Privoščite si Martinovo pojedino: kaj bi tokrat naredili drugače?

Zora Štok Zora Štok
08.11.2019 04:59

Vedno vse enako na krožniku - pečena gos, mlinci in rdeče zelje -, a vedno je lahko tudi drugače. Malo domišljije v kulinariki nikoli ne škodi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pečena goska, nepresežena tradicija
Profimedia

Martinovo je pred vrati, goska nared. Ali pa raca, kakor kje. Pa mlinci in rdeče zelje. A če se pomaknemo v slovensko Istro, bomo večkrat kot gosko ali raco in mlince na mizo dobili fuže s kokošjim ali petelinjim žgvacetom (drugod bi temu rekli golaž ali morda paprikaš, tema dvema je žgvacet še najbolj podoben).
Z jedmi za martinovanje je verjetno podobno kot z nekaterimi drugimi tradicionalnimi prazniki. Nekaj tednov ali dni prej razmišljamo, kaj bi tokrat naredili drugače. Da (ne) bo vedno vse enako na krožniku - pečena gos, mlinci in rdeče zelje. In potem se odločamo in iščemo ideje in recepte, na koncu pa v nakupovalni košari konča goska, včasih morda raca. A tudi če je katera druga perutnina, ne bo nič narobe. Tako kot ni nič narobe, če za martinovanje postrežemo običajne koline. Kakor nam drago.

Goska v pečici

Če se še tako trudimo spremeniti kak običaj, pa nam za martinovo običajno še vedno najbolj tekne goska. Vsak, ki jo pripravlja, ima svoj način, da je koža lepo zapečena, meso pa sočno in ne premastno. Mastni goski se najbolje izognemo tako, da gos položimo na rešetko v pečici, pod rešetko pa namestimo globok pekač. Vanj nalijemo malo vode, toliko, da je dno pokrito (lahko dodamo žlico ali dve vina), dodamo še sušeno in sveže sadje. Suhe marelice in brusnice bodo omako, ki bo nastala med pečenjem, naredile prijetno sladkasto, kiselkasto jabolko ali na krhlje narezana kutina pa bosta odlična spremljava vsemu drugemu na krožniku. Tudi čvrsta hruška se bo lepo zmehčala in navzela okusa v pekaču pod gosko.

Raca v pomarančni omaki je imenitna pojedina na martinovo.
Profimedia

Rdeče naj le bo

Lahko pa gos pečemo tudi na drug način. Damo jo kar v mrzlo pečico in jo vključimo na 200 stopinj. Meso se bo začelo peči že med segrevanjem pečice, po dveh ali treh urah, ko vidimo, da gre peka h koncu, pa temperaturo zvišamo na 220 ali celo 230 stopinj. Koža se bo tako lepo zapekla in bo hrustljava. Čas pečenja goske je težko natančno določiti, a po 60 minutah pečenja na 180 do 220 stopinj gos pečemo še okoli 20 minut za vsakih 50 dekagramov teže. Na koncu vedno opravimo preizkus z leseno koničasto paličico.

Sveti Martin ne bo nič jezen, če se na njegov dan pogostimo s kolinami.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta