(RECEPT) Irska ribja pita

Zora Štok Zora Štok
24.05.2020 04:40
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Potrebujemo:

75 daj filejev bele ribe
1 kg krompirja
2 večja pora
mala žlička poprovih zrn
1 žlička muškatnega oreška
naribana lupina dveh limon
6 vejic peteršilja
2 lista lovorja
3 dl mleka
3 dag masla
2 stroka česna
šopek mlade čebule
2 žlici moke
1 dl smetane
V lonec damo ribje filete in dodamo en por, narezan na večje kose, muškat, poprova zrna, lovor in peteršilj. Dolijemo še mleko in pustimo, da vse skupaj zavre, potem zmanjšamo ogenj in kuhamo še 15 minut oziroma dokler se fileji nekoliko ne zmehčajo (pazimo, da ne razpadejo). Potem ribo vzamemo iz tekočine, to pa precedimo in prihranimo.
Krompir skuhamo in naredimo pire. Maslo segrejemo v ponvi, dodamo sesekljan česen, drugi por, ki ga prej narežemo na tanke kolobarje, in narezano mlado čebulo. Na zmernem ognju vse skupaj kuhamo, dokler se por nekoliko ne zmehča (sedem do deset minut). Polovico zmesi damo na stran in jo prihranimo, v ponev pa dodamo moko in mešamo, dokler ne nastane kremasta zmes. Zmešamo tekočino, v kateri se je kuhala riba, in smetano ter vse skupaj zlijemo v lonec s porom in mlado čebulo, pustimo, da zavre in po eni minuti umaknemo z ognja.
Ribje fileje narežemo na za grižljaj velike kose in jih previdno vmešamo v gosto omako. Por in mlado čebulo, ki smo ju prihranili, vmešamo v pire krompir, dodamo še sol in poper. Pekač namastimo in na dno stresemo gosto omako s kosi ribe, na to damo kremast pire in ga z vilicami poravnamo, lahko pa ga tudi nabrizgamo z dresirno vrečko. Potresemo z mleto rdečo papriko in pečemo 20 minut v pečici, ogreti na 200 stopinj. Krompir naj se po vrhu lepo zapeče, da nastane rjava skorjica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta