Pravi šport za vašega otroka je ...

NR
16.12.2018 02:43

Pri izbiri morate upoštevati tudi spretnost, radovednost, sramežljivost, družabnost, zrelost in seveda njihova nasprotja. Pri malčkih je cilj predvsem zabava.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eni imajo raje kolektivne športe, drugi individualne.
Sašo Bizjak

Preden vpišete otroka h kakšni športni aktivnosti, bi morali premisliti, kateri šport bi mu najbolj ustrezal oziroma kaj bo največ prispevalo k razvoju njegove osebnosti. Upoštevati je treba vse osebnostne lastnosti otroka: usvoji nove spretnosti hitro ali počasi, je bolj ali manj radoveden, je sramežljiv ali odprt, se počuti bolje, ko je v družbi drugih otrok, ali se raje igra sam. Hkrati bi morali biti pozorni na to, kako zrel je otrok in ali je sploh pripravljen na to, da bi začel sodelovati pri organiziranih športnih aktivnostih. Če ga to ne zanima, je lahko učinek popolnoma nasproten, saj lahko razvije dolgoročni odpor do športa.

Kdaj je pravi čas?

Ko razmišljate o tem, da bi otroka vpisali h kakšnemu športu, najprej preverite, ali je sploh čustveno in fizično pripravljen za sodelovanje pri takih aktivnostih. Če ga boste prezgodaj vpisali v kak športni vrtec, se lahko zgodi, da bo to zelo frustrirajoče zanj in tudi za vas. Čeprav obstajajo številni športni programi za vrtčevske otroke, veliko malčkov pred šestim ali sedmim letom starosti ni dovolj zrelih, da bi razumeli navodila trenerja, pozorno izvajali, kar ta od njih zahteva, in spoštovali pravila igre. Od nekoliko starejših otrok je že mogoče pričakovati, da bodo hkrati tekli in metali žogo oziroma da imajo odlično sposobnost koordiniranja gibov, kar pomeni, da so pripravljeni tudi za ukvarjanje s športi, kot so nogomet, košarka, tenis in podobno. Pri športu je pomembno tudi to, da so otroci potrpežljivi in sposobni počakati, da pridejo na vrsto. In to običajno zmorejo šele tik pred vstopom v šolo.

​Šport naj bo za otroke najprej zabava.
Boštjan Rous/Boko

Individualni ali ekipni šport?

Ko otrok pokaže interes za šport, mu le omogočite, da se ukvarja z njim. Če se odločite svojega štiri do pet let starega otroka vpisati k neki športni aktivnosti, pred tem preverite, na kateri način v določenih klubih delajo z otroki oziroma vpišite otroka tja, kjer se bo lahko s športom ukvarjal na zabaven način in se naučil osnovnih športnih veščin. Čeprav vas skrbi, da se utegne med športno aktivnostjo poškodovati, zlasti ko gre za skupinske športe, kot je denimo nogomet, bi mu morali dovoliti, da se ukvarja z njimi. Skupine v glavnem sestavljajo otroci enake starosti, z njimi pa se ukvarjajo izkušeni trenerji, zato ste lahko popolnoma brez skrbi. Ko izbirate šport za svojega otroka, upoštevajte tudi njegov temperament.

Kaj vse lahko vpliva na dobro organizacijo?

Preden otroka vpišete k športu, premislite tudi o tem, koliko časa bo to vzelo vam in vašemu otroku oziroma kako bo vplivalo na vaše in otrokove druge obveznosti. Bo imel dovolj časa za domačo nalogo in druge aktivnosti, na primer učenje tujega jezika, sprehod v parku in druženje s prijatelji? Za otroke je zelo pomembno, da imajo dovolj časa za počitek in igro, pomembno je, da niso pri vsem, kar počnejo, nenehno časovno omejeni. Seveda pomislite tudi na to, kako boste otrokovo športno aktivnost vključili v urnik. Kdo ga bo vozil na športno aktivnost in kdo bo šel po njega? Se bo treba angažirati tudi ob vikendih? Zadeve se dodatno zapletejo, če imate več otrok in je treba vsakega posebej voziti na različne aktivnosti. Pomembna je dobra organizacija, zato se najprej pozanimajte o najbližjem športnem klubu, saj bo lahko otrok tedaj na trening šel sam. Izvedite še, kakšen je razpored treningov in morebitnih tekmovanj.

Kako ravnati, če otrok več noče?

Ne glede na to, kako zelo je otrok na začetku zainteresiran za neki šport, se morda sčasoma ne bo več hotel ukvarjati z njim. Če vas bo prosil, da ga izpišete, poskušajte najprej izvedeti, kaj se skriva za to njegovo odločitvijo. Včasih so razlogi popolnoma nepomembni, na primer, da se ne počuti dobro v oblačilih, ki jih mora nositi, lahko pa gre za kaj resnejšega, denimo, da se ne ujame s trenerjem ali soigralci. Razlog je lahko tudi ta, da mu izbrana športna aktivnost ne ustreza. Nekateri otroci namreč sploh nimajo želje, da bi se ukvarjali s katerimkoli športom.
Ko boste poznali razlog, zakaj se otrok noče več ukvarjati z nekim športom, vam bo tudi jasno, ali se stvari lahko sčasoma spremenijo. Če je razlog zanemarljiv, naj otrok preskoči enega ali dva treninga ali pa poskusite spremeniti tisto, kar ga moti. Toda če je razlog resnejši, se najprej pogovorite z otrokom in nato še s trenerjem, da boste ugotovili, kaj se v resnici dogaja in ali lahko vi oziroma trener karkoli storite, da bi otrok brez odpora treniral naprej. Hkrati morate izvedeti, ali obstaja možnost, da vaš otrok spremeni svoje mnenje do tega športa. Otroku pojasnite, da šport kot veliko drugih stvari v življenju ni le zabava, marveč od človeka zahteva tudi določeno predanost, odrekanje in pripravljenost, da vanj vložimo veliko truda in časa. Pogovorite se z otrokom tudi o tem, ali bi se raje ukvarjal s katero drugo športno aktivnostjo, saj gre morda samo za to, da mu sedanja aktivnost pač ne ustreza.
To so nekakšna osnovna navodila, ki jih je dobro upoštevati. Otroci se razvijajo različno hitro, kar pomeni, da so nekateri že pri štirih letih sposobni sodelovati pri organiziranih športnih aktivnostih, medtem ko drugi interes zanje pokažejo šele tedaj, ko začnejo hoditi v šolo. V vsakem primeru se morate potruditi, da otroku šport predstavite kot zabavo, da bo v njem užival in razvil ljubezen do športnih aktivnosti, ki so tako nujne za njegov razvoj. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta