(RECEPT) Ribja juha cataplana

Zora Štok Zora Štok
16.08.2020 04:15
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

1 kg škampov ali drugih rakov (plus dodatki za jušno osnovo - zelenjava in začimbe)
60 dag školjk (najbolje vongol)
1 kg rib
2 do 3 žlice olivnega olja
2 čebuli
3 stroki česna
sol, poper
10 dag chorizo klobase
1 zelena paprika
2 rezini pršuta
3 srednje veliki paradižniki
malo mlete rdeče paprike
1 dl suhega belega vina
1 dl sladke smetane
ščepec žafrana, 2 lista lovorja, sesekljan peteršilj
Iz celih škampov skuhamo jušno osnovo. Ločimo telo od repa, v ponvi segrejemo malo olja in pražimo vse dele rakov, dokler ne porjavijo. Potem rakom dodamo toliko vode, da so pokriti, damo v posodo na četrtine narezano čebulo, nekaj strokov česna, sol, žlico olivnega olja, žafran, malo masla, korenino in list peteršilja. Potrebujemo 6 dl osnove. Ko je osnova kuhana, rakom izluščimo repe in jih shranimo. Ta čas, ko kuhamo ribjo osnovo, očistimo ribe, jih narežemo na večje kose in jih opečemo na vročem olju.
Školjke očistimo. V posodi segrejemo olivno olje in dodamo na trakove narezan pršut in na kocke narezano klobaso. Ko se nekoliko zapečeta, dodamo na tanke polmesece narezano čebulo in drobno sesekljan česen ter med mešanjem pražimo, da čebula nekoliko porjavi. Potem dodamo žafran, na kocke narezan paradižnik, mleto papriko, lovor in vino ter z leseno kuhalnico postrgamo po dnu (deglaziramo). Dolijemo jušno osnovo, premešamo in kuhamo na zmernem ognju okoli 20 minut, da se okusi prepojijo in nastane omaka. Potem damo v omako pečene kose ribe, rakove repe in školjke (če se je katera med namakanjem v hladni vodi odprla, jo zavržemo), pokrijemo posodo in kuhamo jed še 5 do 10 minut. Ko odkrijemo posodo, vmešamo v jed še tekočo sladko smetano in jo potresemo s sesekljanim peteršiljem. Ponudimo s krompirjem, rižem, testeninami ali polento.
Ribja juha cataplana je značilna za portugalsko regijo Algarve. Cataplana je bakrena ali tudi aluminijasta posoda s polkrožnim pokrovom, v kateri se jed pripravi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta