Podarjanje parfumov je tvegana igra

Denis Živčec Denis Živčec
23.12.2018 03:46

Prav mogoče je, da ste se za praznike odločili bližnje obdariti z dišavami. Prav mogoče pa je tudi, da ste z izbiro vonjev povsem zgrešili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Nikoli v letu se ne proda tolik parfumov kot okoli praznikov, zlasti božiča. Prav mogoče je, da se boste tudi vi odločili bližnje razveseliti in zaznamovati z dišavami po svojem izboru, a tukaj velja nekaj previdnosti. Kljub najboljšemu namenu si ne želite, da bi obdarovana oseba zgolj iz vljudnosti do vas dehtela po straniščnem osvežilcu. Nosovi so različni, in če nekaj diši nam, ni nujno, da tudi drugemu. Pa naj bo parfum še tako drag in prestižne znamke.
Premišljeno moramo kupovati tudi dišave zase. Coco Chanel je nekoč dejala, da je treba parfum nanesti tja, kamor bi radi dobili poljub. To dopušča kar nekaj vznemirljivih možnosti. Povezava med dišavami in seksom je večna, ne glede na to, ali radi dišite po pokošenem travniku, mediteranskem cvetju, orientalskih začimbah ali sadni solati. Dišavimo se, da bi bili všečni, bolj samozavestni in zapeljivi. Bolj seksi. In ker nam je všeč, da pustimo vtis, potem ko zapustimo prostor.

V parfumu se skriva pohota

Želja po dišavljenju telesa ni pogruntavščina današnjega časa. Ne le stari Grki in Rimljani, dišave so v posvetne namene uporabljali že Mezopotamci in Egipčani pred štiri tisoč leti. Tisti, ki preučujejo neuničljivo človeško navdušenje nad dišavami, pravijo, da nas nekatere spominjajo tudi na določeno obdobje našega življenja. Marketing parfumske industrije pa parfume običajno neposredno povezuje z mladostjo, privlačnostjo in spolno uspešnostjo. Vonj je namreč pomemben dejavnik pri odločanju o privlačnosti. Živali uporabljajo vonj zelo odkrito. Samice in samci oddajajo vonjave, ki signalizirajo spolno pripravljenost. Ljudje poskušamo te naravne vonje zamaskirati z vonji cvetlic, hrane ali sintetičnimi vonjavami. S tam pa lahko dosežemo nasprotni učinek.

Canstock

Kako izbrati pravega?

Najbolje, da v parfumeriji prosimo za vzorec in tako z večkratno uporabo ugotovimo, ali nam ustreza. Nikoli pa parfuma ne kupimo samo zato, ker nam je všeč na nekom drugem. Različni tipi kože, osebne higiene in mila namreč močno vplivajo na končni rezultat, odločajo tudi uporaba različnih losjonov, hrana in celo pralni praški.

Reuters

Ne zamerite, če navdušenje ne bo iskreno

Ljubiteljem narave bodo všeč lesni vonji parfumov. Spontani ljudje imajo radi sveže in športne vonje, pačuli posnema vonj gozda po nevihti. Mladostnim značajem se prilega vonj pokošene trave, igrivi ljudje uživajo v sadnih parfumih - češnjah, melonah, citrusih -, ki so včasih tudi malce začinjeni. V cvetličnih kombinacijah, pojmu svežine in elegance, pogosto najdemo vrtnice, jasmin ali pomarančne cvetove, medtem ko močnim značajem dišijo težke orientalske dišave, ki pritegnejo pozornost in pustijo močan vtis. V njih sta pogosto ambra in mošus pa tudi kakšna sintetika. V parfumerijo se odpravite neodišavljeni pa preveč dišav hkrati ne preizkušajte. Priporočljivo je, da izberete le tri, ki jih nanesete na roko, saj se na koži razdišijo drugače kot na testnih lističih. Prav zato se velikokrat zgodi, da vonj, ki vam je ugajal pri prijateljici, na vas še zdaleč ni enak. Dišav tudi ne drgnite med zapestjema. S tem namreč ne razporedimo vonja, temveč ga zadušimo. Prav tako je pomembno, da veste, kdaj boste dišavo uporabljali. Močne, orientalske dišave zagotovo niso namenjene športnim aktivnostim, a tudi sicer z njimi ne pretiravajte. Najbolje je parfum nanašati v oblaku. Dišavo razpršite v krogu, nižje od nosu, in stopite skoznjo. Ne uporabljajte je prepoteni ali pred dolgo vožnjo z avtomobilom, ko pretirano dišavljenje zagotovo ne bo prineslo nič dobrega. Za zvečer, predvsem ko gre za dolgo noč, izberite parfum, ki postopoma, a daljši čas oddaja prijetne vonjave. Lahko ga popršite celo na krtačo za lase, s katero se boste počesali, in ko se boste premaknili, vas bo zajel vonj vašega najljubšega parfuma. Na kožo nikoli ne nanesemo preveč plasti dišav, saj se losjon za telo, parfum in vaš šampon ali gel za prhanje pomešajo. Če želite, da bo izstopal le parfum, naj bo vse drugo nežnejšega vonja. Pri obdarovanju pa ne zamerite, če bo obdarovanec vaš dar nase razpršil le enkrat in ga nato pospravil v omaro. Tudi namen nekaj šteje.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta