Slive uživamo pri revmatičnih boleznih, pri težavah s prebavo in napihnjenosti

Borut Cerkvenič
24.01.2021 04:25
Sliva (Prunus domestica L.) je listopadno drevo, ki zraste do osem metrov visoko, odporno je proti pozebi, tudi življenjska doba drevesa je lahko zelo dolga.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Doma je v Sloveniji. Foto: Vrtko
Vrtko

Plodovi so jajčaste oblike in različnih barv. Pri nas raste veliko različnih sort. Drevo (grm) izvira iz Male Azije. Največ slive raste v severni Evropi. Od vseh sadnih dreves je v Sloveniji največ sliv.

Učinkovine: voda, suhe snovi, sladkor, celuloza, pektin, organske kisline, tanin, rudninske snovi, vitamina B in C, provitamin A, beljakovine, ogljikovi hidrati, saharoza, beta karoten, flavonoidi, baker in cink.

Uporabnost: čaj, sok, sirup, marmelada, džem, sušene slive, kompot, liker, žganje.

Čas nabiranja: julij, avgust, september.

V smutiju prevlada. 
Profimedia

Slive uživamo pri zaprtju, koristne so za otekla jetra, saj odvajajo vodo iz telesa. Znižujejo sečno kislino, uživamo jih pri revmatičnih boleznih, pri težavah s prebavo in napihnjenosti. Priporočajo jih pri kurjih očesih, vnetem grlu, paradentozi. Sliva je primerna za pomiritev živcev in blažitev črevesnih težav. Krepi dlesni. Znižuje visok krvni tlak in je dobra zaščita pred arteriosklerozo in infarktom. Pri zdravljenju uporabljamo presne ali posušene plodove brez koščic.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta