(RECEPT) Benachin

Zora Štok
06.02.2021 04:25
Ta jed je znana v Gambiji, podobno pa pripravljajo tudi v drugih zahodne Afrike, znane so pod imenom yollof.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Profimedia
Profimedia

Potrebujemo: 

20 dag dolgozrnatega riža

80 dag govedine brez kosti

3 srednje velike čebule

5 strokov česna

2 paradižnika

2 žlici paradižnikove paste

sol, poper

2 čilija

20 dag mesa buče

15 dag belega zelja

3 korenčki

3 dl jušne osnove

arašidovo olje

Meso narežemo na za grižljaj velike kocke, bučo narežemo na kocke, korenje na kolobarje, zelje na približno 5 milimetrov široke trakove. Čebulo, čili in česen sesekljamo, paradižnik narežemo na kocke. Riž izpiramo pod tekočo vodo, dokler ni voda povsem bistra, potem ga damo v skledo in prelijemo s hladno vodo.

Olje segrejemo v posodi z debelim dnom, ko je vroče, dodamo meso in ga zlato rjavo zapečemo. Solimo in popramo, dodamo sesekljano čebulo, česen in čili ter večkrat premešamo. Ko čebula nekoliko porjavi, meso odstranimo iz posode in ga shranimo na toplem, v posodo pa damo korenje, bučo in zelje. Premešamo, dodamo narezan paradižnik in paradižnikovo pasto, zalijemo z jušno osnovo, premešamo in potem dodamo riž. Posodo nekoliko stresemo, da se riž lepo razporedi, jed potem na močnem ognju v nepokriti posodi kuhamo, dokler tekočina toliko ne povre, da riž ni več pokrit. Takrat posodo pokrijemo in ogenj zmanjšamo na minimum ter pustimo 15 minut, da riž vpije vso tekočino. Po 15 minutah ogenj povsem izključimo in pustimo jed v pokriti posodi še 10 do 15 minut. Postrežemo tako, da riž naložimo na krožnike in po vrhu dodamo pečeno meso.

Namesto govedine lahko uporabimo tudi piščanca ali ovčetino, ponekod jo pripravijo tudi z ribo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta