Poletje je idealen čas za dobre knjige

Urška Kereži
04.08.2019 03:15

Poleti se menda največ berejo ljubezenske zgodbe in kriminalke. Še najbolj pa kar oboje skupaj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Ljudje imamo v življenjih, ki niso naša, pač radi brezglavo divjanje hormonov ljubezni, solze žalosti ali sreče, adrenalin, napetost ter strah. Z branjem pa si popestrimo tudi ležanje na plaži in si s predstavljanjem, kaj bosta na koncu naredila ljubimca oziroma kdo je žrtev in kdo mori, krajšamo pasje vroče noči. Ne nazadnje pa je v vsaki ljubezni prej ali slej kdo žrtev, kot tudi v vsaki kriminalki vzklije ljubezen. Ne verjamete? Preverite.

Kje je predsednik?

Kje je predsednik?

James Patterson, Bill Clinton
Takšen triler lahko napiše le predsednik: Združenim državam Amerike grozi teroristični napad neslutenih razsežnosti. Washingtonu zavladata negotovost in strah. Šepeta se o kibernetskem napadu in izdajalcu v predsednikovem kabinetu, med osumljenimi pa je celo predsednik Duncan, karizmatični vojni junak. Čaka ga bitka s časom, zato mu ne preostane drugega, kot da se reševanja krize loti na lastno pest, s peščico ljudi, ki jim lahko zaupa.
Napeto branje od prve do zadnje strani je delo enega najbolj priljubljenih piscev kriminalk in enega najbolj priljubljenih ameriških predsednikov, Jamesa Pattersona in Billa Clintona. (Založba Mladinska knjiga))

Prva žrtev

Prva žrtev

Niels Oxen
Danski vojni heroj in nekdanji vojak ostrostrelec, veteran s hudo posttravmatsko stresno motnjo Niels Oxen, se pozabljen potika po köbenhavnskih ulicah. Po mestu zbira povratne steklenice in brska za ostanki hrane po smetnjakih. Nekega dne pa naleti na časopisni članek o nekdanjem veteranu, ki se je umaknil v samoto danskih gozdov, zapusti Köbenhavn in se skupaj s psom napoti na sever, v zavetje gozda Rold Skov, da bi končno ubežal vojnim prikaznim in našel mir. Toda v mogočnem danskem gozdu najde vse prej kot mir.
Prva žrtev je prvi roman uspešne danske serije Jensa Henrika Jensna o vojnem veteranu Nielsu Oxnu, Jens Henrik Jensen pa je nekdanji danski novinar, ki se od leta 2015 ukvarja izključno s pisanjem knjig. Serija treh romanov o vojnem veteranu Oxnu je na Danskem izšla med letoma 2012 in 2016 ter se povzpela na najvišja mesta na seznamih najbolje prodajanih knjig, po njej pa bodo posneli tudi film. (Založba Učila)

Temna stran

Temna stran

Cody McFadyen
Brutalna zgodba, ki presega običajne kriminalke o serijskih morilcih, ni branje za vsakogar. Ko najdejo mlado kongresnikovo hčer zabodeno med javnim poletom, najprej pokličejo agentko iz losangeleškega oddelka FBI Smoky Barrett. Morilec je pustil namig - srebrn križec z vgravirano številko 143. Nadarjena, pravičniška in neusmiljena Smoky dobro pozna bolečino ob izgubi otroka, zato se z izkušeno ekipo takoj poda na lov za morilcem, a se pojavi še več njegovih žrtev, in to na različnih koncih ZDA.
Morilec se dokoplje do njihovih najsramotnejših, najbolj varovanih skrivnosti, ki jih uporabi, da jih uniči. V njegovih očeh ni nihče brez greha, vsak ima kakšno skrivnost, ki jo bo odnesel s seboj v grob. Zato se bo morala Smoky soočiti z resnico, ki jo je skrivala celo pred sodelavci. (Založba Učila)

Smrtonosna belina

Robert Galbraith
Ko se mladi Billy obrne na Cormorana Strika, da bi mu pomagal razvozlati zločin, ki ga je videl v otroštvu, se detektiv vznemiri. Čeprav ima Billy duševne težave in se spomni le malo podrobnosti, verjame njegovi pripovedi. Toda še preden mu zastavi dodatna vprašanja, fant zbeži. Strike in Robin, ki je od pomočnice napredovala v družabnico, se odpravita raziskovat. Pot ju vodi po londonskih stranskih ulicah, v parlament in na podeželsko posestvo. Strikovo življenje je vse prej kot preprosto - kot detektiv se je proslavil do te mere, da lahko deluje le še iz ozadja, zato ima v Robin dragoceno sodelavko, vendar je njun osebni odnos zapleten kot še nikoli prej. (Založba Mladinska knjiga)

Živi pesek

Živi pesek

Malin Persson Giolito
Živi pesek je brutalno iskrena izpoved o najstnikih, ki vas bo pretresla: gimnazijo v najprestižnejši stockholmski četrti pretrese množično streljanje. Devet mesecev zatem se začne sodni proces proti 18-letni Maji, obtoženi pokola, v katerem sta umrla tudi njen fant Sebastian in najboljša prijateljica Amanda. A kaj se je zgodilo v resnici? Je Maja hladnokrvna morilka ali se je po naključju znašla v središču tragedije? Prepustite se eni najboljših psiholoških kriminalk tega leta. (Založba Mladinska knjiga)

Dekle, ki si ga zapustil

Dekle, ki si ga zapustil

Jojo Moyes
Nova presunljiva zgodba avtorice svetovnih uspešnic, priljubljene pisateljice ljubezenskih romanov Jojo Moyes, v romanu Dekle, ki si ga zapustil pripoveduje vznemirljivo zgodbo o ljubezni v preizkušnjah vojne in izginulih umetninah med vojno. Nemškega komandanta v okupiranem Parizu leta 1916 nadvse očara portret Sophie Lefevre, ki vodi majhen hotel. Naslikal ga je njen mož, ki se bori na fronti. Ko Sophie izve, da so ga zaprli v zloglasno taborišče, pa sprejme drzno odločitev. Leta 2006 v Londonu mlada vdova Liv spozna Paula in po dolgem času spet nekoga vzljubi. A ko Paul v njenem domu naleti na sliko, ki jo že dolgo išče in je bila nekoč Sophiejina last, z Liv nenadoma stojita na nasprotnih bregovih. (Mladinska knjiga)

Sodišče

Sodišče

Igor Karlovšek
Tik po osamosvojitvi je zakoten slovenski kraj Jurklošter prizorišče surovega strelskega obračuna. Osrednji krivec zanj postane računalničar Peter Prah, ki je sicer tisto noč preživel z mladoletno natakarico Ano. Kljub trdnemu alibiju ga, nedolžnega, obtožijo napeljevanja k streljanju, za slednje pa obtožijo zapitega komunalnega delavca Draga Hrovata. Prah najame odvetnika Domna Dimca, dobrega prijatelja Mateja Žigarta, tožilca, ki zastopa obtožbo v kazenskem postopku. Proces traja 20 let in Prah je kljub odvetnikovim naporom obsojen. Družina ga zapusti, življenje se mu spremeni.
Novi roman Igorja Karlovška je večplasten; govori o slovenski tranzicijski in posttranzicijski stvarnosti, predvsem o tistih njenih segmentih, ki dnevno zapolnjujejo naše medije, o delovanju sodstva, denacionalizacijskih vprašanjih, sistemski korupciji in bančnih luknjah. (Založba Miš)

Farma

Farma

Joanne Ramos
Če želiš uspeti, moraš le igrati po pravilih. A kaj, ko ta niso za vse enaka. Farma je priložnost. Farma je odskočna deska v boljši svet in ljudem zagotavlja novo življenje: ultrabogatašem otroka, revnim nadomestnim materam pa visoko plačilo. Za Jane, mlado filipinsko mamico brez moža in brez službe, je Farma tako rešitev. Za Reagan, izgubljeno ameriško smrkljo brez smisla in cilja v življenju, pa beg pred resničnostjo. Toda v Farmi vladajo enaka pravila kot v resničnem svetu, med ljudmi iz različnih okolij zeva enak prepad. In ta prepad je nepremostljiv. (Založba Mladinska knjiga)

Uspavanka

Uspavanka

Leïla Slimani
Rada bi bila popoln par. Želita si kariere in družine, življenja brez odrekanja. Rešitev najdeta v idealni varuški in njune sanje so naenkrat dosegljive. Vedno bolj in vedno več ji zaupata, otroka postajata nanjo vse bolj navezana, družina od nje vse bolj odvisna in ne zavedajo se njene ranljivosti, brezen pod gladino, samote, ki grozi, da jo bo požrla. Dokler njihovega doma ne pretrese tragedija. Strašna, in obenem neizbežna. (Založba Mladinka knjiga)

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta