Preden sprejmemo novoletne zaobljube, se vprašajmo: smo pripravljeni na spremembe?

Manuela Pendl Manuela Pendl
26.12.2021 04:40

Le kdo si želi biti vsak dan nejevoljen, utrujen, nergav, zadihan že po prvih minutah miganja (takšnega ali drugačnega), ko se ne morete več skloniti, da sebi ali otroku zavežete vezalke na čevljih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Potrudimo se, da leto 2022 ne bo zdrvelo mimo nas. Foto: Reuters

Reuters

Še teden dni in zadali si bomo novoletne zaobljube. Ampak ste se kdaj vprašali, kako vam potem čez kak mesec, dva ali tri uspeva njihovo uresničevanje? Ali ste do takrat katero od zaobljub izpolnili oziroma jo uresničevali? Morda ste za katero ugotovili, da vam ni šla najbolje od rok, ste obupali in odnehali ali pa sploh niste začeli? Niste imeli časa, morda denarja, prijatelja ali prijateljice? Hm, vse to so samo izgovori. Lahko so dobri ali slabi, ampak še vedno so izgovori.

Kaj, ko bi kar danes imeli kratek sestanek s samim seboj? Spomnite se vseh tistih zaobljub in obljub, ki ste si jih že tolikokrat izrekli ob začetku leta ali pa si jih imate namen izreči ob vstopu v prihajajoče leto. Določite si cilje, prioritete, do kdaj želite doseči rezultate, kaj ste pripravljeni za njihovo doseganje narediti. Težko? Kakor za koga. Če razmišljate, da je težko, tako tudi bo.

Zakon privlačnosti

Vedno več se govori o zakonu privlačnosti. Res je - ni stvari, ni področja, kjer ne bi deloval. To, na kar ste osredotočeni, to, o čemer razmišljate, misli, katerim zavestno in podzavestno namenjate največ svojega časa in energije, bo kmalu postalo vaša resničnost. Ob bolezni mnogi razmišljajo, kako ne želijo več biti bolni - namesto da bi razmišljali, da so na dobri poti do popolnega zdravja in počutja.

Če preveč razmišljamo o bolezni, dobimo še več bolezni; če razmišljamo, da nimamo denarja, dobimo še več situacij, ki od nas terjajo trošenje denarja, da bomo res še dalje brez njega oziroma denar sploh ne priteka k nam, ker s svojimi mislimi blokiramo dotok; če razmišljamo, kako smo debeli, ne moremo doseči vitkosti, ki si jo tako zelo želimo, oziroma če razmišljamo, kako težko je shujšati, bo hujšanje res težko. Če si nenehno govorite, da morate shujšati, boste vsak dan v situaciji, da boste res morali hujšati ...

Zakon privlačnosti deluje na vseh področjih - ne le v poslu in pri denarju, pač pa tudi odnosih, družini, pri zdravju ... Zatorej razmislite, kakšne so vaše misli, in jih začnite bolj kontrolirati. Kozarec lahko vidite na pol prazen ali na pol poln. In kako ga vidite vi? Kako vidite sebe, svoje življenje, svoje zdravje?

Veliko pišem o tem, da je zdravje naše največje bogastvo, a ga sploh ne cenimo oziroma se tega začnemo zavedati šele, ko smo bolni. In po ozdravitvi se mnogi spet vrnejo na stara pota in začarani krog se začne. Tudi o tem pišem, kako zelo pomemben obrok za naše zdravje in borbo proti odvečnim kilogramom, sladkorni bolezni tipa 2 in mnogim drugim je zajtrk, ki je obrok v roku ene ure od trenutka, ko smo vstali. In da izpuščanje obrokov pomeni nalaganje maščobe na telesu. Malo po malo, centimeter za centimetrom, gram za gramom, iz ene konfekcijske številke v drugo … Mine deset let in, ups, tehtnica pokaže 10, 20 ali celo 30 kilogramov preveč. Panika! Pa ravno pred poletjem! Estetski problem? V resnici je večji problem to, kaj se dogaja oziroma kaj se bo dogajalo z našim zdravjem.

Trdna odločitev

Upam, da vam je prebiranje "mojih vrstic" zanimivo in koristno. Da ste se morda na osnovi prebranega celo odločili za prvi korak in začeli spreminjati svoje navade. Korak za korakom ... Verjemite mi, daleč lahko pridete. Na začetku sta pomembna le trdna odločitev in močan zakaj. Potem pa vztrajnost in doslednost. Se splača? Ja, zmeraj!

Kako boste vedeli? Nagrajeni boste z dobrim počutjem, odlično energijo, zdravo telesno težo, trdnim zdravjem. Samo tako bodo resnično imeli kaj od vas tudi vaša družina, partner/ka, otroci, sodelavci, prijatelji … Le kdo si vas želi vsak dan nejevoljne, utrujene, nergave, zadihane že po prvih minutah miganja (takšnega ali drugačnega), ko se ne morete več skloniti, da sebi ali otroku zavežete vezalke na čevljih.

Čas je za spremembe na bolje. In zdaj, ko smo tik pred začetkom novega leta, je najboljši čas za to. Ampak ne pozabite: naj bodo te spremembe trajne in naj vas ne odpelje na stara pota že čez kak teden, mesec ali nekaj mesecev. Srečno!

Za čvrste mišice

Zdaj pa gremo še k trem odličnim vajam, s katerimi boste poskrbeli za lepa ramena in čvrste mišice trupa.

Vaje lahko izvajate v predstavljenem vrstnem redu ali jih poljubno dodajate v svoj vadbeni program. Vsako ponovitev izvajajte s pravilno tehniko. Nobena vaja vam ne sme povzročati nelagodja ali bolečin; če se to zgodi, se o pravilnem izvajanju vaje posvetujte z osebnim trenerjem ali inštruktorjem fitnesa, ki bo preveril tehniko izvedbe in vam predlagal kako drugo različico. Z nobeno vajo ne pretiravajte in se ne silite z izvajanjem, če ob tem čutite bolečine v sklepih.

Preden začnete vaditi in povečate telesni napor, se vedno dobro ogrejte. Najbolje je začeti z lahkotno hojo, ki jo sčasoma - če vam to dopuščata zdravstveno stanje in telesna pripravljenost - stopnjujte do teka, pri čemer kolena dvigujte vedno više. Dodajte tudi gibanje rok, kot so kroženje z rameni, dvigi in spusti ramen.

Ob koncu vadbe vedno namenite nekaj minut sproščanju mišic in celega telesa. Ker je za dobro telesno pripravljenost pomembna tudi gibljivost, je dobro, da za konec izvedete tudi nekaj vaj raztezanja, v položajih brez zibanja, tako da čutite v raztezani mišici le blago napetost in ne bolečine.

Vaja 1: potisk rok nad glavo

Vajo lahko izvajate z utežmi, ki jih držite v rokah, ali brez njih (oziroma dodatnega bremena). Postavite se v udoben razkorak. Roke odročite in iztegnite tako, da bodo vzporedno s tlemi.

S kratkim polkrožnim gibom potisnite uteži navzgor, dokler ne dosežete položaja, v katerem so roke skoraj navpično nad rameni. Izvedite 2 ali 3 serije z 10 do 15 ponovitvami.

Potisk rok nad glavo

Igor Napast

Pozor: Ves čas gibanja držite hrbet zravnano. Za boljši nadzor izvajajte vajo pred ogledalom.

Vaja 2: stranska opora

Lezite bočno na tla. Levo podlahet položite na tla. Prsti naj bodo usmerjeni naravnost, komolec pa v navpični liniji z ramo. Desno roko sproščeno položite na bok. Da bi s spodnjim delom nog stabilizirali položaj, pokrčite noge v kolenih.

Oprite se na podlahet in spodnji del noge, ki se dotika tal, ter dvignite boke tako visoko, da bo telo poravnano v lepo linijo. Napnite trebušne mišice in stisnite zadnjico. Zadržite za trenutek in se spustite v začetni položaj, vendar bokov ne položite več na tla - samo dotaknite se tal in se spet dvignite. Izvedite 2 ali 3 serije z 10 do 15 ponovitvami.

Stranska opora

Igor Napast

Pozor: Zmeraj se vračajte v začetni položaj počasi in z napetimi mišicami. V bokih se ne premikajte niti naprej niti nazaj.

Za bolj izkušene: Če se želite še bolj naprezati, vajo izvajajte z iztegnjenimi nogami in se namesto na kolena oprite na stopala. Ali pa zraven nekoliko dvignite še zgornjo nogo in zgornjo roko. Slednje je primerno le za res dobro trenirane.

Vaja 3: razteg za ramena

Dvignite eno roko do višine ramen in jo pokrčite v komolcu približno do pravega kota 90 stopinj. Nato potegnite roko pred telo. Pri tem si z drugo roko pomagajte in nežno potisnite komolec tako, da s tem potegnete roko še malo bliže k telesu. Za povečanje intenzivnosti raztega aktivno potisnite ramena navzdol.

Razteg za ramena

Igor Napast

Zatem razteg izvedite še na drugi strani. Razteg na vsaki strani zadržite približno 10 do 15 sekund in ga še 1- ali 2-krat ponovite.

Opozorilo: Če imate kakršnekoli zdravstvene težave oziroma poškodbe na skeletnem ali mišičnem sistemu, se pred izvajanjem opisanih vaj posvetujte z osebnim zdravnikom ali specialistom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta