Placebo se je pri mnogih izkazal za uspešno možnost zdravljenja

NR
26.07.2020 04:25

Glede na edinstveno študijo, ki so jo opravili na univerzi v Manchestru, je lajšanje bolečin pri pacientih s kroničnimi bolečinami mogoče primerjati z izsledki odzivov pri zdravih prostovoljcih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

V raziskavi so najprej pacientom z visoko stopnjo depresije in tesnobe lajšali bolečino v okviru eksperimenta s placebom, in sicer z inertno kremo, o kateri so bolniki mislili, da jim lahko pomaga. Po besedah raziskovalcev bi to lahko spodbudilo klinične zdravnike k razmišljanju o uporabi drugih strategij namesto zdravil proti bolečinam. Lahko bi bolje obvladovali bolečino in zmanjšali odvisnost od zdravil proti njej, ki lahko imajo neželene stranske učinke.
Bolečina je posledica določenih možganskih procesov, ki včasih niso takšni, kot bi morali biti. Placebo pa je močan način izkoriščanja sposobnosti možganov, da prevzamejo nadzor nad tem, kako čutimo bolečino. Študijo o tem financira Versus Arthritis in je objavljena v reviji Pain, vodilni svetovni reviji na tem področju.
Krema je bila nanesena na podlaket 60 pacientom z osteoartritisom in 79 pacientom s fibromialgijo ter 98 zdravim prostovoljcem. Skupini, ki je dobila placebo, so povedali, da je to morda lokalna anestezijska krema, medtem ko so kontrolni skupini pojasnili, da krema ne učinkuje. Nato so jim z laserjem povzročili bolečino in jih prosili, naj določijo intenzivnost bolečine pred nanosom kreme, med njenim nanašanjem in po njem ter izrazijo svoja pričakovanja o lajšanju bolečine in tesnobe.
Postopek so po dveh tednih ponovili in dobili enake rezultate. Ugotovitve dopolnjuje delo ekipe strokovnjakov na področju izboljševanja naravnega obvladovanja bolečine s pomočjo alfa možganskega valovanja in svetlobne terapije, ki možgane prilagodi na določeno frekvenco desetih ciklov na sekundo - poznano kot alfa frekvenca. Alfa možgansko valovanje je predhodno pokazalo povezavo s pričakovanim lajšanjem bolečine pri zdravih prostovoljcih in pri bolnikih s kroničnimi bolečinami.
Profesor Anthony Jones z univerze v Manchestru je vodja skupine za raziskovanje bolečine (HPRG) in skupine Northern Care Alliance NHS. Povedal je, da pomeni kronična bolečina veliko družbenoekonomsko breme in močno vpliva na življenje prizadetih posameznikov. "Pogosto jo je težko zdraviti, mnogi od teh pacientov morajo vsak dan živeti z njo in posledice se kažejo na njihovem duševnem zdravju. "Toda ta študija prvič kaže, da lahko ljudje z osteoartritisom in fibromialgijo modulirajo svoje odzive na eksperimentalno bolečino tako učinkovito kot zdravi posamezniki. Obstaja način zdravljenja teh bolnikov in to je pri tem najbolj vznemirljivo."
Dr. Manoj Sivan je izredni profesor na inštitutu za revmatologijo in mišično-skeletno medicino na univerzi v Leedsu in častni docent na univerzi v Manchestru. "Kar je bilo prej razumljeno kot neprijetna spremenljivka, se je zdaj pokazalo kot potencial za izboljšanje rezultatov zdravljenja kronične bolečine. Razumevanje nevronskih mehanizmov placebo odziva nam omogoča, da se še bolj prilagodimo zaznavanju bolečine in okrepimo analgetični učinek drugih tretmajev, kot je na primer naša platforma Smart Neurotherapies. Ob trenutni krizi čezmerne uporabe opioidov, kar skrbi vse klinične zdravnike, ta raziskava krepi dokaze o postopkih brez zdravil za obvladovanje kronične bolečine."
Dr. Andrea Power, častna znanstvena sodelavka na univerzi v Manchestru, je ob tem dejala: "Bolečina običajno poveča negativna čustva, to pa poveča subjektivno izkušnjo bolečine. Nasprotno pa uporaba analgetikov sproži pričakovanje, da bo bolečina izginila, kar zmanjšuje tesnobo in s tem simptome neprijetnosti. Zato imajo bolniki s kronično bolečino psihične težave, kot sta tesnoba in depresija, ter kognitivne okvare. Iz tega razloga ima pri zdravljenju teh bolnikov placebo pomembno vlogo."
Val Derbyshire, ki ima osteoartritis in fibromialgijo, sodeluje s podporno skupino Salford Fibromyalgia. Razložila je: "Ljudem se danes ponujajo različni načini zdravljenja, vključno z opioidi, z različno stopnjo uspešnosti. Nekateri so že obupali, da bodo kdaj našli rešitev za svoje težave, in bi bili pripravljeni poskusiti vse, naj bo še tako čudno. Sprejeti je treba prav vse, kar lahko pomaga pri zmanjševanju bolečine in stranskih učinkov. Placebo se je pri mnogih izkazal za uspešno možnost zdravljenja - brez škodljivih stranskih učinkov, zato verjamem, da bi ga lahko uporabili tudi pri zdravljenju razširjene kronične bolečine." 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta