Redkvico pridelamo že v enem mesecu

Miša Pušenjak Miša Pušenjak
24.03.2019 01:21

Redkvica sodi med vrtnine z najkrajšo rastno dobo. Spomladi potrebuje 30 do 40 dni, jeseni pa še manj, da je primerna za v skledo. K nam je prišla pisana mešanica kitajskih križnic.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miša Pušenjak

Kako hitro se obrne leto. Pred kratkim smo veselo praznovali prihod novega leta, zdaj pa so pred nami že prve setve na vrtu. Mnogi zelo hitijo in v želji po čim bolj zgodnjem pridelku sejejo tudi vrtnine, ki potrebujejo nekoliko več toplote, da jih lahko uspešno pridelamo. Nekatere vrtnine pa vseeno lahko sejemo zgodaj spomladi. Med prvimi lahko posejemo nekatere iz družine križnic, ki nam bodo s svojim nekoliko ostrim, a osvežilnim okusom popestrile pomladanski jedilnik. Obenem so križnice znane tudi po pozitivnem vplivu na naš imunski sistem. Spomladi, ko nam manjka svežih vitaminov in mineralov, vedno pridejo prav vrtnine, ki rastejo hitro in ki nam v kratkem času lahko dajejo veliko zdravega. V to skupino lahko zagotovo uvrščamo mesečno (rdečo) redkvico in azijske listnate rastline z rukolo na čelu.

Prva je mesečna redkvica

Redkvica sodi v družino križnic. To je treba vedeti, saj ima enake škodljivce in podobne bolezenske težave kot zelje, cvetača in druge kapusnice. Tudi pri kolobarjenju je treba to sorodstvo upoštevati. Njena najbližja sorodnica je vrtna redkev. Najbolj poznate črno redkev, a danes sejemo še druge. Redkev je vrtnina drugega dela poletja, strniščna vrtnina. Mesečna redkvica pa se seje zgodaj spomladi in vse do maja, ponovno pa spet jeseni, nekje v septembru, do oktobra.

Solata raste počasi, vmes posejemo mesečno redkvico.
Miša Pušenjak

Kako jo kombiniramo z drugimi vrtninami

Redkvica sodi med vrtnine z najkrajšo rastno dobo. Spomladi potrebuje 30 do 40 dni, jeseni pa do 25 dni, da je primerna za naše krožnike. Gojimo jo povsem brez gnojenja, v pregnojeni zemlji so redkvice puhle in brez okusa, rade tudi popokajo.
Tej skromni vrtnini ne odrejamo posebne gredice, zaradi zelo hitre vegetacije z njo zapolnimo vrzeli med vrstami počasneje rastočih vrtnin. Zelo znana je kombinacija z vsemi vrstami solat. Z berivko jo sejemo kar skupaj, saj lahko skupaj režemo mlade, užitne liste obeh rastlin. Sejemo jo med vrste solate. Tako nam 40 centimetrov, kolikor potrebujejo ledenke med vrstami, ne bo preveč. Lahko jo sejemo med vrstice solate v toplih gredah ali rastlinjakih spomladi. Uspešno kali že takrat, ko ima zemlja samo dve stopinji, kar velja samo še za bob, solato in grah. Ob teh rastlinah jo lahko posejemo zgodaj spomladi.
Kasneje jo sejemo v skupno vrstico s korenčkom. Redkvica bo korenčku v veliko pomoč: zelo hitro kali, zato kmalu vidimo vrstice, ki jih lahko očistimo plevela, ki ga mladi, kaleči korenček ne mara. Zemljo obdrži rahlo, da nežne rastlinice korenčka lažje vzkalijo. Tretjič mu pomaga, ko jo pulimo. To je ravno v času, ko korenček s tanko in nežno korenino prodira v globino. Ob puljenju mladih redkvic tla spet zrahljamo in s tem pomagamo korenčku. Pri puljenju moramo biti nekoliko bolj pazljivi kot običajno, pulimo tudi nekoliko manjše rastlinice.

Miša Pušenjak

Azijske listnate rastline

Azija je znana po številnih zanimivih rastlinah, ki jih uporabljajo v kuhinji. Prav počasi prihajajo te rastline tudi k nam. Kitajski kapus je že našel svoje bivališče na naših vrtovih. Že nekaj let je pisana mešanica križnic, ki jih sejemo, kot smo navajeni sejati solato berivko, velika moda v Evropi. Lani je tudi k nam prišlo to seme. Križnice se odlikujejo po številnih koristnih sestavinah, s katerimi okrepijo naše telo in ga pripravijo na večje napore. Prav spomladi, ko je naše telo polno nečistoč, ki smo jih vanj vnesli z zimsko prehrano in pomanjkljivim gibanjem, bo osvežilna solata iz pikantnih listov križnic zelo dobrodošla. Njihova dobra plat je, da jih lahko posejemo tudi na okenske police in v neogrevane rastlinjake ali tople grede. V enem mesecu, če je hladneje, pa v štiridesetih dneh, že lahko režemo pisane liste različnih oblik in barv, kar še dodatno razširi nabor vitaminov in mineralov te mešanice. Za začetek liste pomešajte med liste zelene solate ali motovilca. Kasneje pa vam bo postal ta okus tako všeč, da boste solato začinili samo z sokom limone, nekaj soli in oljčnim oljem. Meni je zelo všeč z domačim zeliščnim kisom, v katerem sta osnovni začimbi drobnjak in bazilika. Tako kot redkvico jih posejemo med solato ali vrste graha.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta