. Gre namreč za skladbo, ki govori o večni ljubezni in ohranjanju te. Dandanes se pari vse prevečkrat ločijo in se ne trudijo dovolj za ljubezen in skupno življenje. Naj bo ta skladba vsem v vzpodbudo, da se je za pravo ljubezen vredno potruditi."

Vsako leto na festivalu v spremljevalnem programu izkažejo posebno čast kakšnemu legendarnemu izvajalcu. Letos je to poklon Ansamblu Franca Miheliča, ki ima za seboj 52 let delovanja na glasbenem parketu. V prvem delu večera bomo slišali tudi največje uspešnice preteklih festivalov. "V uvodnem venčku je spletenih devet uspešnic, v vseh festivalskih letih pa smo jih do letos nanizali oseminštirideset (štiriindvajset polk in prav toliko valčkov), še petnajst pa jih je prejelo posebne festivalske nagrade, skupaj torej triinšestdeset." Urednik pravi, da so skorajda vse postale uspešnice, zmagovalne pesmi pa še danes živijo na koncertih, veselicah, porokah, ko jih izvajajo ti ali kateri drugi izvajalci.

S festivalom je povezan tudi Darjih prihod na TVS

Nekoč je na festivalskem odru Slovenska polka in valček stala tudi današnja voditeljica Darja Gajšek. "Kot ljubiteljica in izvajalka narodnozabavne glasbe čutim do festivala globoko spoštovanje, saj je v zakladnico prinesel številne izjemne, danes skoraj že ponarodele pesmi. Festivalu privoščim, da ohrani svoj obstoj, svojo veličino in da ob 25. jubileju dobi nov zagon in podporo."

Kakšen pomen ima festival, kaj prinaša izvajalcem?

"Festival je že od nekdaj veljal kot odskočna deska za številne ansamble. V času, ko ni bilo vseh spletnih možnosti za promocijo ansambla in pesmi, je bil festival tisti, ki je ansambel postavil na "zemljevid" narodno zabavne glasbe. Številni ansambli so se nanj vračali večkrat in večkrat tudi zmagali. V teh časih pa je festival pomemben za ohranjanje tradicije in za ustvarjanje novih melodij, s katerimi se ansambli prijavijo na razpis."

Med ansambli je znano, da komaj čakajo in držijo pesti ali se bodo na festival uvrstili.

"Že iz mojih časov, ko sem stala na odru kot tekmovalka z ansamblom, je bil to en poseben, neopisljiv občutek. Ta občutek, ko veš, da lahko prav ti zaigraš na tako eminentnem festivalu nacionalne televizije je res magičen. Veliko ansamblov je tukaj začelo svojo pot in jo potem gradilo na lovoriki zmage na festivalu Slovenska polka in valček."

Kot voditeljica letos festival vodite šestič, kaj pa pred tem? Kakšni so vaši spomini, menda se je s festivalom začelo tudi vaše sodelovanje s Televizijo Slovenija.

"Festival SPV spremljam od malih nog, če se malo poetično izrazim. Festival bom vodila šestič, pred tem tem stala na odru kot članica ansambla. Torej je to zame letos pravljični sedmi festival. Na vsak festival me vežejo posebni spomini. Prvi, ko sem na njem pela je povezan tudi z mojim prihodom na RTV kot voditeljica, da. Takrat so me ustvarjalci festivala opazili in povabili na avdicijo. Prvi voditeljski je bil poseben, ker smo ga izvedli pred polno dvorano v Podčetrtku. Ob letošnjem jubilejnem petindvajsetem festivalu zrem tudi jaz v prihodnost, z željo, da ga pripeljemo vsaj do tridesetletnice."

Imajo letošnje izbrane pesmi kakšen skupni imenovalec? Zasedbe so videti večinoma prav mladostne!

"Vse letošnje skladbe smo že lahko slišali tekom zimskega in poletnega pozdrava. Skozi oddaje je potekal pred izbor, sedaj nas čaka samo še veliki finale. Pesmi so zajele širok spekter; nekatere so bolj tradicionalne, nekatere s pridihom mladosti in aktualnega razvoja narodno zabavne glasbe. Na odru bodo stali nekdanji zmagovalci festivala, nekaj pa bo seveda novih, mladih obrazov. Letos bo festival poskrbel za preplet mladosti, svežine pa tudi tradicije."

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta