Slovenci smo največji športni eksperti

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
22.09.2019 06:03

Nič nam ne morejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naš junak, naš ponos
Epa

Če pustimo ob strani jezo nad slovensko nacionalno televizijo, ki prenose z Gira in Vuelte ni vključila v programsko nacionalno shemo (smo pa lahko vsi, vključno z gledalcem Rogličem, na domačem kanalu v živo spremljali Tour), smo športni navdušenci lahko tri tedne res uživali v podvigih naših kolesarjev. Eurosport, hvala. "Slovenija, dežela z 2,1 milijona prebivalci in kolesarskimi šampioni! Roglič in Pogačar, slovenska sedanjost in prihodnost." Bolje se sami ne bi mogli (pre)hvaliti.
Še bolj kot Primož Roglič me je navdušil interes slovenske javnosti za ekstremno zahteven šport, kot kolesarstvo je. V nekaj Rogličevih mesecih (letih) se je sicer (do kolesarstva) apatična slovenska večina prelevila v široko strokovno javnost, ki se bolj kot na svojo službo spozna na vrtenje pedalov. Vuelta, ta poprej za Slovence tretjerazredna dirka, je postala sinonim za kolesarsko dirko vseh dirk, pred katero se klanja ves svet. A veste, kdo je Vuelto dobil lani in pred petimi leti? Saj ni važno, glavno, da jih je Rogla nažgal v kronometru, da je preživel vse Scile in Karibde in se zmagovito vrnil v Hoče.
Ekstremni športi so nam pisani na kožo. Alpinizem smo si itak izmisli Slovenci. Pa športno plezanje, ki je naš navdih. Kako gibčna in mična je naša koroška gamsovka! Balvani, hitrostno plezanje, športno plezanje, kombinacija! Vse znamo, vse poznamo in vse zmagamo. Po zaslugi Garnbretove. Postali smo specialisti za judo. Vazari, ipon, ona spodaj, naša zgoraj. Žolnirjeva in Trstenjakova in še kopica otrok, ki se meče po tatamiju, in staršev, ki vpijajo radosti japonske borilne veščine. Še nekaj prej smo vsi veslali po Blejskem jezeru. Čop in Žvegelj (Čop je bil tisti brez čopa) sta dvojcu brez krmarja v Barceloni '92 osvojila prvo olimpijsko kolajno za samostojno Slovenijo. Pa nato Čop in Špik v dvojnem dvojcu brez krmarja. Da se vsi spoznamo na nogomet, je samoumevno, da - v ciklusih - do obisti poznamo gimnastiko, strelstvo, smučarski kros in tek na smučeh, nas v svetovnem merilu dela posebne. Samo še na olimpijskega zmagovalca v skokih v vodo čakamo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta