(RECEPT) Arabska jed košari

Zora Štok Zora Štok
30.10.2021 04:25
Košari ali kušari je jed, ki izvira iz Egipta, a je tudi tam po nekaterih regijah pripravljajo z različnimi sestavinami (v Aleksandriji na primer rižu dodajo mešanico kari, da dobi rumeno barvo). Košari se je razširil tudi v druge arabske države, ponekod osnovnim sestavinam dodajo še na žaru pečeno zelenjavo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

20 dag polžkov ali drugih kratkih testenin

1 pločevinka kuhane čičerike

1 pločevinka kuhane leče (rjave ali zelene)

10 dag riža

1 večja čebula

3 dl goste paradižnikove mezge

2 lista lovorja

1 paličica cimeta

olje za cvrenje čebule

mešanice popra, mletega čilija, mlete rdeče sladke paprike, kumine, koriandra in muškatnega oreška (​vsake začimbe eno žličko)

Testenine skuhamo in jih shranimo na toplem. Čičeriko in lečo dobro odcedimo. Riž skuhamo, tik preden je kuhan, dodamo polovico mešanice začimb, previdno premešamo, umaknemo z ognja in pustimo, da riž vpije vso vodo in se navzame okusa začimb.

V ponvi segrejemo malo olja in dodamo paradižnikovo mezgo, lovor, paličico cimeta in preostalo polovico mešanice začimb. Na zmernem ognju med občasnim mešanjem kuhamo omako deset minut, biti mora zelo gosta.

Čebulo narežemo na tanke kolobarje, jo nekaj minut namakamo v vodi, dobro obrišemo in v olju hrustljavo ocvremo. Lečo in čičeriko vsako posebej segrejemo v ponvi.

V lončeno posodo damo najprej kuhane testenine, dodamo riž, na riž naložimo lečo in na lečo čičeriko. Po vrhu prelijemo paradižnikovo omako in na koncu na jed naložimo ocvrto čebulo.

Po želji lahko jed prelijemo s sokom stisnjenega česna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta