(RECEPT) Chingri dopiaza z basmati rižem

28.01.2024 02:00

Jed priljubljena v Bangladešu, podobno pa pripravljajo tudi v Indiji in Iranu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

  • 80 dag očiščenih velikih rakovih repkov
  • 2 srednje veliki čebuli
  • 3 žlice rastlinskega olja
  • 2 srednje velika paradižnika
  • 1/2 žličke mletega čilija
  • 1 in 1/2 žličke kurkume
  • 5 zelenih čilijev
  • malo soli
  • 2 žlici sesekljanega koriandra
  • 20 dag riža basmati

Riž damo na cedilko in ga pod tekočo vodo izpiramo, dokler ni voda povsem bistra. Potem ga damo v posodo in dolijemo toliko vode, da sega okoli dva centimetra nad rižem, pokrijemo in damo na ogenj. Ko voda zavre, temperaturo znižamo na minimum, in ko se čez nekaj minut na vrhu pojavijo mehurčki in vdolbinice, damo čez posodo vlažno krpo in jo pokrijemo s pokrovom. Odstavimo z ognja in pustimo, da riž do konca vpije vso tekočino in se lepo napne.

V visoko posodo damo dober liter vode, in ko zavre, dodamo rakove repke. Kuhamo jih minuto ali dve, samo toliko, da postanejo roza barve, potem jih vzamemo iz vode in shranimo na toplem.

Eno čebulo prepolovimo in narežemo na tanke polmesece, drugo pa narežemo na kose in jo v multipraktiku z malo vode zmeljemo v pasto.

Paradižnika narežemo na majhne kocke, semenje in tekočino odstranimo, zelen čili narežemo na kolobarje. V ponvi segrejemo olje in najprej dodamo na polmesece narezano čebulo. Pražimo jo okoli pet minut, toliko, da uplahne. Potem dodamo čebulno pasto, kurkumo in mlet čili, premešamo in dodamo še sol. Ko je zmes lepo povezana, dodamo narezan paradižnik in zelen čili, temeljito premešamo in na zmernem ognju kuhamo okoli pet minut oziroma da se na vrhu pojavi olje. V tem trenutku temperaturo zvišamo in v posodo stresemo rakove repke, premešamo in kuhamo dve minuti, na koncu vmešamo še sesekljan koriander in po potrebi dodamo še malo soli. Postrežemo s kuhanim rižem.

Chingri dopiaza je priljubljena jed v Bangladešu, podobno pa pripravljajo tudi v Indiji in Iranu. Dopiaza pomeni uporabo čebule v jedi, pripravljajo jo tudi s piščancem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta