Rumeni svišč čisti jetra in ledvice, a vseeno previdno z njim

Borut Cerkvenič
25.10.2020 04:35

Zaščitena rastlina je od leta 1922, zato je njegovo nabiranje v naravi prepovedano.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Wikipedia

Rumeni svišč (Gentiana lutea L.) je po domače tudi košutnik, encijan, gencijana, gorčica, gorečica, gorenca, gorenčica, lecijan, licijan, svederc, srčenjak, svišč, sviščel, cijan, svišel, zvišč ... Sodi med zaščitene rastline, zato ga, ne glede na njegovo zdravilnost, v naravi ne smemo nabirati. Lahko pa ga gojimo kar sami, saj dobro uspeva v vrtni zemlji in ima prav takšne zdravilne lastnosti kot tisti, ki raste v naravi. Če se odločimo, da ga bomo posadili na vrtu, potem te zemlje ne smemo gnojiti z gnojnico.

Rumeni svišč (encijan) je trajna zelnata rastlina, zraste od 80 centimetrov do dva metra visoko. V zemlji ima kratko, debelo koreniko in na široko razraščene dolge, mesnate korenine. Podzemni deli rumenega svišča so na zunaj rjavi ali temno sivi, znotraj pa rumeni. Rumeni svišč ima votlo, golo, okroglo steblo. Listi so rjavo zelene barve in so tudi precej ošiljeni. Cveti junija, julija in avgusta.

Pri želodčnih težavah

Košutnik pomaga pri želodčnih težavah, slabi prebavi, slabem apetitu in močnih vetrovih. Čisti jetra in ledvice, žene na vodo, povečuje izločanje prebavnih sokov. Spodbuja delovanje žolčnika, jeter, trebušne slinavke, izločanje sline in želodčnih sokov. Pomaga pri blaženju želodčnih bolečin, znižuje telesno temperaturo. Pomaga pri srčni in živčni slabosti. Koristen je pri kislem spahovanju, pekoči zgagi, pri mesečnem perilu. Uničuje gliste. Priporočajo ga pri težkem dihanju in sopenju, pri slabokrvnosti in splošni oslabelosti.

Wikipedia

Učinkovine: gentin, gentiamarin, amarogentin in gentiopikrin, mastno olje, gumi, gentianova kislina, gentianozo trisaharide, rudninske soli, ogljikovi hidrati (glukoza, fruktoza, saharoza), pektini, derivati ksantona, fitosteroli.

Uporabnost: čaj, tinktura, aperitiv, prašek.

Čas nabiranja: korenine izkopavamo marca, aprila in maja ter septembra in oktobra.

Opozorilo

​Če zaužijemo prevelike količine rastline, lahko to povzroči bruhanje in glavobol, zavre pa tudi prebavo. Pripravke zmeraj uživamo vsaj pol ure do eno uro pred jedjo. Uživanje v alkoholni obliki - znan je tudi kot encijan - po jedi prebavne težave samo še poslabša.

Nekateri bolniki ga težko prenašajo, ker jim premočno draži sluznico želodca. Uživanju pripravkov naj se izogibajo ljudje s previsokim krvnim tlakom in tisti, ki imajo razjede na želodcu ali dvanajsterniku, pa tudi ljudje, ki krvavijo iz nosu ali imajo krvavitve v želodcu.

Sviščevim pripravkom naj se prav tako izogibajo ženske v začetku nosečnosti.

Zmanjšuje spolno slo pri moških, zato se priporoča kot naravno zdravilo proti vzburjenosti.

Poleg tega mu je precej podobna smrtno nevarna bela čmerika, ki se od košutnika razlikuje predvsem po premenjalno razvrščenih listih, ki so na spodnji strani mehko dlakavi.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta