Polžja slina: Ali rešitev za naše gube leze po sosednjem travniku?

Denis Živčec Denis Živčec
24.03.2019 06:48

Kako se je Slovenija znašla v epicentru svetovnega iskanja svetega grala mladosti, ko se je izkazalo, da rešitev za naše gube morda leze po sosednjem travniku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

In zdaj kar naenkrat vsi govorijo o polžji slini. Trenutno je najbolj priljubljena, če ne že kar razvpita tema med ljubitelji kozmetičnih izdelkov, ki že leta iščejo sveti gral večne mladosti. Verjetnost, da bi našli čudežno sestavino, ki bi popolnoma zavrla staranje naše kože, je zelo majhna, odkrije pa znanost tu in tam kakšno snov, ki uspešno briše sledi čopiča časa ali pa njegove poteze celo upočasnjuje. Kar dolgo smo potrebovali, da smo sestavino, ki na kožo zelo blagodejno vpliva, odkrili na sosednjem travniku. To morda lahko pripišemo predsodkom in neprijetnemu občutku, ki se nas poloti ob misli, da bi bilo na našem obrazu kar koli povezano s simpatičnimi slinavci. No, za zares revolucionarno odkritje ne gre, bolj za sodobno obuditev starih znanj. K nenadni novi fascinaciji nad polžjo slino pa je pomembno prispevala tudi televizija. Zakaj pravzaprav sploh gre?

Ni, česar ni

Polžja slina je bila sprva poznana kot zdravilo za akne, danes pa se uporablja tudi za pomlajevanje obraza in celo za zdravljenje brazgotin in opeklin. Kožo hkrati pomirja, obnavlja in odpravlja pigmentne madeže. Ima naravno moč zdravljenja in regeneracije. Znanstveniki trdijo, da so polži polni kolagena, antibiotikov, glikolne kisline, elastina in drugih snovi, ki obnavljajo in zdravijo kožo. Njihova slina je bogata tudi s hialuronsko kislino in antioksidanti. Ravno kolagen je tista beljakovina vezivnega tkiva, ki skupaj z mehkim keratinom vpliva na čvrstost in elastičnost kože. Zmanjševanje zalog kolagena namreč vodi do vidnih gub.

Profimedia
Profimedia

Polž hišico popravi v dveh urah

"V svetu je znanih veliko načinov pobiranja sline, tudi s stroji, vendar mi prisegamo na ročno delo, saj to zagotavlja maksimalno kakovost. Polže gojimo v najboljših pogojih in varovanem okolju, zato je slina naših polžev izjemne kvalitete. Po končanem postopku pobiranja sline v laboratoriju natančno preverimo količino in vsebnost učinkovin," pravijo Frasovi, ki gojijo več kot 400.000 polžev. Uspešnica Noela je zrasla iz družinskega podjetja, ki je pred nekaj leti začelo vzrejati polže za kulinarične namene.

Profimedia

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta