Sezona druženja na prostem, ob dobri hrani in pijači, se je začela. Na piknik z žarom ali brez

Zora Štok Zora Štok
08.05.2022 04:35

Žari so pripravljeni, niso pa nujni. Uživamo lahko tudi na pikniku, katerega sestavni del je hrana iz košare.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na pikniku uživamo ob preprostih prigrizkih.
Profimedia

Topli, sončni dnevi vabijo na prosto. Druženj, bodisi na domačem vrtu bodisi na mestih, namenjenih piknikom, ali kje drugje v naravi bo vedno več, zbirajo se že zamisli, kaj bomo letos novega pripravili za pod zob v primerjavi s prejšnjimi leti. Tudi žari so že pripravljeni in številni preizkušeni za novo sezono, za tiste, ki ob druženju na prostem zmorejo tudi brez žara, pa je napočil čas zbiranja idej, kaj dati v košaro za piknik.

O pripravi jedi na žaru že od nekdaj velja, da kolikor je žarov, toliko je mojstrov priprave hrane na ta način. K žaru že dolgo štejemo tudi ravne plošče, ki jih segrejemo s plinom, čeprav izpričani ljubitelji peke jedi na prostem prisegajo zgolj na oglje. Sicer ni razloga, da bi se prepirali, kaj je bolje, vsak naj se ravna po lastnem okusu in zmožnostih, pač glede na okoliščine. Za začetnike morda ni narobe, če prve korake pri peki naredijo ob uporabi plina. Temperatura se lažje uravnava, meso, zelenjava in sadje ter še kaj drugega se lažje obračajo, nadzor nad peko je zagotovo lažji, kot če pečemo nad žerjavico. Je le potrebnih nekaj izkušenj, kako pripraviti pravšnji ogenj in potem žerjavico pa kako ugotoviti, kdaj je temperatura žara pravšnja in na kako visoko postavljeni rešetki peči, da hrana ne bo prehitro zažgana.

Na žaru lahko hrustljavo zapečemo tanke rezine slanine, zelenjava z istega žara bo prav tako teknila.
Profimedia

Ne glede na to, ali smo začetniki ali izkušeni mojstri peke na žaru, ali si organiziramo piknik z žarom ali brez njega, se potrudimo, da za nami, kjerkoli že se bomo družili, ostane čim manj odpadkov. Vselej pospravimo vse za seboj, odpadke sortirajmo in jih odvrzimo tja, kamor sodijo.

Kolikor mojstrov, toliko prepričanj

Žarov je na izbiro toliko, da se še pravi mojstri komaj znajdejo. Nekateri so že prave male kuhinje na prostem, spet drugi so sila preprosti, majhni, povsod jih lahko vzamemo s seboj. Kaj bom pripravili in koliko, je seveda odvisno od števila tistih, ki se bodo na druženju zbrali, pa tudi, ali bo druženje trajalo ves dan ali le del dneva. Če je predvideno daljše druženje, potem nabavimo nekaj več hrane (in pijače), upoštevajmo tudi, ali bodo prisotni otroci. Pomislimo tudi na to, kdo kaj je, da ne bomo pretiravali z eno vrsto mesa, ki ga večina ne je. Strogega pravila o tem, katera vrsta mesa je najbolj primerna za žar, ni, osnovno vodilo naj bo, da ne sme biti preveč suho. Če pa se še odločimo za manj sočno meso, kot so na primer svinjski kotleti ali piščančji in puranji file, poskrbimo za primerno prilogo, da se nam ne bo zdelo, da po ustih valjamo žagovino.

Zelenjava in meso z žara sta še vedno najbolj priljubljena hrana med druženjem na prostem.
Profimedia

Ne pozabimo, da meso iz hladilnika vzamemo kakšno uro prej, preden ga bomo dali na žar, saj se bo tako bolje speklo. Glede marinad, v katerih pripravljamo meso za peko, velja podobno kot za peko na žaru nasploh - kolikor mojstrov, toliko prepričanj, da je njihova najboljša.

Lahko je samo zelenjava

So pa tudi že mimo časi, ko je bila beseda žar sinonim za pripravo mesa. Dandanašnji na žaru poleg mesa ne pečemo le zelenjave, temveč tudi sadje in prigrizke iz testa. Na žaru lahko poleg običajnih prilog, kot so bučke in jajčevci, pečemo tudi na debelejše kolobarje narezano čebulo, sploh rdeča se lepo obnese, prav tako rezine paradižnika z žara, sploh ko zadišijo po dimu, dajo pečenemu mesu pravšnjo svežino. Hvaležen za peko na žaru je tudi treviški radič, narezan na kolobarje, in če ga po koncu peke prekrijemo z marinado iz limoninega, olivnega olja in sesekljanih zelišč, bo žar krožnik še bolj okusen.

Tudi vegetarijanski piknik je barvit.
Profimedia

Tudi šparglji, le nekaj minut pečeni na žaru, so odlična priloga mesu, ali pa del zelenjavnega žar krožnika, na katerem naj ne manjka na rezine narezana raznobarvna paprika. In ne pozabimo še ene prednosti zelenjave, pečene na žaru - če nam ostane, jo z dodatkom olja, kisa, popra in svežih sesekljanih zelišč zlahka spremenimo v okusno solato.

Poleg običajnih dodatkov jedem z žara, kot so ajvar in različne omake z jogurtom in zelišči ter sveže narezana zelenjava, si za spremembo pripravimo marinirano rdečo čebulo. Polovice čebule damo v slano vrelo vodo in kuhamo štiri minute, potem jih dobro osušimo in polovice prerežemo na tri dele. Nekaj minut jih pečemo na žaru, potem jih damo v skledo, prelijemo z raztopljenim maslom, ki smo mu dodali malo sladkorja, sol, poper in vinski kis, ter premešamo.

Ne pozabimo tudi na sadje. Breskve, nektarine in ananas, narezani na kolobarje in na hitro pečeni na žaru, so odličen dodatek mesu ali pa posladek, enako rezine hruške ali cele slive. Na koncu sadje prelijemo z medom in uživamo.

Profimedia

S košaro na piknik

Če nismo razpoloženi za žar ali nam ta način priprave hrane ni pri srcu, si za druženje na prostem pripravimo košaro drugih dobrot, jih vzamemo s seboj, nekje v naravi razprostremo prt ali "koco" in uživamo. Možnosti je nešteto. Lahko pripravimo različne sendviče, vse bolj popularne so tudi nadevane tortilje. Solate izberemo takšne, ki ne uvenijo hitro. Primerni za piknike so različni trdi siri, za lepši videz jih lahko potresemo z raznobarvnimi popri ali sesekljanimi zelišči.

Spečemo lahko majhne pice z različnimi nadevi, ki teknejo tudi hladni, različno zelenjavo (korenje, kumare, paprika, mlada čebula) narežemo na trakove in zraven postrežemo kakšno dobro gosto omako (hren z malo smetane na primer, guacamole omaka, mešanica kisle smetane, gorčice in karija itd). Spečemo lahko tudi majhne kroglice iz mletega mesa ali falafle, pripravimo majhna nabodala s suho salamo, kislimi čebulicami, redkvico in kumaricami. Z različnimi nadevi lahko napolnimo štruco kruha, omislimo si lahko tudi žepke iz listnatega testa z različnimi nadevi. Narezano sadje bo popestrilo piknik, nasploh pa seveda velja, da dajmo domišljiji prosto pot in v košaro za piknik damo tisto, kar imamo najraje. In če tudi na pikniku ne moremo brez sladkega, nič ni narobe. Le kremastih peciv se izogibajmo v vročih dneh, dovolj je drugih možnosti, da se posladkamo.

Ob dobri hrani, bodisi z žara bodisi iz košare, seveda ne sme manjkati pijača. Ni treba poudarjati, da pazimo na količino alkohola, a kozarec vina ali dva ali kakšno pivo bo pravšnja spremljava. Ob tem pa seveda sokovi, hladni čaji in nepogrešljiva voda. Ne glede na opozorila o tem, naj ne pretiravamo z gaziranimi pijačami, kozarec mehurčkov na pikniku ne bo škodil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta