Plačani morilec po pomoti ustrelil očka, ki je iz avta jemal otroški voziček

Zora Štok Zora Štok
17.03.2019 06:33

V šestih mesecih je Čaba Der v treh državah umoril tri ljudi. Zadnjo žrtev je ustrelil po pomoti. Moškega, ki ni bil nikdar povezan s kriminalom, je zamenjal za kriminalca, ki stanuje v isti hiši.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čaba Der je na facebooku brez zadržkov objavljal svoje fotografije.
Facebook

V hotelu Amadeus v Pragi se je prve dni marca (vsaj za zdaj) končala pot zloglasnega plačanega morilca Čabe Dera, 39-letnika, ki je v zaporu že bil presedel dvanajst let zaradi umora, nazadnje pa ga je srbska policija iskala zaradi umora Nebojše Markovića na Banovem brdu v Beogradu. Der je osumljen tudi umorov oziroma likvidacij na Nizozemskem in Madžarskem, poročajo beograjski mediji, ob aretaciji pa so pri njem našli seznam z več imeni, za katera sklepajo, da so bile njegove bodoče žrtve. Portal Alo je celo zapisal, da so viri blizu preiskave omenjali, da je nekdo Deru ponudi 50 tisoč evrov za umor nekega srbskega politika, ker naj bi bil naročniku na poti pri njegovih sumljivih poslih. A naročilo ni bilo izvršeno, saj je Der v času, ko se je začel pripravljati na umor funkcionarja, postal osumljenec zaradi umora na Banovem brdu in se je moral pritajiti.

Lasulja, očala in pištoli

Okoliščine, ki so privedle do aretacije v Pragi, niso znane. Dar se je v hotelu prijavil z lažnimi dokumenti, v sobi, v kateri je pred aretacijo bival 20 dni, so našli tudi lasuljo in očala, s katerimi se je maskiral, ko je zapuščal hotel, pa tudi dve pištoli, naboje in dušilec je imel pri sebi. Poznavalci njegovega početja ugibajo, ali je v Prago morda prišel s kakšno posebno nalogo, da bi po naročilu koga likvidiral, ali pa se je zgolj skrival zaradi tiralice, s katero ga išče srbska policija. Češka, madžarska in srbska policija molčijo tudi o možnosti, da so kak uporaben podatek, ki jih je pripeljal do Derovega skrivališča v Pragi, dobili po aretaciji Derovega dekleta Niki, ki jo je nedavno prijela madžarska policija. Za začetek pa bodo izvedenci za balistiko še preverili, ali je bila katera od treh žrtev, za likvidacijo katerih sumijo prav Dera, umorjena s streli iz zaseženih pištol.

V hotelu v Pragi se je končala pot plačanega morilca, osumljen je treh umorov.
Mup Srbije

Napaka med begom s kolesom

Der je srbske in madžarske narodnosti, poroča beograjski Telegraf. Iz zapora v Srbiji je bil izpuščen februarja 2017, kaznovan je bil zaradi umora znanega novosadskega kriminalca Branislava Jelačića. Spor je bil posledica boja za vpliv na novosadskem mamilarskem trgu, naročnik umora je bil še en kriminalec, zdaj že pokojni Vojislav Škrbić (umorjen je bil leta 2014). Der, ki je bil maskiran, je Jelačića ubil v lokalu, pred vsaj desetimi gosti je vanj izstrelil štiri krogle, potem pa se s prizorišča odpeljal s kolesom. Policija je najprej aretirala naročnika, Škrbića torej, šele nekaj tednov kasneje pa tudi Dera. Med sojenjem je Der povedal, da mu je Jelačić naročil, naj opravi nek posel, potem pa mu ni hotel plačati. Celo grozil naj bi mu bil, v strahu za svojo varnost pa ga je ubil, se je na sodišču branil Der. Vprašanje je sicer, ali bi Dera policija sploh odkrila, če med begom s kolesom ne bi zadel v parkiran avtomobil. Na tem avtu so našli mikrosledi, ki so se ujemale s strgano trenirko, ki jo je policija med hišno preiskavo zasegla pri Škrbiću. Med preiskavo se je izkazalo, da je Škrbić naročil umor Jelačića zato, ker so mu pripadniki njegovega klana grozili, mu sledili in ga večkrat napadli. Ko je Der pristal, da bo umoril Jelačića, mu je Škrbić priskrbel reči, potrebne za maskiranje, umetno brado in mu tudi dal spodnji del trenirke, ki je na koncu privedel do morilca. Obsojen je bil na dvanajst let zapora. Der je sicer doma iz vasi Čantavir v okolici Subotice. Sprva je bil majhen tatič, med bivanjem v popravnem domu v Sremski Mitrovici pa je "napredoval" in se na koncu preobrazil v plačanega morilca. Sodeloval je z mafijskimi skupinami, tudi z zloglasnim kavaškim klanom iz Črne gore, za kontroverzne srbske poslovneže je opravljal umazane posle, na primer ustrahovanje in pretepanje žrtev.

Nameril tudi v sina žrtve, a ni sprožil

Umor 5. januarja letos v Beogradu, na Banovem brdu, je takrat pretresel vso Srbijo. Izkazalo se je namreč, da je Čaba Der naredil usodno napako in ustrelil nedolžnega človeka. Nebojša Marković, 37-letnik, je v času, ko ga je Dar ustrelil, iz avtomobila jemal otroški voziček. Nikoli ga nihče ni povezoval z nikakršno kriminalno dejavnostjo, bil je povsem običajen družinski človek, oče dveh majhnih otrok. Povsem po naključju pa je živel v isti hiši kot Aleksandar Šarac, človek iz kriminalnih krogov, član roparske druščine Pink panter, ki bi ga Der moral umoriti. Der je pred umorom stopil iz belega fiat punta, se približal žrtvi, se hladnokrvno nasmehnil, potem pa izstrelil več nabojev v glavo in prsi nič krivega Markovića. Der je po tem umoru izginil in se skrival do prijetja v Pragi, je pa srbska policija nekaj dni po umoru v Subotici prijela Alena Ciglerja, ki ga je s puntom pripeljal na kraj zadnjega zločina. Cigler se zagovarja, da ni vedel, da bo Der moril, saj naj bi ga bil prosil le, naj ga zapelje do Beograda, kjer ima neke opravke. Policija je najprej našla avto, skrit je bil v neki garaži v Novem Beogradu, šele potem jih je sled pripeljala do Ciglerja. Ta tudi ni nepopisan list na področju kriminala, na zaslišanju ob prijetju zaradi vpletenosti v umor na Banovem brdu pa naj bi bil policistom dejal, naj Dera čim prej aretirajo, saj bo še moril.

V Beogradu, na Banovem brdu, je Der streljal v napačnega človeka.
Kurir.rs

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta