Res je, Lado, življenje je vrtiljak

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
29.12.2019 05:11

2 in 0 in 2 in 0.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

2020. Numerološko bi to znalo biti dobro leto. Iz izkušnje vem, da imamo ljudje raje soda števila, že zaradi naravnih pojavov: štirje letni časi, dva magnetna pola in dva zemeljska tečaja (severni in južni, enako kot dva različna svetova: severni razviti in južni nerazviti). Pa plus in minus v matematiki! In dve človeški roki in dve nogi (in štiri medvedje šape), dvoje ušes in samo ena glava, ampak s sprednjim in zadnjim delom (obrazom in lasmi) in dvema licema (levim in desnim). In en nos, a z dvema luknjicami. Nekateri se spomnimo evforije ob prestopu v okroglo leto 2000. Tako smo vsi in vsepovsod rajali, kot da po prelomu tisočletja ne bo več nobenega silvestrovega, čeravno smo si - v sebi - obetali boljše in več. Pred 20 leti nas je preveval tak neoprijemljiv optimizem, bile so še trinajste plače in posebej še božičnice in evro se je zdel kot prihajajoči odrešitelj vseh nadlog.
Ampak kaj nam sporoča Lado Leskovar v decembrskem (oglasnem hitu), ki je zasenčil božični uspešnici Georgea Michaela in Mariah Carey? Kako že gre? "Življenje je vrtiljak, ki ga vrti sivi čas ..." Refren, ki si ga popevajo v šolah, bolnišnicah, avtobusih in v tovornjakih. ​Vse se vrti, ne samo decembra in ne samo po televiziji in spletu: Zemlja kroži okoli Sonca in se vrti okoli svoje osi, kot Luna kroži okoli Zemlje in se vrti okoli svoje osi ... Vesolje kot neskončen vrtiljak, po katerem krožijo črne luknje. V tem vrtiljaku življenja je popevka iz leta 1963 (besedilo Gregor Strniša, glasba in priredba Jure Robežnik) postala globalni popevkarski hit leta 2019. Ladu se lahko smeji: kakovost v glasbi se nikoli ne odvrti, vedno je tu in z nami, na radijskih valovih ali v TV-reklami. A bo kdo popeval Despacito in Gangnam Style čez pol stoletja? Dvomimo, ker to so instant hiti, ki jih ekspresno povozijo novi taki vzpenjajoče se ugašajoči hiti. Mi, Slovenci, se raje vračamo k Ladu (V tretje gre rado, v četrto pa Lado, se zna pošaliti na svoj račun) in pa, ob vsakem novem letu, k Alfijevemu Silvestrskemu poljubu. Življenje se (od)vrti, vsak začetek ima svoj konec, vsak konec svoj začetek - otroci se nekoč postarajo, starci pa pootročijo. Življenje je vrtiljak. V naši tristoti številki zatorej srečno v 2020.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta