Rumene senčne lepotice v našem vrtu

Matic Sever Matic Sever
31.03.2019 01:21

Indijanci so zelnato trajnico z rumenimi cvetovi uporabljali v medicini, danes jo cenimo skoraj izključno zaradi okrasne vrednosti in jo vključujemo v senčne zasaditve. Razmnoževanje ni težavno, saj rastlino jeseni ali zgodaj spomladi, preden odžene, enostavno izkopljemo in razdelimo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Po senčnih in polsenčnih kotičkih nekaterih slovenskih vrtov že kar nekaj let srečujemo zalo zanimivi cvetlici z rumenimi "zvončki". Prva je uvularija, ki je zelnata trajnica in prihaja iz vzhodnega dela Severne Amerike, kjer raste v hladnih in vlažnih gozdovih predvsem na apnencu. V domovini so jo Indijanci med drugim uporabljali tudi v medicini, danes pa jo širše cenimo skoraj izključno zaradi okrasne vrednosti in jo vključujemo v senčne zasaditve.

Uvularija za pomlad

Po vrtovih se najpogosteje goji velecvetno uvularijo Uvularia grandiflora. Gre za zanimivo rastlino, ki ima do 5 centimetrov velike svetlo rumene do zeleno rumene cvetove, ki visijo z usločenih, tudi do 70 centimetrov visokih stebel, pojavljajo pa se v aprilu in maju. Celotna rastlina po načinu rasti in obliki listov oziroma poganjkov precej spominja na salomonov pečat Polygonatum sp., s katerim si je tudi sorodna, od slednjih pa se loči po plodovih.

Uvularija
Profimedia
Kirengešoma
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta