(RECEPT) Jagnjetina s špinačo

Zora Štok Zora Štok
27.03.2022 03:00

Sabzi, kot je originalno ime te jedi, v Afganistanu in nekaterih drugih državah (Iran, Uzbekistan, Tadžikistan, Kazahstan, Azerbajdžan) pripravljajo ob praznovanju spomladanskega enakonočja in ob nekaterih drugih praznikih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

1 kg jagnjetine brez kosti

1 čebula

50 dag špinače

4 stroki česna

sol, poper

1 rdeči feferon

velik šopek listov koriandra

šopek mlade čebule ali drobnjaka

nekaj žlic olivnega olja

Meso narežemo na večje kocke. Čebulo in česen drobno sesekljamo, čiliju odstranimo semenje in ga narežemo na majhne koščke. Če nimamo svežega čilija, uporabimo sušene kosmiče. V široki ponvi segrejemo olje, naj ne bo prevroče. Dodamo čebulo, česen in čili ter med nenehnim mešanjem pražimo okoli osem minut oziroma tako dolgo, da čebula začne rjaveti. Potem zelenjavo potisnemo ob rob ponve ali jo s penovko poberemo iz ponve in shranimo na toplem, na olje pa damo na kocke narezano jagnjetino. Pečemo jo nekaj minut, toliko, da z zunanje strani nekoliko porjavi, potem primešamo praženo čebulo in česen s čilijem, premešamo, solimo, popramo in dolijemo okoli 8 dl vode (toliko, da je meso komaj pokrito). Na zelo zmernem ognju v pokriti posodi kuhamo 60 do 70 minut oziroma dokler jagnjetina ni mehka.

Medtem drobno sesekljamo koriander in drobnjak ali zeleni del mlade čebule. V eni posodi zavremo 2 dl vode, v čim večji ponvi pa segrejemo olivno olje in pet minut pražimo koriander in drobnjak ali mlado čebulo, potem pa to stresemo v pripravljeno vrelo vodo in pokrijemo. V ponev, v kateri smo pražili koriander, damo sesekljano špinačo in jo pražimo nekaj minut, vmes dolijemo nekaj žlic vode. Ko tekočina povre, damo v posodo jagnjetino, ki jo s penovko poberemo iz posode, v kateri se je kuhala, in nekaj tekočine, v kateri se je kuhalo meso. Dodamo še koriander in drobnjak ali mlado čebulo, premešamo in na zmernem ognju v pokriti posodi kuhamo še 10 do 15 minut, da se okusi povežejo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta